Alexander Oei over werken als junior consultant bij Ecorys

11 januari 2019 Consultancy.nl

Alexander Oei is nu anderhalf jaar consultant bij Ecorys binnen de natural resources-sector, en focust zich met name op energieprojecten. Alexander legt uit hoe het is om voor het bureau te werken. “Bij Ecorys vinden we een treffende combinatie tussen onderzoeken en adviseren.”

Wat heeft ertoe geleid dat je bij Ecorys bent komen werken?

Ik heb Technische Bestuurskunde gestudeerd in Delft waar ik me heb gespecialiseerd in het energie- en industriedomein. Naarmate ik meer leerde over onze energievoorziening, en haar impact op het klimaat en milieu, raakte ik zeer gepassioneerd over het zoeken naar oplossingen om onze energievoorziening te verduurzamen. Je kunt daar op verschillende manieren invloed op uitoefenen: vanuit de (energie-)industrie, als beleidsmaker of beleidsbeslisser, maar ook als onderzoeker of onderzoeksconsultant. Ik wilde elk gebied graag verkennen! Dankzij mijn stages heb ik veel geleerd over de energiesector, hoe het beleidsproces werkt en welke rol onderzoek hierin speelt. Ik merkte wel dat ik ietwat ongeduldig ben voor de beleidspraktijk op dit moment, een wetswijziging kan al gauw twee tot vijf jaar duren: je moet dus een lange adem hebben!

Na afronding van mijn studie moest ik een keuze maken waar ik mijn bijdrage wilde gaan leveren aan de verduurzaming van het Nederlandse energiesysteem. Ik heb gekozen voor Ecorys, omdat ik vind dat we bij Ecorys een treffende combinatie vinden tussen onderzoeken en adviseren. Het geeft voldoening om te zien wanneer jouw onderzoek leidt tot keuzes, en jouw advies organisaties écht vooruit helpt. Bij Ecorys werk ik voor uiteenlopende organisaties: van ministeries tot ngo’s, en van onderzoeksinstellingen tot bedrijven. 

Wat is tot nu toe je favoriete project?

Ik denk het project dat we eind 2017 voor Milieudefensie hebben gedaan. Het ging over het versnellen en faciliteren van de warmtetransitie. Het project sprak me met name aan omdat ik reeds veel affiniteit had met het thema: Ik heb mijn masterthesis geschreven over het ontwerpen van een nieuw marktmodel voor de stadsverwarmingssector. In dit project hebben we onderzocht hoe we sneller los kunnen komen van aardgas, om zo invulling te geven aan onze klimaatafspraken en doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie.

Interessant aan het project was dat het zeer multidisciplinair was. Zo zijn we de techniek in gedoken, hebben we de economische randvoorwaarden voor de transitie in beeld gebracht én onderzocht hoe de transitie betaalbaar kan blijven voor iedereen. Voor dat laatste punt werken we op dit moment aan een vervolgstudie voor dezelfde klant. Leuk aan het project is dat het een project is dat zeer herkenbaar is voor velen. Er wordt vaak in het nieuws gesproken over ‘van aardgas los’ en het is dan ook leuk als jouw onderzoek een puzzelstuk kan toevoegen aan de discussie.

Alexander Oei over werken als junior consultant bij Ecorys

Wat is de duur van projecten bij Ecorys?

Dit verschilt sterk van project tot project. De duur kan uiteenlopen van zo’n vier tot acht weken tot een duur van meer dan zes maanden. Op de Nederlandse markt, waarvoor ik meestal werk, zijn projecten relatief wat korter dan op bijvoorbeeld de Europese markt. Deze variëteit vind ik erg leuk; kortlopende projecten zijn vaak urgent voor de klant, de klant heeft de resultaten van het onderzoek nu nodig. Dat maakt het spannend. Langere projecten zijn daarin wat flexibeler. 

Hoe pas je je aan op de organisatiecultuur van de organisatie waarvoor je een project doet?

Je merkt dat er grote verschillen bestaan tussen organisaties. Een netbeheerder is heel anders dan bijvoorbeeld een energiebedrijf of ministerie. Ik probeer altijd dicht bij mezelf te blijven: het zo goed mogelijk doen op mijn eigen manier. De organisatiecultuur beïnvloedt wel ‘hoe’ je je resultaten opschrijft en hoe je mensen benadert. In sommige gesprekken met klanten moet ‘elke zin raak zijn’, in andere gesprekken kun je iets meer uitweiden, of wordt er om iets meer uitleg gevraagd. Ik vind het een leuke uitdaging om daarmee om te gaan! Alle organisaties zijn weer anders, en dat maakt het werk extra leuk!

Wat wil je bereiken binnen vijf jaar?

Ik ben bij Ecorys komen werken omdat ik heel graag wil leren. Ik wil in mijn werk een bijdrage leveren aan de energietransitie en heb het gevoel dat ik dat ook echt kan doen bij Ecorys. Maatschappelijk relevant onderzoek doen is daarnaast ook gewoon super leuk! Over vijf jaar wil ik daar nóg beter in zijn en richtinggevende projecten en onderzoeken doen die een bijdrage leveren aan de verduurzaming van het Nederlandse energiebeleid. Op de langere termijn is het dan ook mijn doel om te groeien als professional en persoon. Een bijdrage leveren kan in mijn ogen op heel veel verschillende manieren. Vanuit de politiek, vanuit een energiebedrijf, als onderzoeker bij Ecorys, maar ook beleidsmedewerker in Den Haag. Ecorys biedt een hele hoop kijkjes in de keuken van uiteenlopende organisaties, dat is een van de redenen waarom Ecorys in mijn ogen een zeer goede leerschool is!

“Bij Ecorys werken we voor uiteenlopende organisaties: van ministeries tot ngo’s, en van onderzoeksinstellingen tot bedrijven. Het geeft voldoening om te zien dat ons werk organisaties écht vooruit helpt.” 

Hoe ziet jouw typische werkdag eruit?

Die heb ik niet! De dagen zijn doorgaans enorm veelzijdig. In principe ben je vanaf dag één manager van je eigen tijd. In sommige projecten ben ik vooral bezig met analysewerk, in andere projecten heb ik een procesrol, en in weer andere projecten hou ik veel interviews buiten de deur. Daarnaast probeer ik ook zo nu en dan een conferentie bij te wonen en voer ik proactieve acquisitiegesprekken. In principe is de thuisbasis het kantoor in Rotterdam maar de dag begint ook regelmatig in Den Haag of Amsterdam. Voor interviews gaan we alle kanten uit, van de kop van Noord-Holland naar Utrecht, naar Arnhem, tot weer terug in Rotterdam.

Wat vind je het leukst aan je werk?

Het is erg inhoudelijk werk, met allemaal jonge, ambitieuze, en veelal ook idealistische mensen om me heen. Dat vind ik echt super! Ik heb twaalf directe collega’s in mijn team. Ook binnen ons team werken we aan uiteenlopende opdrachten, het is dan ook erg leuk om verrast te worden door en te leren van de onderzoeken en projecten van je collega’s. 

Wat zijn belangrijke ontwikkelingen binnen Ecorys?

Meer met data doen! We hebben dit jaar een groep gevormd van collega’s die enthousiast worden van geavanceerde data-analyse- en datavisualisatie-technieken. Het zou leuk zijn om deze skills in 2019 in meer projecten in te zetten. In de private sector zie je dat hier steeds meer vraag naar komt, in de offerteaanvragen vanuit de publieke sector gaat het iets minder snel. Data driven-onderzoek geeft ons de kans om nóg beter onderzoek te doen. Wanneer we de patronen uit grote databestanden kunnen ontsluiten én onze opdrachtgevers kunnen meenemen in onze analyses heb je denk ik iets heel moois in handen!

Gerelateerd: Negen vragen aan Karel van Hussen, Consultant bij Ecorys.

More on: Ecorys
Netherlands
Company profile
Ecorys is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Ecorys is a Local partner of Consultancy.org in Netherlands.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.