Mix van Lean, Six Sigma en Agile noodzakelijk in een snel veranderde markt

19 november 2018 Consultancy.nl

Na twee succesvolle edities in Amsterdam streek het internationaal toonaangevend kennisplatform ‘PEX Network’ dit jaar neer in Rotterdam. Van 22 tot 24 oktober bezochten meer dan 300 prominente verbeterprofessionals het evenement. UPD, specialist op het gebied van continu verbeteren, was een van de businesspartners van het evenement en verzorgde een van de workshops. 

In een volgepakte zaal gingen verbeterspecialisten van UPD in gesprek met de 25 aanwezige deelnemers aan de workshop ‘Hoe kun je Lean, Agile en Six Sigma op een succesvolle manier blended aanbieden én vormgeven binnen jouw organisatie?’. De workshop was onderdeel van de pre-conference dag van Performance Excellence Europe (PEX).

Mixen van methodieken

Huub van de Wiel, expert op het gebied van continu verbeteren bij UPD, schetst tijdens de workshop de marktontwikkelingen en hoe deze in de afgelopen jaren de vormgeving van continu verbetermethodieken en filosofieën hebben beïnvloed. “Een leven lang leren is momenteel hét credo van veel organisaties. Klantbehoeften veranderen snel en om aansluiting te houden met de markt is het essentieel om als organisatie wendbaar te zijn en te investeren in de ontwikkeling van de medewerkers. Continu verbeteren is niet langer een modetrend maar noodzakelijk om te kunnen blijven concurreren.” 

De continu verbeteren-methodologie Lean vindt zijn oorsprong in de jaren 80, toen hij werd geconceptualiseerd door Toyota. Sindsdien is de benadering verbreed en uitgegroeid tot een van de meest toegepaste technieken voor het behalen van meer klantfocus, effectiviteit en efficiëntie in de bedrijfsvoering. Agile is een jonger fenomeen: het concept maakte zijn debuut in 2001, toen het ‘Agile Manifesto’ werd opgesteld. Agile werken draait om het opbreken van projecten in kleine, iteratieve werksequenties – genaamd sprints – die ontwikkelprocessen effectiever, wendbaarder en flexibeler maken en daardoor aan blijven sluiten bij de snel veranderende klantwensen. 

Lean + Six Sigma + Agile

In de praktijk maken organisaties vandaag de dag steeds vaker gebruik van meerdere methodieken, wat ook wel ‘blended werken’ wordt genoemd. Deze ontwikkeling is volgens de verbeterexperts van UPD een logische reactie op het huidige bedrijfsklimaat: “Het mixen van methodieken is noodzakelijk in een snel veranderde markt”, aldus Van de Wiel. 

Methodes niet leidend

Tijdens de workshop in Rotterdam werd ook gesproken over de positionering van de verschillende methodieken als hulpmiddel om zo obstakels richting verschillende organisatiedoelen uit de weg te ruimen. Zichtbaar werd hierbij ook dat bedrijven nog vaak de methode verkiezen boven de organisatiedoelstellingen. “Als je een enkele methode kiest, dan wordt er vaak van uitgegaan dat de obstakels en doelen met dezelfde methode bestreden kunnen worden. En dat is zeker niet het geval”, vertelt Van de Wiel. “Het is juist verstandig om modulair vanuit alle methodes iets toe te voegen tijdens een continu verbeterprogramma. Zorg er voor dat je als organisatie helpt methodes op de juiste manier te combineren. De kracht van wendbaarheid zit namelijk niet in de kennis van de verschillende methodieken, maar juist in het correct toepassen ervan op het goede moment.” 

“Je moet er als bedrijf wel voor waken dat de methodes niet leidend, maar dienend worden ingezet”, vervolgt hij. “Als de methode een maturity-fase kent met doelen, dan wordt ze leidend als methode op zichzelf. Maar het gaat juist om de maturity-fase van de organisatie als geheel. En dan zijn integraliteit, leiderschap en gedrag veel belangrijker dan de methode zelf.”

Bevestiging

De workshop eindigde met een gedeelte waarbij deelnemers zelf de eerste stappen konden zetten in het combineren van Lean en Agile en met elkaar van gedachten wisselden over voorbeelden uit hun eigen praktijk. Van de Wiel kijkt tevreden terug op een geslaagde sessie: “De vraagstukken van de Europese topspelers in de markt bevestigen onze visie. Blijf als organisatie wendbaar en ontwikkel een cultuur van continu verbeteren. Dat is essentieel om als bedrijf hoge klantwaarde te bieden.”


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup