Sioo organiseert data science workshop voor adviseurs

13 februari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Opleidingsinstituut Sioo heeft een nieuwe workshop ontwikkeld die consultants helpt hun kennis over data science en datagedreven werken te vergroten.

Data science is ‘hot’. Het is een trend die volgens velen zowel de economie als de maatschappij zal revolutioneren. Of het nu in de bankensector, de retail of de luchtvaart wordt toegepast, door het gebruiken van slimme inzichten uit data kunnen organisaties alle onderdelen van hun organisatie verbeteren – van de manier hoe met klanten wordt omgegaan tot de interne bedrijfsvoering.

Externe consultants spelen een belangrijke rol bij de toepassing van data science. Ze helpen voorlopers zich op dit vakgebied nog verder te ontwikkelen, en helpen in hun hoedanigheid als adviseur ook bedrijven die juist op zoek zijn naar de kennis en inzichten van deze voorlopers. Daarnaast zijn externe adviseurs doorgaans gespecialiseerd in implementaties en verandertrajecten, en helpen klanten bij het omarmen van data science en het in de bedrijfscultuur verankeren van datagedreven manieren van werken.

De rol van consultants kan bij dergelijke trajecten verschillende vormen aannemen. Data scientists, bijvoorbeeld, zijn data-experts die beschikken over uitgebreide kennis over onder meer data, machine learning, business intelligence en advanced analytics. Ze ontwerpen modellen en algoritmen die worden gebruikt om in te spelen op de databehoeften vanuit de business. Dataprogrammeurs worden ingezet om IT-oplossingen te bouwen en ontwikkelen. Ook zorgen ze ervoor dat applicaties veilig zijn vanuit een cyber-oogpunt en geïntegreerd worden in het bredere IT-landschap. Data translators zijn op hun beurt verantwoordelijk voor het slaan van de brug tussen de strategische doelstellingen van de business en IT delivery. Deze rol is essentieel, want als de data-analyses van data scientists niet ‘landen’ in een organisatie en er niets mee gebeurt, verliezen ze hun waarde. Omgekeerd, als er vanuit de business behoefte is aan intelligence, maar dit door data scientists niet wordt begrepen en er niet op wordt ingespeeld, gaat ook hier veel waarde verloren.

Sioo organiseert data science workshop voor adviseurs

De nieuwe driedaagse workshop van opleidingsinstituut Sioo, getiteld ‘Data science voor adviseurs en veranderaars’, richt zich op deze laatste doelgroep. “Als adviseur en veranderaar is het belangrijk over de juiste datavaardigheden te beschikken. Zo kun je de verbinding leggen tussen het management van bedrijven aan de ene kant en data analisten, scientists en programmeurs aan de andere kant. Daarmee zorg jij ervoor dat data wordt gebruikt bij het nemen van besluiten; dat er datagedreven wordt gewerkt”, schrijft Sioo op de opleidingspagina. 

De belangrijkste doelstelling van de opleiding is om de kennis te vergroten ten aanzien van aspecten waar adviseurs minder bekend mee zijn, zoals kunstmatige intelligentie, algoritmen en machine learning. De docenten zullen deelnemers gedurende het opleidingstraject meenemen door nuttige tools voor data science, op het snijvlak van visualisatie, analyse en risk management. Ook wordt aandacht geschonken aan hoe bestaande vaardigheden aangepast moeten worden om de rol van data translator te vervullen.

Het vertalen van theorie naar de praktijk staat centraal tijdens de workshop. Deelnemers gaan aan de slag met oefenopdrachten en materiaal uit hun eigen praktijk. Na afronding van het programma, zullen de deelnemers inzichten hebben opgedaan over datagedreven manieren van werken, in staat zijn data-analyses te gebruiken om bedrijfsvraagstukken op te lossen, en de benodigde kennis in huis hebben om hun rol als data translator optimaal te kunnen invullen.

De opleiding zal worden afgetrapt op 10 april en uit zes dagdelen bestaan. Voor meer informatie over de workshop, bekijk de pagina ‘Data science voor adviseurs en veranderaars’.