EY breidt Raad van Bestuur uit van drie naar vijf leden

05 maart 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met het oog op verdere aanscherping van de kwaliteit heeft EY Nederland het bestuur uitgebreid van drie naar vijf bestuursleden. Nico Pul is afkomstig uit de interne organisatie, terwijl Mirjam Sijmons extern is aangetrokken. Het voltallige bestuur bestaat naast Sijmons en Pul verder uit: Coen Boogaart, Jeroen Davidson en Rob Lelieveld. 

De uitbreiding van de Raad van Bestuur van EY heeft betrekking op een periode van drie jaar. Waar Pul een oudgediende is uit de eigen gelederen, zorgt de benoeming van Sijmons voor een unicum binnen het accountants- en advieskantoor. Sijmons vormt namelijk de eerste bestuurder die extern is aangetrokken voor een bestuursrol. 

Pul heeft zijn gehele loopbaan bij EY gewerkt, in zijn laatste rol als Partner binnen EY Financial Services. De nieuwe bestuurder is aangesteld als Quality Leader, een rol waarin hij zich primair gaat richten op de kwaliteits- en veranderagenda binnen de accountantspraktijk. Sijmons vervult de rol van Talent & Transformation Leader. De afgelopen jaren heeft ze uitgebreide ervaring opgedaan in uitvoerende en toezichthoudende functies. Zo was zij CEO bij Arboned, lid van de hoofddirectie van de ANWB en CEO van Content. Als toezichthouder was zij verder actief bij onder andere Eneco Groep, Universiteit Leiden en zorginstelling Marente.

Met de komst van de twee nieuwe bestuurders, bestaat de Raad van Bestuur van EY nu uit vijf personen. Naast Sijmons en Pul zijn dit: Coen Boogaart (voorzitter), Jeroen Davidson (vicevoorzitter) en Rob Lelieveld. Boogaart, sinds 1985 verbonden aan EY, werd in juli 2016 benoemd tot voorzitter en Country Managing Partner voor EY Nederland. Lelieveld is sinds april 2017 lid van de Raad van Bestuur van EY Nederland. Hij sloot zich in 1980 aan bij EY en is partner sinds 1996. Davidson, sinds 1990 actief bij EY en partner sinds 2000, werd in 2013 benoemd tot bestuurslid van EY Nederland.Nico Pul, Mirjam Sijmons, Coen Boogaart, Jeroen Davidson en Rob Lelieveld - EY

Focus op kwaliteit

Hoewel EY de redenen achter de uitbreiding van het bestuur naar vijf leden formeel niet naar buiten heeft gebracht, valt af te leiden dat de stap voortvloeit uit de kwaliteitsagenda van EY. In samenspraak met de Raad van Commissarissen concludeerde het EY bestuur afgelopen jaar dat er “onder partners en medewerkers een sterkere focus moet komen op kwaliteit”. Dit geldt vooral voor de accountantspraktijk, die onder scherpere supervisie is komen te staan van toezichthouder AFM. Ook heeft deze te maken gekregen met toenemende druk vanuit de maatschappij en de politiek om te zorgen voor uitstekende kwaliteit van zijn dienstverlening. Aanleiding voor de kritiek waren onder meer rapporten van het AFM, waarin tekortkomingen binnen de controles van de Big Four accountantskantoren naar voren kwamen, en vormden affaires zoals die van Vestia en Imtech, die het vakgebied in een negatief daglicht hebben gebracht. 

Een woordvoerder van EY zei daarover enige tijd terug: “Kwaliteit staat al hoog in het vaandel bij de raad van bestuur, maar het moet beter. De kwaliteitsverbeteringen moeten sneller worden doorgevoerd. Dat eisen de maatschappij, de toezichthouder en de politiek van ons. Het bestuur wordt daar op afgerekend. De vraag is dan: gaan we dat doen met de huidige ploeg of kiezen we voor vernieuwing? EY heeft gekozen voor verandering.”

Vanuit die context zijn de afgelopen periode verschillende veranderingen doorgevoerd. Zo valt de supervisie van de Assurance praktijk nu direct onder het mandaat van de Raad van Bestuur. Ook is een groot investeringsprogramma opgetuigd voor de accountants en zijn de processen aangescherpt. En nu is er vanuit het bestuur dus ook meer focus op kwaliteit, enerzijds vanuit de rol van Pul als Quality Leader en anderzijds door de benoeming van Sijmons, als onafhankelijk, extern bestuurslid.

September vorig jaar stelde EY een nieuwe commissaris aan: Tanja Nagel. De voltallige RvC bestaat uit voorzitter Pauline van der Meer Mohr, vicevoorzitter Steven van Eijck, Monique Maarsen, Jean-Yves Jégourel en Nagel zelf.