Zakelijke dienstverleners zetten CEO voor een dag opzij voor scholier
Afgelopen week droegen bestuurders van meer dan 150 organisaties hun executive-bevoegdheden over aan scholieren met een bescheiden sociaaleconomische achtergrond. De wisseling van de wacht vond plaats in het kader van ‘De Baas van Morgen’, een initiatief van non-profit organisatie JINC. Aan de dag namen ook directieleden deel van tien organisaties actief in de zakelijke dienstverlening.
JINC, wat staat voor ‘Jongeren Incorporated’, is een organisatie die als doelstelling heeft om de problematiek omtrent kansenongelijkheid onder kinderen onder de aandacht te brengen. Na zijn studietijd aan de Universiteit van Amsterdam was oprichter Daniël Roos zo’n acht jaar actief in de zakelijke dienstverlening. Maar, de voormalige Senior Consultant van Andersson Elffers Felix ambieerde een andere carrièrepad, waarna hij in 2003 JINC oprichtte. Tegenover het NRC zegt hij: “Er loopt veel talent rond in Nederland, maar het is niet iedereen gegeven om dat te verzilveren.” Het verheffingsideaal is diep verweven in de organisatie van Roos, en dat is niet zo verwonderlijk: hij is tevens gemeenteraadslid geweest van de Partij voor de Arbeid in Amsterdam.
Het jaarlijks terugkerende initiatief ‘De Baas van Morgen’ is een van de vele projecten die JINC organiseert. Kinderen/scholieren tussen de acht en zestien jaar oud krijgen hierin de kans één dag te ervaren hoe het is om als een echte baas aan het roer te staan van een gerenommeerde organisatie. Ook kunnen ze deze dag laten zien wat ze in hun mars hebben en vooral hoe zij een organisatie zouden besturen. Als ‘De Baas van Morgen’ schuiven ze aan bij vergaderingen, spreken ze medewerkers toe, leiden ze brainstormsessies en geven ze hun visie op bepaalde zaken. Met die ervaringen en contacten worden kinderen op weg geholpen naar een voorspoedige start op de arbeidsmarkt.
De consultancybazen van morgen
Aan de 2018-editie van ‘De Baas van Morgen’ deden 157 organisaties uit de private en publieke sector mee. Organisaties zoals Coca-Cola, Philips, ING Bank, de NS en de Politie ruilden die dag een bestuurder in voor een kind. Ook verschillende consultancybureaus besloten deze editie deel te nemen aan het initiatief. Engelhardt Robbe, lid van de Raad van Bestuur en Chief Quality Officer bij Deloitte Nederland, is positief over het project: “Ik geloof dat elk kind moet kunnen ontdekken waar hij of zij goed in is”, liet hij weten in een persoonlijke videoboodschap. Bij Grant Thornton, waar Frank Ponsioen CEO is, nam Ruquinio het roer voor een dag over. Het kantoor laat weten dat het project een waardevol wisselwerking oplevert omdat jongeren kunnen ervaren wat het inhoudt om baas te zijn. “En wij kunnen van hen wellicht leren hoe de jonge generatie tegen bepaalde zaken aankijkt.”
Binnen de directie van KPMG Nederland moest Bert Ferwerda, Chief Human Resources Officer, plaats maken voor Ilham, die zich naar eigen zeggen “inzet voor vitaliteit”. Ferwerda was vorige jaar ook betrokken bij het initiatief.
Met veel enthousiasme kondigde Jan van Dijk, operationeel directeur van het team van Octas, op social media aan dat hij gedurende ‘De Baas van Morgen' was gekoppeld aan twee kinderen, Lakskya en Jasmijn. Lakskya vertelde aan Van Dijk dat “iedereen de gelegenheid moet krijgen om op een eigen manier met emoties om te gaan”. De bestuurder van Octas genoot tijdens de afsluitende ‘De Baas Van Morgen’-conferentie van “veel waardevolle ervaringen”. Bij Brink Groep was Managing Partner Ernst van der Leij voor een dag de assistent van Louis Marie Alima, en ook een bestuurder van Capgemini nam deel aan het initiatief.
Marc van Nuland, Country Manager en CEO Risk Solutions van Aon Nederland, droeg tijdens de projectdag het stokje over aan Houssam en reageerde daar positief op: “Een goede start op de arbeidsmarkt is niet voor ál het talent van morgen vanzelfsprekend. Samen geloven wij dat ieder kind in Nederland evenveel kansen moet krijgen.” Op diezelfde dag werd Business Unit Executive van IBM, Vincent Visser, door Anass en Ismael van de troon gestoten. Visser nam het sportief op: “Ze hebben besloten wat ons volgende teamevenement wordt.” Vanuit advieskantoor Boston Consulting Group stond Senior Partner en Managing Director Allard Creyghton die dag de even buitenspel. Verder was ook Wim Lubben, Partner en lid van de Raad van Bestuur van Mazars, zijn baan voor een etmaal kwijt.
Ook Korn Ferry was betrokken bij ‘De Baas van Morgen’. Vanuit die organisatie werd de Managing Director Nederland, Jeroen van Duijvenbode, naar voren geschoven. Van Duijvenbode liet aan het begin van de dag weten erg uit te kijken naar de ervaring: “Vandaag ontvangen wij het jonge talent Amine (15) bij ons op kantoor. Hij zal voor één dag onze ‘Baas van morgen’ zijn en mijn taken als leider overnemen. JINC, fantastisch dat jullie dit mogelijk maken!”
Jong geleerd is oud gedaan
Niet alleen JINC gelooft in de kracht van kinderen en jongeren. Er zijn de afgelopen jaren meerdere initiatieven ontstaan waarin bestuurders expliciet vragen om jeugdige inbreng. Zo organiseert adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates sinds drie jaar een project waarbij het bestuur zijn taken gedurende de zomer overdraagt aan een eigen junior consultant zonder bestuurservaring. Daarnaast laat ConsultingKids zich bij het oplossen van volwassen problemen inspireren door de inbreng van kinderen. Het adviesbureau ging bijvoorbeeld met kinderen van een basisschool in Deventer in gesprek over de zwartepietendiscussie die ons land de laatste jaren zo bezighoudt.