Rieneke Lanting over haar switch van zzp’er naar Vasco Consult

22 oktober 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Rieneke Lanting sloot zich zo’n jaar geleden als Programmamanager aan bij Vasco Consult, een adviesbureau dat zich onder meer richt op procesverbetering en interim-management. Met de stap naar Vasco, zei Lanting destijds vaarwel tegen haar carrière als zzp-consultant. De redactie van Consultancy.nl sprak met Lanting over die keuze en haar ervaringen bij Vasco Consult.  

“Het grootste nadeel van zzp’en is dat je geen collega’s hebt, terwijl ik graag met mensen samenwerk. Collega’s heb je natuurlijk altijd wel in projecten, maar dat is van tijdelijke aard. Bovendien zijn collega’s in dat geval onderdeel van dezelfde uitdagingen. Het is juist fijn om een groep collega’s om je heen te hebben die niet allemaal aan hetzelfde project werken en waarmee je vaker en voor langere periodes kan sparren”, zegt Rieneke Lanting naar aanleiding van haar overstap naar Vasco Consult, een adviesbureau dat in 2017 werd opgericht door Ruben Uppelschoten, de voormalig COO van telecomgigant VodafoneZiggo.  

Toch gelden de nadelen die bij het freelance-schap kwamen kijken niet als voornaamste reden waarom Lanting indertijd besloot te kiezen voor het adviesbureau uit Houten: “De werkwijze van Vasco sprak en spreekt mij erg aan. We helpen de klant namelijk echt door het eerst voor te doen, waarna we de klant het zelf laten doen. Op die manier maak je je als bedrijf uiteindelijk misbaar, maar beslist niet onmisbaar, integendeel. Daarnaast spelen de projecten van Vasco zich op het juiste niveau af, namelijk op directie- en managementniveau, waardoor je snel kan schakelen en impact kan maken.” 

Rieneke Lanting over haar switch van zzp’er naar Vasco Consult

Voorgeschiedenis 

Ruim tweeënhalf jaar geleden besloot Lanting aan de slag te gaan als zelfstandig adviseur en projectmanager. “Ik wilde vrijheid in alle opzichten: zelf kiezen voor projecten, tussen projecten door ook de rust kunnen nemen, even een paar maanden genieten van niets doen en lange vakanties vieren met mijn gezin”, aldus Lanting: “In 2015 heb ik mijn baan opgezegd zonder te weten wat ik ‘later’ wilde worden. Voor mezelf beginnen was een optie. De laatste dag van mijn ‘sabbatical’ werd ik gebeld door mijn eerste werkgever: ze hadden een leuk project voor me. Zo ben ik er eigenlijk ingerold.” 

Voor haar tijd als zzp-er, werkte Lanting zo’n zestien jaar bij verschillende bedrijven als consultant en projectmanager, waaronder drie jaar bij Ziggo: “Na jaren in de consultancybranche te hebben gewerkt, wilde ik de overstap maken naar een ‘echt’ bedrijf.” Bij de kabelexploitant vervulde Lanting verschillende rollen, zoals die van van Program Assurance Manager: “In die rol adviseerde ik de Stuurgroep, de Programmamanager en het Management Board over de status van de top tien strategische programma’s. Ook deed ik aanbevelingen voor verbetering.” Daarna vervulde ze bij de telecomgigant de rol van Business Implementation Manager: “In die functie was ik verantwoordelijke voor trainingen, communicatie, processen en roll-out plannen rondom de nieuwe CRM- en ordermanagementsystemen van Ziggo.” 

“Bij Vasco werken veel zeer ervaren mensen waar ik veel van kan leren.”
- Rieneke Lanting 

In de jaren daarvoor – van 2003 tot 2011 – vervulde Lanting vanuit IT-dienstverlener Magnus en vanuit adviesbureau Eurogroup Consulting verschillende opdrachten. De meeste van deze opdrachten voerde ze uit bij uitgeverijen, met als rode draad het bouwen van bruggen tussen afdelingen, mensen en applicaties. Voor de Finse uitgeverij Sanoma heeft ze meerdere projecten uitgevoerd. Zo was Lanting als Programmamanager bij Sanoma in Finland verantwoordelijk voor onder meer de businessimplementatie van de advertentie- en abonnementsverwerkingssystemen. In 2003 studeerde ze af aan de Radboud Universiteit Nijmegen in de Bedrijfswetenschappen. 

Bruggenbouwer

Inmiddels is Lanting ruim een jaar actief voor Vasco Consult als Programmamanager. Het bedrijf is vernoemd naar een Portugese ontdekkingsreiziger, die sinds 1998 een zeventien kilometer lange brug op zijn naam heeft staan. Het bouwwerk verbindt twee belangrijke steden binnen de agglomeratie Lissabon met elkaar. De filosofie van Vasco Consult is gestoeld op dat principe: “Vasco is als een brug die ervoor zorgt dat een klant geen hindernissen ervaart tijdens zijn of haar customer journey. Onze missie: ‘to make a customer journey as simple as crossing a bridge’. Makkelijk voor de klant. Fijn voor de medewerkers. En efficiënt voor het bedrijf”, aldus een woordvoerder.   

Lanting geeft aan zich erg te kunnen vinden in het gedachtegoed van Vasco. Ze legt uit dat het werk bij het adviesbureau zal bijdragen aan haar carrièreontwikkeling: “Bij Vasco werken veel zeer ervaren mensen waar ik veel van kan leren. Ik ontdek weer nieuwe branches waar ik nog nooit projecten heb gedaan. Daarnaast kan ik meehelpen om de basis te leggen aan een groeiend consultancybedrijf.” Oprichter Uppelschoten is in ieder geval positief over de geleverde diensten van Lanting. Dat blijkt onder meer uit zijn karakterschets: “Rieneke is oplossingsgericht, pragmatisch, helder in communicatie, besluitvaardig, gestructureerd, empathisch en enthousiast.”

Lees ook: Rob Janssen, Hein Groeneveld en Léon Jansen naar Vasco Consult.