HC&H Consultants sluit samenwerking met Insite Security

30 november 2017 Consultancy.nl

HC&H Consultants is een partnership aangegaan met digitale beveiligingsspecialist Insite Security. Hierdoor verbreedt HC&H zijn aanbod op het gebied van informatiebeveiliging. Bij de dienstverlening aan klanten kan het ICT- en organisatieadviesbureau voortaan gebruikmaken van de door Insite Security ontwikkelde serious game ‘Alcatraz’.

Serious gaming staat voor de inzet van een computerspel in een bepaald leerproces. De virtuele omgeving van een game biedt de mogelijkheid om al spelend te trainen op diverse competenties op gebieden als besluitvorming, praktijksituaties, behendigheid, inzicht en communicatie. De Business Consultants van HC&H, een bureau dat zich tot doel stelt corporaties te ontzorgen op het terrein van informatiebeveiliging en privacy, zijn door Insite Security zowel getraind als gecertificeerd in het begeleiden van organisaties bij het spelen van Alcatraz.

Alcatraz

De game heeft als doel om de ‘security awareness’ van managers en andere werknemers te verhogen en hun inzicht te geven in de ‘zachte factoren van informatiebeveiliging’. Alcatraz speelt zich af op het beroemde gelijknamige gevangeniseiland in San Francisco. Deelnemers gaan in een workshop spelenderwijs aan de slag met een aantal stellingen op het gebied van ‘het reilen en zeilen van informatiebeveiliging’ en worden op die manier uitgedaagd om kleur te bekennen over beleid, processen en met name het gedrag in de praktijk.

Dankzij de game, die medewerkers kunnen spelen als deel van hun eigen team of een gemixt team, krijgen de deelnemers een beter beeld van de bestaande veiligheidsrisico’s binnen hun eigen organisatie. Gedurende het spelen en nadat het spel is voltooid, wordt er tevens gekeken naar oplossingen voor deze risico’s. “Zo worden de deelnemers actief betrokken bij het vervolg en ontstaat er draagvlak voor de gewenste situatie”, aldus Insite Security. Achteraf wordt er een rapport gemaakt met alle resultaten en oplossingsrichtingen, dat vervolgens aan de opdrachtgever wordt teruggekoppeld. Daarbij wordt niet uitsluitend gekeken naar de feitelijke bevindingen, maar ook naar mogelijke risico’s en handvatten voor verdere verbeteringen.

HC&H Consultants sluit samenwerking met Insite Security

Van zwakke tot sterke schakel

Annelies van den Berg, directeur HC&H Consultants, geeft aan dat het spel de mogelijkheid biedt om gericht te investeren in de vaak lastig te sturen ‘zachte’ factoren van databeveiliging: “De Serious Game Alcatraz is bij uitstek het middel om aandacht te besteden aan de menselijke factor”. Deze aandacht moet onder meer leiden tot een verhoging van het informatiebewustzijn en risicobesef, van de commitment en awareness en van het besef van de eigen rol en verantwoordelijkheid. Traditioneel wordt de mens gezien als de zwakste schakel wanneer het aankomt op digitale veiligheid. Alcatraz moet ervoor zorgen dat deze mens juist de sterkste schakel wordt – oftewel “the human firewall” – zoals Insite Security het verwoordt: “Informatie is pas echt ‘veilig’ als mensen op de juiste manier omgaan met de technische en organisatorische maatregelen”, aldus Erik Rutkens, oprichter en directeur van Insite Security.

Het samenwerkingsverband tussen de twee beveiligingsspecialisten komt niet zomaar uit de lucht vallen. HC&H en Insite Security worden in hun benadering van informatiebeveiliging beiden gekenmerkt door de focus die ze daarin leggen op zowel de menselijke en organisatorische kanten als op de technische aspecten. Insite Security werd in 2009 opgericht en heeft naast het hoofdkantoor in Groningen ook een vestiging in Haarlem. Het beveiligingsaanbod van het bedrijf bevat onder meer gespecialiseerde diensten op het gebied van IT-audit , social engineering, DigiD-audit, kwetsbaarheidsscans en penetratietests.

Het in 2002 opgerichte HC&H telt 22 medewerkers en bevindt zich in Hendrik-Ido-Ambacht, gelegen tussen Dordrecht en Rotterdam. Het bureau ondersteunt organisaties onder meer bij strategische vraagstukken, de selectie en implementatie van ICT-systemen, digitalisering, procesoptimalisatie en informatiemanagement. “Onze consultants beschikken over vakinhoudelijke kennis, jarenlange ervaring met deze vraagstukken, hebben een no-nonsense mentaliteit en verliezen daarbij de menselijke kant niet uit het oog. Want mensen bepalen het uiteindelijke resultaat. Ons motto is niet voor niets: samen denken en samen doen”, aldus het adviesbureau.

Serious gaming

Het is vandaag de dag steeds gebruikelijker dat organisaties serious gaming inzetten om verbeteringen te realiseren. Zo schakelde ProRail recentelijk IT-dienstverlener CGI in om een virtuele 3D-wereld te creëren waarin praktijksituaties kunnen worden nagespeeld. Eerder al ontwikkelde M&I/Partners in opdracht van het Kwaliteitsinstituut van de Gemeenten (KING) een serious game bedoeld om leidinggevenden bewust te maken van de impact van de ontwikkelingen binnen het sociale domein op hun bedrijfsvoering.

Een serious game hoeft trouwens niet per definitie digitaal te zijn. Niet lang geleden won Twynstra Gudde-adviseur Pim Meijer een zogenaamde ‘Battle of Concepts’ met zijn idee om het concept van een escape room in te zetten om gemeentepolitiek meer onder de aandacht van de burger te brengen.


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup