De Jong & Laan wint prijs voor hoge medewerkerstevredenheid
Accountants- en advieskantoor de Jong & Laan heeft van een onafhankelijk onderzoeksbureau, dat feedback verzamelde van de eigen werknemers van het kantoor, erkenning gekregen als een werkgever van topformaat.
Gelukkige werknemers vormen de basis voor een goed presterend bedrijf. Maar wat is gelukkig zijn in je werk? Dit omvat verschillende elementen, van het tevreden zijn over je taken, de cultuur of de manier waarop wordt samengewerkt met leidinggevenden. Maar ook financiële aspecten als salaris en bonus, en in toenemende mate mvo-achtige dimensies zoals het doel van een organisatie kunnen belangrijke factoren zijn. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat gelukkigere werknemers meer betrokken zijn, wat zich vertaalt in betere bedrijfsprestaties. Internationaal onderzoek van Gallup onder miljoenen werknemers uit 150+ landen, laat zien dat organisaties die een hoge medewerkerstevredenheid genieten (bovenste betrokkenheidskwartiel) 17% productiever en 21% winstgevender zijn dan bedrijven in het onderste kwartiel.
“Elke organisatie streeft na gemotiveerde medewerkers te hebben en te behouden”, zegt Arnold van Leeuwen, Directeur bij de Jong & Laan, waaraan hij toevoegt dat dit een behoorlijke taak is, “omdat er zo veel bij komt kijken.” Dit is vooral van toepassing binnen de zakelijke dienstverlening, het speelveld waarin de Jong & Laan zich begeeft. Opgericht in 1988, levert het kantoor audit, accountancy, consultancy en financieel advies aan grote en kleine (inter)nationale (mkb-)organisaties in Noord-, Oost- en Midden-Nederland. Deze opdrachtgevers zijn actief in onder meer de transport, bouw, industrie, recreatie, zorg en agrarische sector. Onder de klantenkring van De Jong & Laan zijn namen te vinden als: HK Plastics, Bus Handelmaatschappij, Van Beelen Netten, Bouw & Infra Park, Stella Fietsen en Falco.
Meer dan in andere segmenten is binnen de zakelijke advisering het belang van mensen nog meer verheven boven andere aspecten, aangezien mensen het ‘product’ van een dienstverlener vertegenwoordigen. Goede mensen zijn de drijvende kracht achter hoe branchegenoten als BDO, Deloitte, Flynth, Mazars, PwC en andere top 30 accountantskantoren allemaal proberen zich van de rest te onderscheiden. In hun poging om de beste werkgever te zijn voor hun circa 700 werknemers, lanceerde Van Leeuwen vorig jaar een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO), met als doel te weten te komen waar het kantoor staat en welk verbeterpotentieel er nog ligt.
Van Leeuwen: “We wilden graag antwoord op vragen als: wat zijn ervaringen en verwachtingen van het werken bij de Jong & Laan? Zijn medewerkers tevreden, betrokken en loyaal? En wat gaat er allemaal nog meer goed en wat kan beter?” De MTO, die werd uitgevoerd door Integron, een van de partijen in de markt die gespecialiseerd is in dit soort onderzoeken, richtte zich op vier belangrijke aspecten: samenwerking, communicatie, perspectief en arbeidsvoorwaarden. Nadat de MTO was doorgevoerd, was het in afwachting van de uitkomsten even spannend, erkent de directeur – “Het is best spannend om zo’n onderzoek uit te voeren.” De potentiële keerzijde is namelijk dat er wordt blootgelegd dat een werkgever juist onder de maat scoort. En als dat breder bekend wordt na een MTO dan kan het juist een schadelijk effect hebben op de moraal van werknemers. Van Leeuwen: “Gelukkig bleek dat niet het geval, het onderzoek pakte zelfs positief uit.”
Inmiddels, maanden later, straalt Van Leeuwen nadat zijn organisatie de medewerkersbelevingaward van Integron in de wacht heeft weten te slepen. Van alle medewerkerstevredenheidsonderzoeken die de onderzoekers binnen de zakelijke dienstverlening hebben uitgevoerd, kwam de Jong & Laan als beste uit de bus. Een behoorlijke prestatie, zeker gezien de hevige concurrentie in de markt met als gevolg daarvan een sterke focus bij branchegenoten om hun HR-beleid te verbeteren. De markt voor talent is snel aan het verhitten in de sector, zo zeer zelfs, dat accountantyberoepsvereniging NBA onlangs waarschuwde dat er een hevige concurrentiestrijd om talent is losgebarsten. Recruiters maken overuren, er wordt zelfs gesproken van een overspannen markt.
De keerzijde in de strijd om talent: organisaties die het onvoldoende lukt om vers bloed aan te trekken lopen kansen mis. Zoals bijvoorbeeld Alfa afgelopen jaar overkwam. Het accountantskantoor boekte weliswaar een omzetgroei van 5%, maar dit had veel hoger uit kunnen pakken als het volledig de vruchten had geplukt van hun uitgezette wervingsplan. Dat geldt ook voor de markt voor consultants en IT-adviseurs. Momenteel heeft Deloitte in Nederland meer dan 150 advies-gerelateerde vacatures uitstaan, terwijl de topman van Ordina in een persverklaring toegaf afgelopen door talentschaarste minder te zijn gegroeid dan mogelijk zou zijn geweest.
Tussen alle bedrijven die zich inspannen om zich te onderscheiden, blijkt de Jong & Laan de gelukkigste medewerkers te hebben. Maar liefst 90% van de medewerkers verspreid over haar 24 verschillende vestigingen in noord, oost en midden Nederland gaven aan tevreden tot zeer tevreden te zijn over het werken bij de Jong & Laan, een score die 9% hoger ligt dan het gemiddelde in de sector financiële dienstverlening, aldus Integron.
Werkplezier en voldoening staan voor de medewerkers voorop – de werksfeer binnen de Jong & Laan scoort de hoogste tevredenheid. Dit gaat samen met afwisseling in het werk (score van 7.67), samenwerking met collega's (7.38), toegankelijkheid van leidinggevenden (8.18) en een goede werk-privé balans (7.38).
Van Leeuwen geeft aan trots te zijn (“een prachtig resultaat”), maar voegt snel toe dat het bedrijf niet op zijn lauweren mag rusten. “Het onderzoek leidde namelijk ook tot enorm veel inzichten. Hier gaan we direct mee aan de slag”, geeft hij aan. Zo hebben alle 24 vestigingen een eigen actieplan met verbeterpunten opgesteld. Centraal daarin staat dat werknemers worden gestimuleerd om hierover mee te denken en de plannen ook helpen uitvoeren. “De uitkomsten van het onderzoek zijn met alle medewerkers gedeeld, en zij kunnen allemaal meedenken over de toekomst. We doen dit met z’n allen”, besluit Van Leeuwen.