Deloitte haalt Europol-topman Rob Wainwright aan boord voor cybersecurity

09 april 2018 Consultancy.nl

Deloitte heeft Europol-directeur Rob Wainwright benoemd tot Senior Partner binnen zijn Europese cybersecuritypraktijk. De Brit zal vanuit Nederland leiding geven aan de afdeling, zich bezighouden met onderwerpen als financiële criminaliteit en fraude, en de uitbreiding van het team en het klantenbestand aansturen. Deloitte Consulting heeft ambitieuze groeiplannen uitgestippeld voor de cyberpraktijk

Met de voortdurend verdergaande digitalisering van onze samenleving wordt cybersecurity een almaar belangrijker thema. Met grote regelmaat halen grote datalekken het nieuws. Zo is er momenteel het Facebook -schandaal, waarbij op onrechtmatige wijze de profielgegevens van naar schatting 87 miljoen in handen kwamen van de politieke consultancy Cambridge Analytica. Ook is er de laatste tijd veel aandacht voor de nieuwe GDPR-wetgeving, die is ontwikkeld om beter om te kunnen gaan met de risico’s van het huidige internettijdperk en volgende maand van kracht wordt binnen de gehele EU. 

De toegenomen aandacht voor cybersecurity biedt ook veel kansen voor bedrijven die klanten helpen hun digitale beveiliging op orde te krijgen. Om in te spelen op de groeiende behoefte aan veiligheidsexperts, besloot Deloitte recentelijk zijn Europese cybersecuritypraktijk uit te breiden. Terwijl het Big Four-kantoor op zoek is naar maar liefst 500 nieuwe cyber-talenten, heeft het met Rob Wainwright al wel een prominente naam weten binnen te halen om de afdeling de komende tijd te gaan leiden en daarbij toe te zien op de ambitieuze groeiplannen.

Peter Bommel, CEO van Deloitte Nederland, geeft toelichting: “De aanstelling van Rob tekent de voortdurende groei van de cyber security-praktijk van Deloitte in Europa, een groei die nodig is om aan de vraag van onze cliënten te voldoen. Cyber-criminaliteit is een bedreiging zonder grenzen, voor alle ondernemingen, ongeacht hoe groot ze zijn, of in welke sector of plaats zij opereren. Dit onderwerp is het eerste waar iedere bestuurder over dient na te denken. Rob is bij uitstek geschikt een toonaangevende rol te spelen bij discussies die directies hierover voeren.” 

Deloitte haalt Europol-topman Rob Wainwright aan boord

Europol

Wainwright staat momenteel nog aan het hoofd van Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de EU. Sinds 2009 stuurt hij als Executive Director de politiedienst aan die beschikt over ongeveer 1.000 mensen, verdeeld over een operationeel netwerk van 40 landen. Driekwart jaar na zijn aantreden, op 1 januari 2010, werd Europol formeel een EU-agentschap, waarmee de dienst een sterker mandaat en meer capaciteiten kreeg. Zo’n anderhalf jaar later ontving Wainwright Koningin Beatrix, toen zij de officiële opening van het nieuwe Europol-hoofdkwartier in Den Haag verrichtte. 

Wainwright ontwierp en implementeerde een grootscheeps vijfjarig programma waarin Europol de centrale operationele spil werd voor Europese wetshandhavingsdiensten, en de mate van informatie-uitwisseling verdrievoudigde. Vandaag de dag verbindt de organisatie meer dan 750 politiediensten en jaarlijks verleent ze ondersteuning aan bijna 50.000 grensoverschrijdende onderzoeken naar criminaliteits- en terrorismedreigingen, waaronder drugshandel, mensensmokkel, valsmunterij en witwaspraktijken. 

Verder stond Wainwright aan de basis van de ontwikkeling van het European Cybercrime Centre (EC3), het European Counter-Terrorism Centre en het European Migrant Smuggling Centre. Daarnaast zorgde hij met de oprichting van cyberadviesgroepen en de European Financial Cybercrime Coalition voor nieuwe samenwerkingsverbanden binnen de internetbeveiligingsbranche en de financiële sector. Zijn vele inspanningen hebben hem een belangrijk publiek figuur gemaakt binnen de internationale wetshandhavingswereld. Bovendien speelt hij een actieve rol binnen het World Economic Forum.

NCIS en MI5

Voor zijn tijd als Europol-baas bestuurde Wainwright drie jaar lang de Britse Serious Organised Crime Agency (SOCA), waarbij hij een leidende rol had in de fusie tussen de drie diensten waaruit SOCA werd gevormd in 2006. Ook ontwierp en leidde hij de implementatie van een nieuwe internationale strategie om de Britse operationele capaciteiten over de grens te vergroten, waarmee een wereldwijd netwerk met 500 mensen werd gevormd, waarvan de helft in het buitenland actief was. Daarvoor was hij, ook drie jaar lang, International Director bij de National Criminal Intelligence Service (NCIS), waar hij verantwoordelijk was voor internationale politieactiviteiten, waaronder het Britse National Central Bureau voor Interpol en de landelijke divisie van Europol. 

Voordat hij bij NCIS begon, werkte Wainwright van 2000 tot 2003 ook al voor Europol, als UK Bureau Chief. Hij begon zijn professionele loopbaan in 1989 als Intelligence Analyst bij de Britse veiligheidsdienst, ook wel bekend als MI5, waar hij meer dan tien jaar werkte. Dit na het afronden van zijn opleiding International Relations and Affairs aan de London School of Economics and Political Science.

Quote Rob Wainwright

Deloitte

Na meer dan 25 jaar ervaring binnen nationale en internationale veiligheidsdiensten en wetshandhaving, kan Wainwright terugblikken op een imposante loopbaan: “Ik heb me het grootste deel van mijn carrière beziggehouden met inlichtingen en wereldwijde veiligheidsproblemen. Zo heb ik grote interesse gekregen in de opkomst van cybersecurity, als probleem waar overheden en ondernemingen vandaag de dag mee worstelen. Ik heb met alle plezier bij Europol gewerkt en heb Europa geholpen een passend antwoord te geven op deze en andere grote bedreigingen.” 

De ruime expertise die hij in deze periode vergaarde, brengt hij nu mee naar Deloitte, waar hij per 1 juni begint in zijn nieuwe rol van Senior Partner, en vanuit Nederland met klanten uit heel Europa zal samenwerken: “Nu ben ik van plan mijn ervaring over te brengen in de particuliere sector, waar ik zal werken met een breed scala aan cliënten in meerdere sectoren, als lid van een zeer ondernemend en professioneel team bij Deloitte. Met haar wereldwijde netwerk, gekoppeld aan haar uitstekende marktreputatie, inclusieve cultuur en brede en diepgaande cybercapaciteiten, vormt Deloitte mijn ideale volgende carrièrestap”, aldus Wainwright. 

Ook Jacques Buith, Risk Advisory Partner voor Deloitte North West Europe, reageert verheugd op zijn komst: “Rob’s deskundigheid spreekt eenvoudigweg voor zich – niet alleen heeft hij een lange carrière in overheidsdienst achter de rug, hij heeft ook bijgedragen aan de hervorming van Europol naar een toonaangevend Europees veiligheidsinstituut waar het gaat om dreigingen met betrekking tot cyber, terrorisme en financiële criminaliteit. In die belangrijke rol heeft hij diepgaand inzicht verkregen in hoe cyber en de bijbehorende risico’s zich ontwikkelen, inclusief het achterliggende criminele functioneren. Zijn ervaring en inzicht zullen van onschatbare waarde zijn voor het team en onze cliëntenportefeuille.” 

Wainwright is de tweede prominente professional die Deloitte in de afgelopen jaren toevoegt aan zijn cybersecuritypraktijk. In september 2016 trok het kantoor al Inge Philips aan, die tot op dat moment plaatsvervangend hoofd was bij de Landelijke Recherche. De laatste maanden heeft Philips ook veelvuldig in de Nederlandse media opgetreden als cybersecurityexpert.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup