Drie voorbeelden hoe gemeenten minima weer in hun kracht zetten

12 april 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In het rijke land waarin wij leven zou niemand arm mogen zijn, vindt Bob de Levita, Senior adviseur bij RadarAdvies. Armoede is volgens de adviseur meer dan alleen een gebrek aan inkomen. Het leidt onder meer tot beperkte maatschappelijke participatie en sociale uitsluiting.

‘Armoede is niet iets wat we kunnen uitban­nen,’ zegt De Levita. ‘Mensen die het om welke reden dan ook even niet redden, geef je een steuntje in de rug en leer je omgaan met schaarste. Want wat doe je als je het school­reisje van je kind niet kunt betalen en met niemand durft te praten over je lege portemon­nee? En wat als je geen werk kunt vinden, maar wel jaren in de bouw hebt gewerkt of ontzet­tend goed kunt koken?’ In de gemeenten Den Bosch, Schiedam en Leidschendam-Voorburg ziet De Levita voorbeeldinitiatieven die werken: parttime ondernemerschap zet mensen weer in hun kracht, vrij reizen vergroot de wereld van minima, en een actieteam van burgers doorbreekt het taboe dat armoede heet. 

Gemeente Den Bosch

Fatima Bouchrit, coördinator parttime ondernemerschap gemeente Den Bosch, zegt: ‘Als je van de bijstand leeft, moeite hebt met het vinden van een baan en als fulltime ondernemerschap net een stap te ver is, dan is een tussenweg fijn. De gemeente Den Bosch biedt mensen de kans om, met behoud van aanvullende uitkering, aan de slag te gaan als parttime ondernemer’. 

Bouchrit legt uit dat parttime ondernemerschap een aanvulling is op het re-integratieaanbod. ‘De regeling biedt mensen die van de bijstand leven de kans om meer inkomsten binnen te halen’. Bouchrit, die werkzaam is bij het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeen­te Den Bosch, ziet dat mensen die beginnen als parttime ondernemer weer hoop krijgen: ‘Als iemand bij ons komt met een plan, bijvoorbeeld voor een cateringbedrijf, dan kijken we samen wat de kansen en mogelijkheden zijn. Zo iemand kan klein beginnen, aan huis, een paar uur per week. Wij geven begeleiding, ruimte en vertrouwen, de ondernemer komt in beweging en bouwt zijn netwerk uit.’ 

Hoe ga je om met armoede? Drie voorbeeldinitiatieven

Gemeente Schiedam

Voor mensen die rond moeten komen van een laag inkomen is openbaar vervoer al gauw te duur. Met de tram naar je oude vader? Of boodschappen doen bij een goedkope supermarkt een paar wijken verderop? Met een klein budget kom je er niet. Tenzij je in Schiedam woont. In Schiedam kunnen mensen met een laag inko­men sinds 2015 gratis reizen met de RET. De regeling geldt voor alle volwassenen met een inkomen tot 110 procent van de toepasselijke bijstandsnorm, en hun thuiswonende kinde­ren. ‘Sinds de invoering maken mensen bijna drie keer zoveel gebruik van de RET’, vertelt Chadia Yemni, senior beleidsadviseur bij de gemeente Schiedam. 

Uit onderzoek van een extern adviesbureau (RadarAdvies) blijkt dat vrij kunnen reizen drempels weghaalt. ‘Kinderen kunnen naar een school verder weg, mantelzorgers kunnen naar hun zieke ouder en acht procent van de ondervraagden zegt door de regeling een baan te hebben gevonden. Oorzakelijk verband of niet, mensen zijn er blij mee en hebben er baat bij. En dat is het allerbelangrijkst’, aldus Yemni. 

Gemeente Leidschendam-Voorburg

‘Of je nou drieduizend of zeshonderd euro per maand te besteden hebt, over de kunst van het rondkomen kan iedereen meepraten’, zegt Vincent Boers. Boers is mede-initiatiefnemer van het burgerkrachtproject ‘De Kunst van het Rondkomen’ in Leidschendam-Voorburg. Een project waarmee de gemeente verborgen armoede aan het licht wil brengen, het taboe rondom armoede wil doorbreken en minima wil helpen met lokale oplossingen. 

Het actieteam van Boers is een gemêleerd gezelschap. Elk teamlid weet wat het is om van weinig te moeten rondkomen. Met kleine initiatieven probeert het team rondkomen bespreekbaar te houden. Tijdens de Week van het Geld stond het team met posters in de bibliotheek en het buurthuis. Een stel reageerde op de poster waarop stond: ‘Armoede is...’. Ze maakten zich zorgen over hun buurvrouw, een jonge vrouw met twee kinderen. Gas en elektra waren afgesloten en ze kwamen nauwelijks buiten. Het stel wilde de vrouw helpen, maar wist niet hoe. ‘Zo’n gesprek,’ zegt Boers, ‘laat zien dat het niet uitmaakt of je rijk of arm bent. Rondkomen doe je samen.’ 

Dit artikel is opgesteld door journalist Nina Blanken en is afkomstig uit RadarMagazine, het relatiemagazine van adviesbureau RadarGroep.

Gerelateerd: Kinderen adviseren gemeente Almere over beleid rond kinderarmoede.