Pacmed winnaar Vintura Impact in Healthcare award 2017

14 november 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Tijdens het ‘Impact in Healthcare’-event van Vintura streden afgelopen week drie initiatieven om de Vintura Impact in Healthcare award. Pacmed, een ontwikkelaar van beslissingsondersteunende tools voor de zorg, werd uitgeroepen tot de winnaar.

Zorg- en life sciences adviesbureau Vintura reikte vorig jaar voor het eerst hun 'Impact in Healthcare award' uit. Met het inmiddels jaarlijkse initiatief wil Vintura bedrijven die veel impact hebben gecreëerd in het zorgveld in het zonnetje zetten en specifiek een boost geven aan baanbrekende initiatieven die het afgelopen jaar aantoonbaar grote impact voor de patiënt hebben bewerkstelligd. Het uiteindelijke doel? Bijdragen aan betere, betaalbare en beschikbare zorg voor alle patiënten. Voor de 2017-editie waren meer dan dertig impactvolle zorginitiatieven aangemeld, waarvan er uiteindelijk drie de finale wisten te halen: Pacmed, Punt voor Parkinson en Prehabilitatie Darmkanker. Vintura: “Alle drie zijn het impactvolle projecten in de zorg die aantoonbare grote meerwaarde hebben voor de patiënt en de maatschappij.” 

Tijdens de prijsuitreiking op 9 november mocht het aanwezige publiek en de vakjury gaan bepalen wie van deze drie initiatieven er met de Impact in Healthcare award naar huis mocht gaan. De vakjury bestond uit Cathy van Beek (Radboudumc), Joris van Eijck (Menzis), Sonja Willems (Janssen Benelux), Cor Oosterwijk (Directeur VSOP) en Bas Amesz (Partner Vintura). De jury heeft getoetst in hoeverre de initiatieven voldeden aan de opgestelde criteria rondom Vintura’s missie ‘Creating meaningful impact in healthcare together’.*

Pacmed wint Impact in Healthcare award

Pacmed werd uiteindelijk als winnaar aangewezen. Deze Amsterdamse zorgorganisatie combineert machine learning en medische expertise om er op basis van grote hoeveelheden informatie achter te komen welke behandeling het beste werkt bij welke persoon. Pacmed ontwikkelt beslissingsondersteunende tools op basis van big data en vertaalt deze direct naar waarde voor de patiënt. Met één klik beschikken (huis)artsen over de verwachte uitkomsten van verschillende behandelopties, op basis van de resultaten van de behandeling van vergelijkbare patiënten in de praktijk.
Pacmed winnaar Impact in Healthcare awardWinnaar Pacmed nam naast de award een prijs van € 10.000 en vijf Vintura consultancydagen in ontvangst. Willem Herter, directeur van Pacmed, vertelt: “We zijn trots dat we hebben gewonnen op basis van stemmen van mensen met veel kennis en expertise in de zorg. Het winnen van € 10.000 en 5 adviesdagen betekent veel voor ons als klein bedrijf en helpt ons een volgende stap te zetten. De prijs gaan we inzetten voor het verder vormgeven van onze strategie in de ziekenhuiszorg en het ontwikkelen van beslissingsondersteuning voor meer ziektebeelden in de eerste lijn.” Cathy van Beek laat namens de jury weten: “De impact van dit initiatief is giga. En heel leuk dat dit uit de Nationale Denktank is voortgekomen. Het zijn jonge, slimme mensen. Ze vertalen big data naar n=1 en ondersteunen daarmee de beslissing van dokter en patiënt.”

Alle drie de genomineerden hebben tijdens interactieve sessies met de aanwezigen, circa honderd bestuurders en senior managers uit de zorg, patiëntorganisaties en life sciences. waardevolle feedback gekregen. Vintura geeft in een reactie op de geslaagde awarduitreiking en de deelnemers aan: “Wat een mooie initiatieven. We zijn trots dat we ze hebben kunnen helpen om meer aandacht en goede adviezen te krijgen.”

Overige finalisten

Punt voor Parkinson is een specialistisch centrum voor mensen in Noord-Nederland die de ziekte van Parkinson of parkinsonisme hebben. Het centrum is ontstaan op initiatief van het Martini Ziekenhuis, UMCG en Zorggroep Groningen. Deze drie zorginstellingen hebben de handen ineengeslagen om Noord-Nederlandse patiënten de beste zorg te kunnen bieden vanuit één locatie in Groningen. Met Prehabilitatie Darmkanker worden patiënten fitter gemaakt vóórdat bij hen een darmkankeroperatie wordt uitgevoerd. Op deze manier herstellen ze na afloop van de ingreep sneller en wordt de kans op complicaties verkleind. De patiënt krijgt intensieve training, gecombineerd met optimale voeding, mentale ondersteuning en – waar dat van toepassing is – hulp bij het stoppen met roken.

Het was dit jaar de zevende keer dat Vintura hun jaarlijkse zorg- en life sciences-event ‘Vintura Impact in Healthcare’ organiseerde. Uit recent onderzoek van het adviesbureau komt naar voren dat het nog niet zo eenvoudig is om binnen de zorgbranche impact te creëren. Hoewel de belang van value-based healthcare toeneemt, blijkt het implementeren ervan vaak nog lastig.

* Aan de hand van Vintura’s missie – ‘creating meaningful impact together’ – zijn vier criteria vastgesteld waar de ingezonden initiatieven op werden beoordeeld (‘creating’, ‘meaningful impact’, ‘in healthcare’ en ‘together’). Met behulp van deze criteria kwam de vakjury tot de drie finalisten.