Deloitte benoemt Mark Hoekstra tot partner in forensische adviestak

03 mei 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Mark Hoekstra is benoemd tot partner bij de financiële adviespraktijk van Deloitte. Daar leidt hij het forensische team dat klanten ondersteunt bij de bestrijding van financiële criminaliteit, crisis- en incidentrespons en uiteenlopende juridische kwesties. Hoekstra maakt de overstap vanuit Grant Thornton, waar hij ruim zeven jaar partner was.

De financiële adviespraktijk van Big Four-kantoor Deloitte biedt klanten verschillende diensten, zoals op het gebied van M&A, pensioen- en arbeidsvoorwaarden, vastgoed, infrastructuur en ruimtelijke kwesties. Daarnaast is de afdeling ook gespecialiseerd in forensische kwesties. Onlangs is de praktijk versterkt met de aanstelling van Mark Hoekstra, die nu leidinggeeft aan het team dat zich onder meer stort op vraagstukken over financiële criminaliteit.

Voordat Hoekstra bij Deloitte aan de slag ging, was hij een krappe acht jaar actief bij Grant Thornton. Naast dat hij in 2010 als partner toetrad tot het kantoor, werd hij er in januari 2017 benoemd tot wereldwijd hoofd van de forensische onderzoekspraktijk. Daar hield hij zich vanuit London onder meer bezig met cybercriminaliteit: “Samen met onze nationale leiders en hun teams leverden we diensten zoals fraudeonderzoek, ondersteuning bij geschillen, getuige-deskundigen, forensische technologiediensten, e-discover diensten en vele andere zeer specifieke services, zowel op lokaal als wereldwijd niveau.” 

Mark Hoekstra, Partner - Deloitte

Ook was hij bij Grant Thornton verantwoordelijk voor het bestuur van de Nederlandse adviestak van het kantoor. “Grant Thornton Advisory Services in Nederland bevat tal van diensten zoals transactiediensten, due diligence, fusies en overnames, ondersteuning bij rechtszaken, forensische en geschillenbeslechting, ondersteuning bij insolventie, computer forensics, business risk services, IT-consulting en business consulting”, vertelt Hoekstra.

Voordat hij begon aan zijn tijd binnen de adviesbranche, deed Hoekstra eerst uitgebreid veldervaring op binnen de politie. Vanaf 1989 bekleedde hij een functie binnen het politiekorps Rotterdam-Rijnmond: “Ik leidde en nam deel aan onderzoeken met betrekking tot druggerelateerde criminaliteit, financiële misdaad en moordonderzoek.” In 1997 werd hij onderdeel van de landelijke eenheid van de politie, waar hij vijf jaar doorbracht: “Daar heb ik een team opgericht en geleid dat vecht tegen kinderpornografie op het internet. Daarnaast was ik betrokken bij de ontwikkeling van de Nationale High Tech Crime Unit.” 

Na zijn vertrek bij de politie werd Hoekstra binnen de forensische technologiewereld actief als ondernemer. Zo richtte hij in 1999 IT Forensic op, een bedrijf gespecialiseerd in forensische technologie. Vervolgens verbond hij zich in 2006 als medeoprichter, partner en managing director aan de IRS Group, waar hij verantwoordelijk werd voor de afdeling forensische technologie. Deze afdeling bood klanten op opdrachtbasis diensten aan, waar hij zich tot en met augustus 2010 mee bezighield. 

Bij Deloitte heeft Hoekstra sinds april 2018 een leidinggevende rol binnen de financiële adviespraktijk, met als doelstelling het innovatieniveau te optimaliseren, om zo bewerkstelligen dat de nieuwste technologie toonaangevend is binnen alle financiële adviesdisciplines. Samen met een groep van andere partners geeft Hoekstra leiding aan het team dat klanten ondersteuning biedt op het gebied van financiële criminaliteit, crisis- en incidentrespons, bedrijfsfraude, cybercriminaliteit en uiteenlopende juridische kwesties.

Naast Mark Hoekstra heeft Deloitte recentelijk nog een prominente professional met een verleden in de wetshandhaving binnen weten te halen: in juni begint voormalig Europol-directeur Rob Wainwright, die als Senior Partner leiding gaat geven aan de Europese cybersecuritytak van het kantoor.