Arbeidsbemiddelaar Between na twaalf jaar weer onafhankelijk verder

28 september 2017 Consultancy.nl

Arbeidsbemiddelaar Between verkocht in 2005 de meerderheid van haar aandelen aan het Franse Devoteam. Oprichters Rein Buijtelaar en Menno Nieuwpoort hebben nu hun meerderheidsbelang weer teruggekocht, zodat zij opnieuw meer hun eigen koers kunnen varen. 35% van de aandelen blijft in handen van het beursgenoteerde Devoteam – financiële details zijn niet bekendgemaakt. 

Between werd in 2000 opgericht door zakenduo Rein Buijtelaar en Menno Nieuwpoort. De arbeidsbemiddelaar groeide snel en trok daardoor in 2005 de aandacht van Devoteam, een beursgenoteerde ICT-dienstverlener en consultant uit Frankrijk. Het Franse bedrijf nam een meerderheidsbelang in de arbeidsbemiddelaar, die zich voornamelijk richt op de publieke sector en overheid, en onder de vleugels van de IT-consultant groeide Between uit tot een van de belangrijkste bemiddelaars in ICT-personeel van Nederland. Buijtelaar en Nieuwpoort hebben sinds de overname Devoteam versterkt als Managing Directors.

Terug naar onafhankelijkheid

Onlangs hebben de twee oprichters van Between een overeenkomst bereikt met Devoteam, waarbij Buijtelaar en Nieuwpoort een meerderheidsbelang van 65% in handen krijgen. 35% van de aandelen blijft in het bezit van de Franse aandeelhouder. Daarmee is Between, dat circa veertig professionals in dienst heeft en ruim 1.000 professionals bemiddelt, voor het eerst in twaalf jaar weer voor het grootste deel in handen van de oprichters. 

Menno Nieuwpoort en Rein Buijtelaar

Reden voor Devoteam om tot verkoop over te gaan, is volgens het FD dat Between ondanks een verwachte omzet van €200 miljoen in 2017 lage marges heeft. Voor dit jaar voorziet de arbeidsbemiddelaar een brutobedrijfsresultaat van €2 miljoen, wat beleggers mogelijk op het verkeerde been zal zetten. Gregoire Cayatte, CFO Devoteam, vertelt: “Between is een enorm succesverhaal gebleken waarbij Between tot de best presterende bemiddelaars in Nederland gerekend kan worden. Met de nieuwe aandeelhoudersstructuur verwachten wij dat Between haar fantastische reis gaat vervolgen.”

Met de herwonnen onafhankelijkheid heeft Between weer meer ruimte om haar eigen koers te varen, zonder over iedere beslissing te overleggen met het bestuur in Parijs. Algemeen directeur Rein Buijtelaar: “Between is Devoteam dankbaar voor de ruimte die is gegeven om de organisatie verder uit te bouwen. Door de snelle groei van Between en de daarmee toenemende impact van de Between-cijfers op de financiële resultaten van Devoteam was de stap naar verzelfstandiging de meest voor de hand liggende keuze.” Door Devoteam aan te houden als minderheidsaandeelhouder behoudt Between een belangrijk voordeel, waar het de afgelopen twaalf jaar van heeft kunnen profiteren. “Het Europese netwerk van Devoteam blijft daardoor beschikbaar zodat verdere uitbreiding naar het buitenland mogelijk is”, aldus Buijtelaar.

Groeipad

Buijtelaar en Nieuwpoort hebben na de deal hun zinnen gezet op verdere groei. In het persbericht laten zij weten dat ze de ambitie hebben om in 2020 marktleider te zijn op de Nederlandse markt. Dit deel van de markt kent enkele andere grote spelers, onder wie freelance-intermediair Myler en huidige marktleider HeadFirst Source Group. De branche wordt onder meer gekenmerkt door dunne marges en de noodzaak tot schaalvergroting om kosten zo laag mogelijk te kunnen houden. 

Met het oog op haar concurrentiestrijd met deze grote spelers, besloot Between kort na haar hernieuwde onafhankelijkheid zelf een overname uit te voeren. Eerder deze maand kocht Between Groep – waar naast Between ook Yellow Friday en Treefold onderdeel van uitmaken – Amsterdamse branchegenoot FastFlex. FastFlex maakte hiervoor onderdeel uit van holding Q24, dat tevens de eigenaar is van IT-adviseur QNH Consulting. 

Devoteam - Between - FastFlex

“FastFlex is een geweldige toevoeging aan de Between Groep”, aldus Buijtelaar over de overname. “De dienstverlening en het klantenportfolio sluiten naadloos op elkaar aan.” Waar Between zich voornamelijk richt op de publieke sector, is FastFlex – met een team van zeventien professionals – juist gericht op het bemiddelen van tijdelijk personeel bij commerciële bedrijven. In combinatie hebben de twee partijen naar eigen zeggen dagelijks zo’n 3.000 professionals aan het werk.

Marc Loo, directeur van FastFlex, voegt toe: “Door de overgang naar de Between Groep verzekeren wij ons van een sterke partner die ons in staat stelt om als onafhankelijk label in de markt onze positie de komende jaren verder te versterken. Naast de versterking als onafhankelijke sourcing partner biedt deze samenwerking meer nieuwe kansen. Wij zijn nu onderdeel van een groep bedrijven die ieder met een eigen specialisme actief is binnen de sourcing markt. Naast deze voordelen zijn wij ervan overtuigd dat wij hierdoor ook onze meerwaarde voor onze huidige klanten verder kunnen vergroten”, sluit hij af.

Gerelateerd: De 80 belangrijkste uitzendorganisaties en flex intermediairs.