Jaap Heeringa over Young Executives, groei en vernieuwing bij Boer & Croon

31 oktober 2017 Consultancy.nl

Met zijn 29 jaar is Jaap Heeringa een van de jongste partners in het Nederlandse consulting landschap. Na jarenlang bij KPMG te hebben gewerkt en een korte uitstap buiten consulting te hebben gemaakt, sloot Heeringa zich in november vorig jaar aan bij Boer & Croon Management als Hoofd van de Young Executive Management (YEM) propositie. Bijna een jaar in zijn nieuwe rol blikt Heeringa terug op zijn consultancyloopbaan, het eerste jaar bij Boer & Croon Management en zijn ambities voor YEM.

Je hebt ruim negen jaar gewerkt bij KPMG in zowel Nederland als Denemarken. Kun je met ons delen waar jij je daar zoal mee bezig hebt gehouden?

Ik ben mijn carrière begonnen bij de audit praktijk van KPMG. Ik kwam er al snel achter dat ik daar niet mijn energie kwijt kon. De dynamiek en het klantcontact ontbrak. Consulting was de logische stap voorwaarts. Na diverse projecten begon het te jeuken, ik wilde het graag eens ‘zelf’ doen. Binnen de strategy office van KPMG greep ik de kans om mee te rijden op de voorstoel met de Raad van Bestuur. Toen ik voor KPMG in Denemarken met een projectteam aan de slag ging om een nieuw kantoor te starten was dat de perfecte gelegenheid om alles wat ik in Nederland had geleerd in de praktijk te brengen.

Een partnerrol binnen KPMG lag in het vooruitzicht. Waarom besloot je daar begin 2016 weg te gaan?

Wat ik vooral niet wil doen in mijn leven is stilstaan. Er viel nog wel te leren bij KPMG maar ik begon me daar te comfortabel te voelen. Ik leef bij nieuwe uitdagingen en ben altijd op zoek naar manieren om mijn horizon te verbreden. Ik herkende me daarom ook in het verhaal achter de Young Executives van Boer & Croon Management. Blijven ontwikkelen en uitdagen, dat vragen we ook van onze Young Executives.

Interview met Jaap Heeringa

Een mooi bruggetje naar jouw functie bij Boer & Croon. Daar geef je inmiddels leiding aan de Young Executive Management (YEM) propositie van het bureau. Wat houdt YEM precies in?

Onze propositie combineert bewezen leiderschap met jong talent. Opdrachtgevers zetten young executives doorgaans in bij het vinden van en realiseren van oplossingen voor de meest uiteenlopende managementknelpunten en organisatievraagstukken. Deze dienstverlening is op een unieke wijze gekoppeld aan een breed Management Developtment programma dat onze kernwaarden – verbindend, slagvaardig, gedreven en professioneel – versterkt en aansluit bij de vraag van de opdrachtgevers. Wij geloven daarbij in maatwerk, iedere opdracht heeft niet alleen bepaalde kennis nodig, maar ook een type persoonlijkheid. Boer & Croon selecteert op beide.

YEM bestaat al twintig jaar en telt ruim veertig young professionals. Het is in die tijd uitgegroeid tot een begrip onder klanten in de markt. Wat maakt jullie Young Executives zo gewild onder opdrachtgevers?

Young Executives (YE’s) onderscheiden zich door anders te opereren ten opzichte van meer traditionele consultants. Ze staan niet langs de zijlijn advies te geven als beste stuurlui aan wal. Het zijn gedreven mensen die zich richten op change en agile werkwijzen. Zij werken met passie, energie en creativiteit aan hun opdracht en vinden aansluiting binnen het bedrijf en in de lijn. Zij komen niet alleen met kennis en advies maar realiseren de oplossingen ook binnen de aanwezige bedrijfsinrichting. Bovendien zijn onze young executives bij uitstek ondernemende types die verder kijken dan vandaag en samen met de opdrachtgever kijken naar de stip op de horizon.

Vorig jaar werd jullie young executive management programma uitgeroepen tot een van de beste van Nederland. Wat maakt het zo geliefd onder de kandidaten?

Wij investeren in onze kandidaten met een intensief ontwikkelprogramma. Ook daarna blijven we betrokken door op gezette tijden de banden met onze alumni aan te halen. Young Executives komen dan ook terecht in een hecht team. Daarbinnen krijgen ze de mogelijkheid om in uiteenlopende bedrijven en industrieën opdrachten te doen. Ook is er ruimte om eigen activiteiten te ontplooien op bijvoorbeeld het gebied van MVO. Zo zijn verschillende YE’s betrokken bij de organisatie ‘Track the Talent en ‘Impact Matters’. Kijk bijvoorbeeld naar het verhaal van Young Manager Elske Mertens. Die heeft een mooie impact gehad via Impact Matters bij Stichting Laat Ze Maar Lachen. De combinatie van deze elementen maakt het een rijk programma waar kandidaten en opdrachtgevers van profiteren.

Quote Jaap HeeringaDe concurrentie onder traineeships en andere young professional programma’s is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Jij bent verantwoordelijk voor de positionering van het Young Executive Management programma. Welke veranderingen heb jij afgelopen jaar doorgevoerd om YEM toekomstigbestendig te houden en wat zijn je ambities voor de toekomst?

Het programma van Boer & Croon is onderscheidend omdat de focus ligt op de mens en het talent en niet op wat je al kan. We kiezen niet voor know it alls maar voor learn it alls. Het gaat om groei, uitdagingen, blijvend nieuwe kennis opdoen en het wederzijds teruggeven van feedback. Declarabiliteit staat bij ons daarom niet bovenaan.

Tegelijkertijd kijk ik naar de toekomst. Ik wil Boer & Croon een kickstart geven door het hervormen van het opleidingsprogramma van de young executives en deze te richten op de toekomst. Ook kijk ik naar moderne manieren om jong talent te bereiken door de focus te liggen op de leefwereld van de millennial.

Je bent partner bij Boer & Croon Management. Naast YEM levert B&C interim-management en executive search en is adviseur op gebieden als grote change projecten, recovery, operational excellence en governance. In welke mate ben jij breder betrokken binnen de organisatie en bouw jij mee aan de toekomst van Boer & Croon?

Het spreekt voor zich dat ik als partner nauw betrokken ben bij de organisatie Boer & Croon en meebouw aan de toekomst. Wie naar mijn achtergrond kijkt, ziet dat ik uit een ondernemershoek kom en daar ligt dus ook mijn kracht. Dit wordt aangevuld met een internationale carrière en je mag er vanuit gaan dat je die ingrediënten in de nabije toekomst ziet terugkomen in mijn rol en binnen Boer & Croon. In de komende jaren zal Boer & Croon doorgaan met de vernieuwing die enkele jaren geleden is ingezet. Daar hoort ook een groei van het aantal partners bij, een verandering van het team, en daaruit volgt natuurlijk ook een verandering van rol. Mijn eerste focus is het verstevigen van de prachtige YEM-propositie en daar praat ik op termijn graag nog eens met je over, voor een uitgebreid antwoord op je vraag.


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup