Twee Associates versterken post merger integratie-expert IntegrationPeople

28 maart 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

IntegrationPeople, een adviesbureau gespecialiseerd in post merger integratie-trajecten, heeft het team versterkt met twee ervaren Associates: Jan Ketelaar en Theo Wienholts.

De twee nieuwe Associates brengen elk meer dan dertig jaar aan ervaring in hun expertisegebieden mee naar het bureau. IntegrationPeople, dat opereert als een netwerkorganisatie, werd opgericht vanuit de gedachte dat post merger integratie (PMI) meer focus en expertise verdient dan de manier waarop opdrachtgevers doorgaans omgaan met het fenomeen.

Post merger integratie cruciaal

Uit verschillende onderzoeken, uitgevoerd in de afgelopen jaren, blijkt dat de succeskansen van deals over de hele linie niet erg rooskleurig zijn. Waar sommige deskundigen schatten dat 40% van de overnames, fusies of carve-outs niet aan de vooraf gestelde verwachtingen voldoet, houden anderen er een nog pessimistischer beeld op na, met een faalkans van tot wel 80%. Hoewel een breed scala aan factoren ten grondslag ligt aan het al dan succesvol afsluiten van deals, speelt de kwaliteit van post merger integratie ongetwijfeld een cruciale factor. Zo liet een onderzoek van McKinsey & Company zien dat bedrijven met een hogere volwassenheid in hun PMI-vaardigheden, succesvoller waren in het omzetten van de vooraf in de business case te realiseren voordelen. "De missie van IntegrationPeople is de huidige mislukkingsscore van 40%-80% bij acquisities en carve outs fors te verlagen, waardoor een acquisitie of carve-out direct waarde toevoegt", zegt Evert Oosterhuis, die sinds begin 2017 als Managing Partner aan het roer staat van IntegrationPeople. 

Dat er voldoende potentieel aanwezig is voor het ontsluiten van waarde lijkt evident, gezien de enorme omvang van de M&A-markt. Zo blijkt uit data van KPMG
 uit 2017 dat de Nederlandse M&A-markt vanaf 2013 iedere zes maanden goed was voor meer dan 250 deals. Daarbij was 2015 een recordjaar, met een gecombineerde dealwaarde van €178 miljard, gerealiseerd middels meer dan 565 deals. Deze deals brengen echter veel meer synergiëen met zich mee – en dat is precies waar integratieconsultants zich vooral op richten. Zo becijferde Deloitte enige tijd geleden dat alleen al de top 25 deals in ons land goed zijn voor kostensynergieën van circa €5,4 miljard. 

Jan Ketelaar en Theo Wienholts - Integration PeopleOm klanten te helpen de vruchten te plukken van het aanwezige potentieel, werkt IntegrationPeople – dat zich voornamelijk richt op het middensegment (mkb, familiebedrijven) – uitsluitend met ervaren integratiemanagers. Oosterhuis: “Een succesvolle integratie of carve-out wordt gerealiseerd door de inzet van ervaren integratie managers en externe competenties, die, gezamenlijk zorgen dat tijdens de integratie van bedrijfsfuncties de succesfactoren geoptimaliseerd en de veelvoorkomende faalfactoren geminimaliseerd zijn.” Oosterhuis voegt toe: “Door extra alert te zijn, additionele tooling te gebruiken, gespecialiseerde kennis in te zetten en actief schaduwmanagement te organiseren, worden veelgemaakte integratiefouten voorkomen en wordt tijdens het werkprogramma toegewerkt naar een bevredigend resultaat.”

Theo Wienholts | Jan Ketelaar

Ter versterking van het team heeft IntegrationPeople recent twee ervaren integratiemanagers aangetrokken, die beiden als Associates zijn aangesteld: Theo Wienholts en Jan Ketelaar. Met hun komst groeit het complete team van IntegrationPeople naar ongeveer 45 professionals, waarvan 40 Associates. Alle Associates binnen IntegrationPeople treden op als integratiemanager en sturen een integratieprogramma aan.

Theo Wienholts heeft een uitgebreide achtergrond in supply chain, productie en logistiek en kan bogen op meer dan 25 jaar aan managementervaring in onder meer bedrijfstransformaties en integraties, in binnen- en buitenland. Gedurende zijn loopbaan heeft hij diverse internationale integraties voor PE owned bedrijven uitgevoerd. Wienholts over zijn toegevoegde waarde: “Ik gebruik een aanpak die bestaat uit een drietal stappen. Prepare: problemen worden uitdagingen, Design: uitdagingen worden oplossingen en Execute: implementatie van oplossingen zorgt voor waardecreatie. Deze drie stappen benadering staat garant voor een positief resultaat.” Hij besluit: “IntegrationPeople en Wienholts creëren samen voor uw onderneming WAARDE – 1 + 1 = 3”
Quote Evert Oosterhuis, IntegrationPeople
Jan Ketelaar is een ervaren directeur en bedrijfskundige met jarenlange expertise in onder meer bedrijfsovernames en integratietrajecten na overnames, oprichtingen en afsplitsingen. Ook heeft hij ruime ervaring in implementatietrajecten van ERP-systemen, kwaliteitsborging en certificering. Gedurende zijn loopbaan werkte Ketelaar vooral voor grotere en professionele mkb-organisaties actief binnen zowel zakelijke als technische dienstverlening. Ketelaar over zijn kwaliteiten: “Mensen verbinden is mijn tweede natuur. Ik ben een nieuwsgierig van aard met een grote hang naar kennis, wijsheid en leren. Mijn specialiteit ligt in het ondersteunen van organisaties om hun administratieve processen te verbeteren en hun computer-/ERP-systemen op de best mogelijke manier te gebruiken.


Oosterhuis toont zich verheugd over de versterking met de twee nieuwe Associates en geeft aan: “Met deze ervaren en internationaal opererende integratiemanagers hebben we ons sectorbereik in de Supply Chain-, productie en logistiek bedrijven vergroot en kunnen we op dat terrein met deze ervaren professionals gericht waarde toevoegen in integratietrajecten
.

* Het onderzoek werd gehouden onder 1.800+ CxO's en senior leidinggevenden die betrokken waren bij grootschalige fusie- en overnametrajecten.