Twynstra partner Marlies Krul-Seen directeur Omgevingsdienst West-Holland

22 december 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Vanaf komend jaar zal Marlies Krul-Seen beginnen als de nieuwe directeur van de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH). Krul, die momenteel nog partner is bij Twynstra Gudde, zal in haar nieuwe rol onder meer verantwoordelijk zijn voor de Omgevingswet, de toetreding van de gemeente Noordwijkerhout en verschillende bouwtaken.

De Omgevingsdienst heeft de taak om gemeenten in de regio te adviseren bij het verlenen van omgevingsvergunningen en het verzorgen van de naleving en handhaving op het gebied van bouwen en wonen, milieu, natuur en ruimtelijke ordening. Sinds januari van dit jaar wordt de directeursfunctie ad interim ingevuld door Nienke Mier, die eerder al vijf jaar als Hoofd van de afdeling Advies werkte bij de Omgevingsdienst.

Nieuwe directeur

Per 1 januari 2018 zal Marlies Krul-Seen de leiding in handen krijgen over de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH). Gedurende haar loopbaan heeft Krul-Seen uitgebreide managementervaring opgedaan bij diverse (overheids)organisaties. Sinds 2000 is Krul verbonden aan adviesbureau Twynstra Gudde, waar ze sinds 2004 partner is. Hier houdt ze zich bezig met een combinatie van management- en adviesopdrachten, waarbij het accent de laatste jaren lag op verschillende samenwerkingsorganisaties bij de lokale overheid, met name bij Omgevingsdiensten.

In haar nieuwe functie bij de Omgevingsdienst zal Krul-Seen zich gaan bezighouden met de diverse uitdagingen waar de dienst mee te maken heeft. Zo is er, naast de meer standaard bouwtaken, de Omgevingswet die naar verwachting vanaf 1 januari 2021 van kracht zal worden. Hiermee wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen om het makkelijker te maken om, bijvoorbeeld, bouwprojecten te starten. Daarnaast is er de kwestie van de gemeente Noordwijkerhout die wenst toe te treden tot de gemeenschappelijke regeling van Omgevingsdienst West-Holland.

Twynstra partner Marlies Krul-Seen nieuwe directeur Omgevingsdienst West-Holland

Krul laat weten zich te verheugen op haar nieuwe rol en werkgever: “Er liggen een paar flinke uitdagingen, om de ingezette reorganisatie af te ronden en de dienst voor te bereiden op toekomstige ontwikkelingen, zoals de omgevingswet. Het is mijn ambitie dat de Omgevingsdienst West-Holland een professionele dienstverlenende samenwerkingspartner is, waarmee en waarvoor het plezierig werken is. Daar zet ik mij graag voor in”.

Ook geeft ze aan goed op haar plaats te zijn in regionale samenwerkingsorganisaties zoals Omgevingsdiensten: “In gemeenschappelijke regelingen en samenwerkingsverbanden tussen gemeenten en ook provincies kan ik mijn ervaring en bestuurlijke sensitiviteit goed combineren met mijn voorkeur voor het verbeteren van bedrijfsvoering en het oplossen van financiële vraagstukken. Mijn werkzaamheden betreffen vaak organisatieverandering en -ontwikkeling, met als doel om mensen beter tot hun recht te laten komen.”

Bruggen bouwen

Over haar eigen kwaliteiten en waar deze het beste tot hun recht komen, zegt Krul-Seen: “Mijn meerwaarde uit zich het beste bij vraagstukken met een combinatie van bestuurlijke ambities, bedrijfsvoering en samenwerking tussen mensen. Als belangen niet parallel lopen, kan ik bruggen bouwen en verbinden. Ik ben vooral een mensenmens, sfeerbepalend en motiverend, helder communicerend en niet bang om een confrontatie aan te gaan als dat nodig is.”

Ook Yvonne Peters-Adrian, voorzitter van de ODWH, reageert enthousiast op de benoeming van Krul: “Wij zijn blij met de komst van Marlies. Ik ben ervan overtuigd dat wij een directeur hebben gevonden die beschikt over de kwaliteiten om de Omgevingsdienst West-Holland toekomstbestendig te maken.” Peters denkt dan ook dat de organisatie bij Krul in goede handen is: “Marlies zal dit met haar ervaring in goede banen leiden”, sluit ze af.