Een effectief logistiek apparaat is essentieel voor de bedrijfsvoering

11 juli 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

E-commerce zit enorm in de lift. Het biedt kansen, maar brengt ook zeker uitdagingen met zich mee. Uitdagingen die soms worden onderschat, vooral op logistiek vlak. Mohamed Lasgaa van Groenewout legt uit hoe je het verschil kunt maken met een goed werkend logistiek apparaat. “Als de visibiliteit niet transparant is, kun je beloftes moeilijk nakomen. En dat is toch cruciaal voor een onderneming anno 2018.”

Wat volgens beloftes op voorraad ligt, moet in de praktijk ook geleverd kunnen worden. In de logistiek heet dat ‘service’. Het klinkt logisch, maar vaak is de visibiliteit op de voorraad ver te zoeken bij bedrijven, zegt Lasgaa. “Als de visibiliteit niet transparant is, kun je beloftes moeilijk nakomen. En dat is toch cruciaal voor een onderneming anno 2018. Je wordt er direct op afgerekend. Een goed ingericht ordermanagementsysteem kan een mooie hulp zijn om je orders te beheren. Zeker als je spreekt over bedrijven die zowel online als offline vertegenwoordigd zijn, soms ook met verschillende winkelpunten (onafhankelijke retailers). Eigen winkels zou je ook prima als aparte voorraadpunten kunnen beschouwen.”

Om die complexiteit te beheersen zijn supply chain-softwaresystemen, zoals Distributed Ordermanagementsystemen, dan een absolute noodzaak om door de bomen het bos te zien, zegt Lasgaa. “Door slimme business rules in te richten, kun je sommige items vanuit een winkelvoorraad uitleveren (mocht het item bijvoorbeeld niet meer centraal op stock liggen) en weer andere vanuit het centraal distributiecentrum. Dat is niet de toekomst, want dit gebeurt al bij een aantal retailers die omnichannel denken en doen. Met een goed logistiek apparaat kun je zo het verschil maken ten opzichte van je concurrentie.”
Een effectief logistiek apparaat is cruciaal voor de bedrijfsvoering

Marktplaatsen

Vooral aan de kleine spelers adviseert Lasgaa zich aan te sluiten bij een marktplaats. “Door mee te liften op een marktplaatsmodel profiteren kleine spelers van een veel groter bereik. Een bereik dat ze zelf nooit kunnen creëren. Bovendien kunnen ze in sommige gevallen zelfs gebruik maken van de logistieke dienstverlening die deze platformen aanbieden. Dat resulteert vaak in lagere logistieke kosten dan wanneer ze alles zelf moeten versturen.”

Het waar kunnen maken van de verwachtingen is een cruciale randvoorwaarde: “Als je gebruik gaat maken van een marktplaatsmodel, maar zelf de logistiek gaat verzorgen, is het belangrijk dat je zicht hebt op je voorraad. Heb je dat niet, dan kan je je beloftes niet waarmaken, word je daarop afgerekend en in het ergste geval als onbetrouwbaar gezien door de consument, maar ook door de marktplaatsplatformen zelf. Online kan je imago maken maar ook heel snel breken.”

Groothandel

Ook voor de groothandel ziet Lasgaa nog een belangrijke rol weggelegd in de toekomst. “Er wordt veel gespeculeerd dat productiebedrijven uiteindelijk de groothandels er tussenuit willen knippen, maar vaak heeft een groothandel de fijnmazige logistiek zodanig op orde dat het moeilijk door een productiebedrijf overgenomen kan worden. Daar zijn ze niet op ingericht. Een productiebedrijf is vaak ingericht op het produceren van relatief grote batches en deze op volle pallets in volle trucks of containers bij een groothandel te deponeren. Er zal dus altijd een rol blijven bestaan voor de groothandel om de fijnmazige logistiek te verzorgen richting de eindklant... voorlopig dan toch of niet?”

“Voor alle partijen die te maken hebben met de distributie van goederen geldt dat een goed ingericht logistiek apparaat een kritieke succesfactor is voor de bedrijfsvoering. Daar mag niet aan voorbij worden gegaan. Toch wordt het nog onderschat, terwijl het je organisatie kan maken of breken.”