Praktisch Lean Management: meer focus op gedrag, leiderschap en analyse

20 september 2018 Consultancy.nl

Het boek ‘Praktisch Lean Management’, geschreven door experts van Conclusion Implementation, heeft een make-over gekregen. Waar de volledig herziene derde druk zijn focus behoudt op wat in vorige edities zo gewaardeerd werd – een praktisch en toegankelijk boek dat beschrijft wat Lean nu precies is en hoe het stap voor stap kan worden toegepast – worden ook nieuwe onderwerpen geïntroduceerd, die vandaag de dag niet meer weg te denken zijn in het Lean landschap.

De verbeterfilosofie Lean is de afgelopen tien jaar verder uitgegroeid tot een van de meest gangbare aanpakken voor het realiseren van verbeteringen in de bedrijfsvoering. De aanpak richt zich op het vergroten van klantwaarde en het minimaliseren van verspilling in waardeketens. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van allerlei procesoptimalisaties en interventies die ervoor zorgen dat processen, systemen en medewerkers toewerken naar het Lean-gedachtegoed.

In de praktijk geldt nog steeds dat het voor leidinggevenden en medewerkers een uitdaging is om de beloofde voordelen van Lean te realiseren en daarna vol te houden. Lean werken betekent voor veel bedrijven afscheid nemen van de huidige manieren van werken en vereist een integrale aanpak, die duurzaam moet worden verankerd in de organisatie. Na jaren ervaringen te hebben opgedaan in de praktijk, vormde dat bijna tien jaar geleden de aanleiding voor adviseurs van Conclusion Implementation – een adviesbedrijf dat zich specialiseert in het realiseren van duurzame transformaties – om de handen ineen te slaan en om de eerste editie van ‘Praktisch Lean Management’ (2009) uit te brengen.

“In de tussenliggende jaren is er natuurlijk veel veranderd”, zegt Etienne Valstar, een van de drie hoofdauteurs van de net uitgebrachte derde editie. Zo is Lean niet alleen fors gegroeid in populariteit – elke organisatie die zich vandaag de dag serieus neemt past de aanpak ergens in de bedrijfsvoering toe – maar is ook de omgeving waarin bedrijven opereren sterk veranderd. Meer dan ooit is de focus naast het continu verbeteren van processen gericht op het realiseren van innovatie. Mede-hoofdauteur Arno Willemse voegt toe: “Door de impact van innovatieve technologieën volgen ontwikkelingen zich vandaag de dag in een veel sneller tempo op. De noodzaak om als organisatie flexibel te zijn betekent ook dat een korte time to market essentieel is. Voorop lopen in procesverbetering is daarvoor van levensbelang. Lean vormt daarbij een onmisbare schakel. Deze ontwikkelingen hebben ook bijgedragen aan verdere verrijking van Lean. Een voorbeeld van deze ontwikkelingen is process mining.
Praktisch Lean Management- meer focus op gedrag, leiderschap en analyse
Alle drie de auteurs zijn in hun dagelijkse werk als adviseur nauw betrokken bij Lean projecten en gelden als koplopers in het vakgebied. Etienne Valstar is Operationeel Directeur bij Conclusion Implementation. Arno Willemse en de derde hoofdauteur Steven van den Heuvel zijn werkzaam als adviseurs bij het adviesbureau en hebben zich de afgelopen tien jaar gespecialiseerd in Lean, Agile en high performing teams. Gezamenlijk zijn de drie goed voor meer dan twintig jaar aan ervaring en kunnen ze bogen op een trackrecord van vele succesvol afgeronde Lean projecten.

Continu verbeteren

Onder het motto ‘practice what you preach’ was de keuze om in de pen te klimmen geen lastige opgave, legt Valstar uit. “Veel organisaties accepteren de status quo. Het werkt, dus waarom zouden we veranderen? Het antwoord is simpel, als je jezelf niet continu verbetert als organisatie, haalt de concurrentie je in. Dat is precies de reden waarom het boek Praktisch Lean Management ook continu verbetert.”

De rode draad van het nieuwe boek is gelijk gebleven. “Het boek geeft samenhang, betekenis en inhoud aan het onderwerp Lean”, zegt Valstar, waaraan Van den Heuvel toevoegt dat het vooral ingaat op “praktische aanpakken om Lean succesvol te integreren in het DNA van een organisatie”. Belangrijke doelgroep blijven professionals die werken in Lean, denk aan (project)managers en consultants, en diegenen die onderdeel uitmaken van een Lean-transitie. Willemse: “Het biedt iedereen die in de praktijk te maken krijgt met Lean praktische en actuele informatie en inspireert lezers om het iedere dag weer een stukje beter te doen.” 

Gevraagd naar op welke punten het boek een upgrade heeft gekregen, wijzen de auteurs vooral op twee gebieden. “Het vorige boek was met name vanuit het projectmatig invoeren van Lean en het vanuit klantbehoefte verbeteren van processen geschreven. Inmiddels weten we veel meer over de human capital kant van Lean en de impact daarvan op duurzame resultaten. Voor blijvende resultaten is het cruciaal aan leiderschap en gedragsverandering veel aandacht te besteden. Daarom hebben we deze onderdelen een omvangrijke plek gegeven in de nieuwe editie.” 

Lessen uit de praktijk

Aan de hand van praktijkcases nemen de auteurs de lezers mee in hoe Lean van begin tot eind kan worden ingezet en welke interventies het meeste rendement behalen per projectfase. Zo beschrijven de onderzoekers hoe de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in een periode van drie jaar Lean heeft uitgerold binnen de hele organisatie. “Dat is een hele mooie prestatie in het publieke domein”, legt Van den Heuvel uit, die toevoegt: “Alle teams zijn opgeleid op het gebied van Lean”.

De IND is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het vreemdelingenbeleid in Nederland. Dat betekent dat de IND alle verblijfsaanvragen beoordeelt van mensen die in Nederland willen wonen, werken en studeren of die graag Nederlander willen worden. Het effectief toepassen van Lean – vooral tegen de achtergrond van veranderende wet- en regelgeving – kon de manier waarop de organisatie met zijn klanten omgaat, enorm verbeteren. Tegelijkertijd heeft het voor de circa 350 medewerkers voor plezieriger en betekenisvoller werk gezorgd. Al in 2014 had de directie besloten om met Lean aan de slag te gaan en na een succesvolle pilot werd de methodiek uitgerold om de veranderkracht van de gehele organisatie naar een hoger niveau te tillen.

De verschillende cases beslaan echter meerdere sectoren. Zo wordt in het boek een Lean case bij International Card Services – de uitgever van Visa en MasterCard creditcards – uitgebreid onder de loep genomen, en worden er ook projecten uitgediept uit de zorg, financiële sector, industrie en zakelijke dienstverlening. “Door de opzet, invalshoeken en diversiteit in praktijkvoorbeelden en actuele cases is het boek zeer geschikt voor professionals uit alle gelederen en werkzaam in alle branches”, zegt Valstar. 

Vandaag reikt Conclusion tijdens een klantevent de eerste exemplaren van het vernieuwde boek uit aan haar relaties.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup