BAM Infra Nederland en Jan Snel Group winnen SAP Nederland Quality Award

04 oktober 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

SAP Nederland heeft de winnaars van de SAP Quality Award 2018 bekendgemaakt. Onder de winnaars bevinden zich twee partijen die met behulp van Dimensys een SAP implementatie tot een goed einde hebben gebracht.

Jaarlijks zet SAP, een van de grootste leveranciers van ERP-diensten wereldwijd, partijen die een succesvolle ERP-implementatie achter de rug hebben in het zonnetje. De zogeheten SAP Quality Awards worden over de hele wereld georganiseerd, waaronder in Nederland. Verspreid over drie categorieën – Business Transformation, Fast Delivery en Innovation – worden de best practice projectteams van het jaar onderscheiden met een goud, zilver en brons award.

Eén geïntegreerd financieel systeem

De Business Transformation Quality Award, toegekend op basis van de toegevoegde waarde van een project voor de organisatie, ging dit jaar naar BAM Infra Nederland. De infratak van bouwonderneming Koninklijke BAM Groep kreeg lof voor de manier waarop het een veelvoud aan financiële systemen binnen het in 2015 opgerichte Financial Shared Service Center omgeving samen wist te smelten tot één geïntegreerd geheel. Dit werd mogelijk door over te stappen op een ‘digital core’ van SAP S/4HANA in combinatie met Dimensys Prefab SAP. “Met S/4HANA harmoniseren we onze processen op financieel gebied volledig, wat direct efficiencyvoordelen oplevert”, aldus Rob Kalma, financieel directeur van BAM Infra Nederland.

Het eerste bedrijfsonderdeel ging in november 2016 live met SAP S/4HANA. Daarna volgden de bedrijfsonderdelen BAM Infra Materieel, BAM Infra Regionaal Civiel en BAM Infra Regionaal Wegen. In de zomer van dit jaar werd de uitrol van S/4HANA voor de gehele organisatie afgerond. Het gehele implementatietraject werd ondersteund door Dimensys, een IT-consultingbedrijf met 140 medewerkers in Nederland en België, en IT-dienstverlener Expertum – beide partijen zijn erkende SAP-partners in ons land.

Peter Kleinjan, bij Dimensys commercieel verantwoordelijk voor BAM, laat in een reactie weten trots te zijn op de erkenning. “De effectieve besturing van het project door BAM Infra Nederland en het gebruik van de best practices van SAP, Dimensys en Expertum hebben ervoor gezorgd dat S/4HANA zelfs in een recordtijd is geïmplementeerd. Dat is een groot compliment aan BAM Infra Nederland.”

Inmiddels is BAM Infra Nederland bezig ook niet-financiële processen onder te brengen in S/4HANA. “BAM Infra Nederland zet grote stappen op het gebied van innovatie”, zegt Jan-Theodoor Wiltschek, Manager Innovations bij SAP. 

BAM Infra Nederland en Jan Snel Group winnen SAP Nederland Quality Award

Snelle implemetatie

Binnen de Fast Delivery-categorie wordt een prijs uitgereikt aan IT-projecten die in korte tijd tot een goed resultaat hebben geleid. De jury kijkt hierbij zowel naar doorlooptijd van het project, als de impact na livegang. Het goud in deze categorie ging naar Jan Snel Group, een marktleider in flexibel bouwen. Het bedrijf heeft circa 320 medewerkers – zij helpen partijen in onder meer de zorg, het onderwijs en de industrie met de snelle realisatie van flexibele huisvesting. Zo werd het Amsterdamse studentencomplex Ravel Residence, bestaande uit 800 studentenwoningen, in ongeveer tien maanden tijd opgeleverd. 

Jan Snel Group wist in een recordtijd van vijf maanden een verouderd ERP-systeem te vervangen met Prefab SAP S/4HANA. “Met een no-nonsense en doorpakmentaliteit hebben we in vijf maanden de IT-fundering voor groei gerealiseerd”, vertelt Harry van Zandwijk, directeur-eigenaar van Jan Snel Group. Met een beter IT-systeem is Jan Snel Group volgens de directeur veel beter in staat om de ambitieuze doelstellingen te realiseren – het bedrijf streeft naar een jaaromzet van €200 miljoen (nu: €125 miljoen) en aast op het marktleiderschap in West-Europa. 

Door de groeiende nieuwbouwmarkt in de regio liggen er voldoende kansen, aldus Van Zandwijk. Onderzoek van Roland Berger toont aan dat de markt voor geprefabriceerde en turnkey huizen een vlucht neemt, zowel in het segment voor consumenten als voor instellingen/bedrijven. Vooral in Duitsland en Scandinavië neemt de vraag in rap tempo toe.

Richard Brinkman, Chief Financial Officer bij Jan Snel, geeft een concreet voorbeeld over hoe het nieuwe ERP-systeem de bedrijfsvoering naar een hoger niveau tilt. “Voorraadinformatie stond voorheen bijvoorbeeld in verschillende systemen. Daardoor was het lastig om informatie snel boven tafel te krijgen. Als een medewerker in Montfoort een deur nodig had, belde die persoon naar Hulst met de vraag of er daar nog een op voorraad is. We hebben nu een betere interne bedrijfsvoering, meer controle en een beter inzicht in de performance.”

Net als BAM Infra Nederland koos Jan Snel Group voor SAP S/4HANA. Het systeem werd aangevuld met de Dimensys Prefab SAP-oplossing en best practices. Brinkman: “Prefab SAP S/4HANA bleek goed aan te sluiten bij een groot deel van onze business. De door Dimensys ontwikkelde software en best practices voor bijvoorbeeld service-, project- en rental management bieden precies wat wij nodig hebben om de business goed te managen.”

Jan Snel Group legde zichzelf een strakke deadline op: het traject van proof-of-concept tot ingebruikname mocht voor de zes locaties slechts vijf maanden in beslag nemen. “Ik ben er best trots op dat we die strakke deadline hebben gehaald”, verklaart Brinkman. Peter Kleinjan, partner bij Dimensys, is van mening aan dat de gehanteerde aanpak van Jan Snel Group en Dimensys past bij de 'can do'-mentaliteit die voor beide bedrijven zo typerend is. 

Door de winst van de gouden award mogen BAM Infra Nederland en Jan Snel Group deelnemen aan de EMEA Quality Awards.