First Consulting kiest voor Omnext om codekwaliteit te waarborgen

20 juli 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Een belangrijke trend in software development is de ontwikkeling van oplossingen met zogenoemde Low-Code platformen zoals Mendix. Deze application Platforms as a Service (aPaaS) technologie wordt hand over hand geadopteerd door software development teams binnen softwarebouwend of -ontwikkelend Nederland en daarbuiten. De belofte van een Low-Code platform als Mendix is eenvoudig: door te ‘modeleren’ in plaats van te ‘programmeren’ kunnen (complexe) softwareapplicaties sneller en efficiënter worden gerealiseerd.

Een organisatie die Low-Code succesvol toepast bij opdrachtgevers is First Consulting, een adviesbureau met meer dan 200 consultants. First Consulting heeft ruime ervaring met Mendix-implementaties bij grotere partijen als NS, Heineken, Bam, Delta Lloyd en Philips. De toepassingen zijn gevarieerd: van een mobiele field serviceapplicatie tot een MasterData Management-oplossing en van dynamische proces ondersteuning tot B2B/B2C-portals.

Het Mendix-platform wint aan populariteit – steeds vaker kiezen klanten voor een Mendix-platform met als doel een groot aantal applicaties in hun enterprise-landschap te realiseren. Deze worden dan ingezet als aanvulling voor de niet-standaard onderdelen in hun core ERP- en CRM-systemen. Van oudsher wordt hier vaak duur en lastig te onderhouden maatwerk voor ontwikkeld, maar low code wordt steeds meer gezien als een sneller, goedkoper en beter onderhoudbaar alternatief. 

Ook hier speelt het inmiddels decennia-oude dilemma snelheid versus kwaliteit een rol. Maar ook bij snelle en meer agile ontwikkeling voor snelheid mag kwaliteit niet uit het oog worden verloren. Dit houdt in dat het bewaken en testen van de softwarekwaliteit een continue activiteit moet zijn, die al begint op een zo laag mogelijk niveau in de testpyramide. Dat wil zeggen; direct op de technische kwaliteit van de code en modellen. 

First Consulting kiest voor Omnext om codekwaliteit te waarborgen

Snelheid en kwaliteit hand in hand

Om deze uitdaging het hoofd te bieden en opdrachtgevers niet alleen snelheid maar ook transparantie en kwaliteit te bieden, heeft First Consulting gekozen voor een partnership met Omnext. Op de afgelopen Mendix on Tour in de Cruise Terminal in Rotterdam werd de samenwerking tussen beide partijen bezegeld. 

Omnext is een bedrijf dat zich reeds vijftien jaar specialiseert in de uitvoer van geautomatiseerde softwareanalyses. Waar het bedrijf van origine vooral (kwaliteits)analyses mogelijk maakte op ‘gecodeerde’ applicaties is ook Omnext de trend van de opkomende Low-Code platformen niet ontgaan en heeft het de zogenoemde Fit Test 4 Mendix ontwikkeld. 

De Fit Test 4 Mendix is een analyseplatform waarmee op volledig geautomatiseerde wijze (door middel van de Mendix Model API) scans uitgevoerd kunnen worden op de modellen en code van Mendix-applicaties. Kern van de analyses zijn de Mendix Best Practices, die door Mendix en de Mendix Community (zoals expert-gebruikers en ontwikkelaars van First Consulting) in samenwerking met Omnext worden opgesteld. Deze best practices geven aan welke modelleerpatronen gewenst of ongewenst zijn voor bijvoorbeeld de onderhoudbaarheid en robuustheid van de software. Ook kan worden onderzocht welke modelleerpatronen impact hebben op performance- of security-aspecten van de applicatie.

De Fit Test 4 Mendix biedt dus in feite een volledig geautomatiseerde ‘peer review’. Hierbij kan de technische kwaliteit van de Mendix-applicatie niet alleen continu gemonitord worden, maar biedt het ook pragmatische handvatten voor directe verbetering in de applicatie zelf. 

De partners reageren verheugd over de alliantie: “Door de kennis en expertise van First Consulting en Omnext te combineren, kan écht het beste uit het Mendix-platform worden gehaald: snelheid én kwaliteit.” De samenwerking is inmiddels in volle gang – zo past First Consulting de software van Omnext al toe voor het monitoren van kwaliteit bij bijvoorbeeld NS en ERM. “Uiteindelijk doel is om voor alle klanten die nog geen eigen software-kwaliteitsmonitoring in huis hebben, Omnext toe te gaan passen als standaard onderdeel in de First Consulting agile ontwikkelstraat voor Mendix.”