Deloitte plukt topvrouw Inge Philips weg bij Landelijke Recherche

05 september 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Inge Philips is begin deze maand als Director aan de slag gegaan binnen het Cyber Risk Services team van Deloitte. Philips maakt de overstap van de Landelijke Recherche, waar ze als plaatsvervangend hoofd fungeerde. In haar nieuwe rol bij Deloitte zal Philips zich vooral richten op de doorontwikkeling van de visie van Deloitte op cyber security en de integraliteit van de Deloitte dienstverlening op dit gebied.

In 2010 trad Inge Philips in dienst bij het Korps landelijke Politiediensten, waar ze als Projectleider en Kwartiermaker werkte binnen de Landelijke Eenheid, een van de afdelingen van de Nationale Politie, die zich bezig houdt met de bestrijding van zware, georganiseerde misdaad, infiltratie, cybercrime en anti-terreur activiteiten. De afgelopen vier jaar was Philips plaatsvervangend hoofd van de Landelijke Recherche. In die functie was zij onder andere verantwoordelijk voor het Team High Tech Crime en de invoering van de nieuwe Wet Computercriminaliteit III. In die nieuwe wet, die nog door de Tweede Kamer moet, wordt het aantal digitale opsporingsmogelijkheden uitgebreid.

Daarvoor werkte ze voor de AIVD, waaronder drie jaar in Parijs. Gedurende haar carrière heeft ze zich gespecialiseerd in de bestrijding van zwaar georganiseerde criminaliteit, techniek en inlichtingen. Haar focus lag daarbij op integratie van oude werkwijzen en nieuwe (vaak digitale) technieken. Per 1 september heeft Inge Philips de overstap gemaakt naar de adviesbranche, en is zij in dienst getreden bij accountants- en adviesorganisatie Deloitte. Philips is benoemd tot Director binnen de Cyber Risk Services praktijk – een van de service lines van Deloitte Risk Advisory. Ze zal zich in deze rol met name richten op het uitbouwen van Deloitte's expertise en positie in de markt voor cyberdiensten.

Inge Philips - Deloitte

Met de aanstelling van Philips speelt Cyber Risk Services in op de stijgende vraag naar cyber (security) diensten. En niet zonder reden. Recente data van Deloitte laten zien dat cybercriminaliteit Nederlandse organisaties jaarlijks zo’n €10 miljard kost. Als gevolg hiervan nemen organisaties allerlei technische en organisatorische maatregelen om hun systemen tegen cybercrime bestendig te maken. Uit berekeningen van CGI bleek bijvoorbeeld dat BV Nederland in 2015 zo’n €520 miljoen heeft uitgegeven aan IT beveiliging.

Om organisaties beter van dienst te kunnen zijn binnen het cyberdomein heeft Deloitte de afgelopen periode diverse stappen gezet om zijn expertise en vaardigheden uit te bouwen. Zo is het Big Four kantoor in juni van dit jaar een alliantie aangegaan met Equinix, een wereldwijde leverancier van interconnectie- en datacenter-oplossingen. En vorig jaar bundelde Deloitte zijn cyber risk diensten met die van Verizon, een van de wereldwijde leiders op het gebied van breedband en draadloze communicatiediensten. In ons land heeft Deloitte sinds een aantal maanden een eigen Cyber Intelligence Center in Den Haag. In dit sterk beveiligde en met geavanceerde technologie uitgeruste controlcenter heeft Deloitte haar cybersecuritydiensten ondergebracht en wordt voor klanten realtime en 24 uur per dag gemonitord op cyberrisico’s en datalekken.

“Inge heeft in haar praktijk veel kanten van cybercriminaliteit en -spionage gezien. Daaraan heeft zij de overtuiging overgehouden dat veiligheid door de samenleving, met name het bedrijfsleven, wordt gebouwd en dat cybercrime niet op te lossen is met een computer. Het is een gelaagd probleem dat een gelaagde en integrale verdedigingsstrategie vergt. In haar nieuwe functie binnen het Cyber Risk Services team zal zij de klanten van Deloitte helpen bij het formuleren en implementeren van deze strategie”, aldus een woordvoerder van Deloitte over de benoeming.

Zelf zegt Philips over haar nieuwe uitdaging: “Bedrijven spelen een steeds grotere rol in de aanpak van cybercrime. De politie werkt ook nauw samen met specialistische securityleveranciers. Bij de politie kon ik alleen overtreders aanpakken. Bij Deloitte ga ik de veertig grootste bedrijven van Nederland weerbaar maken tegen cybercrime.” Bovendien verwacht ze samen te werken met de politie, die voor specifieke ICT-vraagstukken gespecialiseerde bedrijven inhuurt.