Hoe BAM met First Consulting vanuit een doelarchitectuur applicaties uitrolt

10 augustus 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

BAM Infra Regionaal is een van de grootste leveranciers en verwerkers van asfalt in Nederland. Voor zijn klanten wil BAM de optimale prijs-kwaliteit verhouding leveren en daarom is het belangrijk om kostenefficiënt te werken. Om kosten te verlagen en kwaliteit en werkplezier te verhogen heeft BAM samen met First Consulting een doelarchitectuur opgesteld en ingezet door onder andere een applicatie te ontwikkelen die de administratieve last vermindert.

Samen met First Consulting is een doelarchitectuur opgesteld die de diensten en producten van BAM Infra Regionaal vertaalt in de daarvoor benodigde processen, applicatieondersteuning en informatie-uitwisseling. Op basis van deze doelarchitectuur zijn eisen opgesteld, die gebruikt zijn om de geschiktheid van bestaande en nieuwe applicaties te toetsen. Zo konden op een gestructureerde en onderbouwde manier IT-vraagstukken worden opgelost. Eén van deze IT-vraagstukken is hieronder verder uitgewerkt.

Applicatieontwikkeling

Asfaltuitvoerders, de mensen die het asfalt verwerken, hebben buiten kantoor geen toegang tot het bestaande ERP-systeem waardoor zij veelal offline werken. Na de draaidag voeren zij de realisatie van het asfaltwerk in Word- en Excel-documenten in. Dit is erg foutgevoelig en soms overbodig werk. Uit deze problemen volgden de eisen van de oplossingsrichting; een applicatie die buiten kantoor bereikbaar is, waarmee de administratie wordt verminderd én die ook intuïtief is in gebruik.

BAM en First Consulting doelarchitectuur

Met een scrum werkwijze hebben First Consulting en BAM in partnership een applicatie ontwikkeld die zónder ingewikkelde implementatie in één keer goed in gebruik genomen is. De applicatie is een flexibele schil om het bestaande ERP-pakket heen. Hierdoor kunnen de gebruikers hun asfaltbestellingen en de realisatie van de asfaltverwerkingen digitaal registeren én direct doorsturen voor financiële afhandeling. Gebruikers besteden hierdoor minder tijd aan registratie en kunnen zich meer focussen op de correcte verwerking van het asfalt. 

Implementatie van de applicatie

Het betrekken van de gebruikers vanaf het eerste moment van ontwikkelen creëerde veel draagvlak. Ook zorgde het werken in korte sprints voor het snel kunnen oplossen van problemen en het succesvol in gebruik nemen van de applicatie. De Agile Scrum manier van werken heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes. Dit project wordt daarom door de Informatie Management afdeling van BAM Infra Nederland gebruikt als voorbeeldproject om Agile te gaan werken. Daarmee is het tevens een voorbeeld voor andere teams en ondersteunt het BAM bij de digitale transformatie. 

Deze case, waarbij proces, technologie en implementatie samenkomen, is een goed voorbeeld van de projecten die First Consulting realiseert. Ruim 200 collega's met een passie voor operationele vraagstukken werken voor toonaangevende klanten in diverse sectoren. Van probleemanalyse en ontwerp tot daadwerkelijke implementatie: altijd een end-to-end oplossing samen met de klant in een mix van proces, technologie en implementatie. First Consulting onderscheidt zich in de markt door diepgaande proces- en systeemkennis te combineren met operationele realisatiekracht.

Op de pagina First Consulting | Projecten kun je lezen over alle projecten van First Consulting.