EY schroeft in twee jaar tijd omzet omhoog met €100 miljoen

02 oktober 2018 Consultancy.nl

In het jaar waarin EY zijn 135ste verjaardag vierde in ons land, heeft het kantoor een sterke groei van 5% geboekt. Hierdoor ligt de omzet meer dan €100 miljoen hoger dan twee jaar eerder. “We mogen tevreden zijn over de resultaten van het afgelopen, uitdagende boekjaar”, zegt Coen Boogaart, bestuursvoorzitter van de Raad van Bestuur van EY Nederland.

De omzet is in het afgelopen financiële boekjaar, dat 29 juni jongstleden werd afgesloten, gestegen naar €837 miljoen. Net als de omzet groeide ook de winst met 5%, van €148 miljoen naar €155 miljoen. Dat is goed nieuws voor de circa 260 partners die EY telt – zij zijn mede-eigenaar van het accountants- en advieskantoor en delen in de winsten van het bedrijf.

Drie ontwikkelingen zorgen voor groei

De betere prestaties waren volgens Boogaart vooral toe te schrijven aan drie ontwikkelingen. Zo steeg het aantal medewerkers met 2% naar 4.616 professionals. De meeste van hen werken in Assurance (43%), gevolgd door Tax (24%). De Advisory en Transactions Advisory Services praktijken zijn goed voor respectievelijk 15% en 5% van het totale personeelsbestand. In combinatie met een hogere bezettingsgraad en het binnenhalen van nieuwe klanten heeft dit geleid tot een hogere omzet. Vooral in de Financial Services en Technology, Media en Telecom sectoren wist EY een forse omzetgroei te boeken. 

De kern van het succes ligt wat Boogaart betreft echter in de kwaliteit van de mensen en de dienstverlening. “Onze cliënten zijn, net als in eerdere jaren, uitermate tevreden over onze geïntegreerde, multidisciplinaire dienstverlening, zo blijkt uit ons klantentevredenheidsonderzoek”. De circa 4.600 professionals van de zakelijke dienstverlener werken vanuit 15 vestigingen door het hele land.
Omzetontwikkeling van EY Nederland (€ miljoen)

Boogaart wijst verder op de essentiële rol die is weggelegd voor kwaliteit: “We dragen een duidelijke maatschappelijke verantwoordelijkheid en dienen ons allemaal rekenschap te geven van onze rol en onze meerwaarde. We staan midden in een maatschappij die nadrukkelijker dan voorheen vraagt die meerwaarde te tonen. En terecht.” Tegen die achtergrond investeert de accountancy- en adviesorganisatie al jaren in allerlei kwaliteitsprogramma’s. In het afgelopen jaar werd ‘Step Change to Quality’ gelanceerd, een verander- en verbeterprogramma dat in het leven werd geroepen om kwaliteit duurzaam te verankeren. “Het programma heeft écht iets in gang gezet. Een ongekende dynamiek, een aanstekelijke energie. Overal waar ik kom zie ik bij de medewerkers de drive om te bewijzen waar EY voor staat. Waar wij voor staan.”

Topkwaliteit bewaken

De bestuursvoorzitter voegt bovendien toe dat het bedrijf ook steeds meer naar buiten kijkt naar hoe het zijn topkwaliteit kan bewaken. “Onze professie wordt steeds complexer. We gaan daarom vaker en bewuster dan voorheen in gesprek met onze stakeholders om uit te leggen wat ons werk inhoudt.” Om te monitoren hoe kwaliteit doorwerkt binnen de haarvaten van de organisatie, heeft EY voor het eerst in de 135-jarige geschiedenis van het bedrijf een extern lid tot de Raad van Bestuur toegelaten: “We willen nauwlettend onze cultuur monitoren, en ook de veranderingen die daarin nodig zijn. Met dat in gedachten hebben we Mirjam Sijmons aangetrokken. Zij is aan de slag gegaan met de uitkomsten van een groot onafhankelijk cultuuronderzoek binnen EY Nederland. Aan de hand van de bevindingen gaan we waar nodig bijsturen.” 

Met een omzet van €340 miljoen is Assurance wederom de grootste tak binnen EY. Opvallend is dat in de stagnerende en zeer concurrerende markt, de praktijk een sterke groei heeft weten te realiseren. EY heeft de afgelopen jaren vooral succesvol enkele grote control-klanten van zijn directe concurrenten – DeloitteKPMG en PwC. De Tax en Advisory praktijken kenden beiden enige groei, terwijl Transactions Advisory Services met maar liefst 22% groeide, aangezien de dealmakers van EY betrokken waren bij meer deals en meer due diligence onderzoeken uitvoerden voor opdrachtgevers.

Internationaal voerde EY een belangrijke wijziging door. Om de onafhankelijkheid van de accountantspraktijk steviger te onderstrepen, zijn de adviesdiensten van Financial Accountancy Advisory Services (FAAS) en Forensic & Integrity Services overgebracht van de accountancytak naar de adviestak.
Belangrijkste branchegroepen van EY Nederland

Hard werken, maar ook een feestje bouwen

Terugkijkend op de afgelopen periode, zegt Boogaard ook: “We mogen tevreden zijn over de resultaten van het afgelopen, uitdagende boekjaar.” Naast de sterke financiële resultaten, is hem vooral ook de avond bijgebleven toen alle EY’ers samenkwamen in de Ziggo Dome in Amsterdam, om het 135-jarig bestaan van de organisatie te vieren tijdens een groot feest, met als hoogtepunt een optreden van DJ Armin van Buuren. “EY heeft in Nederland een historie die teruggaat tot 1883 en is daarmee de oudste firma in de branche.” Over het feest zegt Boogaart: “Het was een genoegen om de positieve sfeer en energie te mogen ervaren. Toen ik in de zaal vol enthousiaste EY’ers stond, besefte ik eens te meer dat al deze professionals het gezicht van EY bepalen. En dat we aan hen ons succes te danken hebben. Het deed me goed te zien dat we behalve hard werken, samen ook een goed feest kunnen bouwen.”

Vooruitkijkend toont Boogaart zich optimistisch gestemd, hoewel, zoals hij toevoegt, “met enige bescheidenheid, maar overtuigd van ons kunnen.” Hij voegt toe: “Ik ben gesterkt in mijn overtuiging dat we in deze veranderende wereld zullen blijven excelleren. Met het enorme potentieel dat we in huis hebben en de bruisende energie die ik overal ervaar, het hele jaar door − op locatie bij onze cliënten en in alle geledingen van onze organisatie.” 

Het kan bijna niet anders of EY zal ook eind 2018/2019 weer kunnen rekenen op een hogere omzet. Deze zomer nam EY VODW over, een groot marketingadviesbureau. Met de overname voegde EY ongeveer 100 consultants toe aan zijn Advisory-praktijk, en de omzet die in de miljoenen loopt is niet geconsolideerd in de 2017/2018 cijfers. Ook is de dienstverlening van EY uitgebreid met EY wavespace. “Een belangrijke stap voor ons”, zegt Boogaart. We hebben het hier niet over een abstract platform, maar over een centrum waar we innovatieve oplossingen tastbaar en voelbaar maken.”


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup