Grant Thornton en Marktlink begeleiden overname Van Domburg Groep

28 september 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd

De Britse audiovisuele distributeur Midwich Group heeft een meerderheidsbelang genomen in branchegenoot Van Domburg Groep. De deal is onderdeel van Midwichs uitbreidingsstrategie, die onder meer gericht is op het vergroten van het marktaandeel in de Benelux. Van Domberg Groep verwacht dankzij de fusie zijn groeiplannen voort te kunnen zetten.

Met de overname komt 70% van de aandelen van de in Rotterdam gevestigde Van Domburg Groep in handen van Midwich, dat zich specialiseert in het distribueren van audiovisuele apparatuur voor de zakelijke markt. Het bedrijf is momenteel bezig met een uitgebreide overnamestrategie en de deal met Van Domburg past hier goed in, zo stelt Stephan Fenby, Managing Director bij Midwich Group: “Met het verkregen meerderheidsbelang onderschrijft Midwich de ambitie om binnen de Benelux-markt de activiteiten uit te bouwen en dit is derhalve een logische vervolgstap in de voorgenomen internationale expansiestrategie. Hiermee is Midwich in staat om een bredere groep klanten in meerdere segmenten te bedienen. Als gevolg kunnen wij ruim 70% van de Europese audiovisuele markt adresseren.”

Expansiestrategie

Voorafgaand aan de deal was het 650 werknemers tellende Midwich al vanuit verschillende internationale vestigingen actief in acht landen. Het gaat om de UK (Midwich, Holdan, PSCo, Invision en Owl Visual), Ierland (Square One), Frankrijk (Sidev), Duitsland (Kern en Stelly), Spanje en Portugal (Earpro), en Australië en Nieuw-Zeeland (Midwich Australië). Hiermee was Midwich al Europees marktleider en deze dominantie wordt nu verder uitgebreid met het betreden van de Benelux-markt. Waar het bedrijf eerst alleen distribueerde binnen de UK, zo was in 2016 33% van de omzet van de groep – waar inmiddels ruim 600 werknemers in dienst zijn – afkomstig van buiten de UK en Ierland.

Thomas Sumner, European Director bij Midwich Group, licht Midwich’s overnamestrategie verder toe: “Zoals bij alle Midwich-deelnemingen zal de focus liggen op het uitbouwen van de service en support naar onze klanten en leveranciers. Wij zijn verheugd met de beslissing van marktleider Van Domburg om toe te treden tot de Midwich Group. Wij kijken uit naar een succesvolle samenwerking en de gezamenlijke investeringen in deze voor ons belangrijke regio.” Hieraan voegt Fenby nog toe: “Wij verwelkomen het Van Domburg-team met veel enthousiasme en kijken uit naar het gezamenlijk verder ontwikkelen binnen de dynamische en uitdagende audiovisuele markt.”

Midwich Group neemt meerderheidsbelang in branchegenoot Van Domburg Groep

Van Domburg Groep

Ook Ed van Domburg en Rick ter Wee, de eigenaren en CEO’s van de Van Domburg Groep, tonen zich verheugd over de gesloten deal: “Vanaf de start van de besprekingen was direct duidelijk dat deze combinatie een veelbelovende synergie gaat opleveren. Met onze sterke lokale positie en de steun van de Midwich Group zullen we in staat zijn onze groeiambitie te continueren. De brede kennis en internationaal leidende positie maakt Midwich voor ons een ideale partner. Wij kijken uit naar de intense samenwerking om de activiteiten in de Benelux-markt verder te ontwikkelen en onze dienstverlening te optimaliseren.” 

Hierbij kan Van Domburg leunen op de uitgebreide ervaring die Midwich heeft in het overnemen en (internationaal) laten groeien van lokale ondernemingen. Bovendien kan worden meegeprofiteerd van de langdurige relaties die het bij de London Stock Exchange genoteerde Midwich heeft opgebouwd met ruim 300 leveranciers, onder wie Samsung, Harman, LG, Philips en NEC. Voor vele van zijn leveranciers is Midwich de enige of grootste distributeur in verschillende productcategorieën. Daarnaast heeft het concern een klantenbestand van meer dan 10.000 resellers, waarvan het merendeel bestaat uit professionele audiovisuele integrators en IT-resellers. 

Dit uitgebreide netwerk komt nu ook tot de beschikking van de Van Domburg Groep, die bestaat uit Van Domburg Partners – dat beeldschermen levert aan zakelijke klanten – Van Domburg Transport – dat de opslag en logistiek van displays en andere apparatuur verzorgt – en Dutch Light Pro –  dat lichtplannen ontwerpt voor onder anderen horeca, onderwijs, kantoor, zorg, retail en woningbouw. Het bedrijf telt 54 werknemers die samen een omzet genereren van ruim €30 miljoen. 

Midwich neemt de Van Domburg Groep over van de twee Managing Directors, Van Domburg en Ter Wee. Vooralsnog heeft Midwich €2,1 miljoen neergeteld voor het bedrijf, maar dit bedrag loopt mogelijk nog op, afhankelijk van de prestaties van Van Domburg tussen nu en 31 december 2018. Midwich krijgt door de deal 70% van de aandelen in handen. De overige 30% blijft in handen van Van Domburg en Ter Wee. Wel is de optie vastgelegd om gedurende de komende drie jaar deze resterende 30% over te nemen. Voorlopig zullen Van Domburg en Ter Wee ook aanblijven in hun huidige rol als Managing Directors.

Dealmakers

Tijdens het sluiten van de overeenkomst werd de Van Domburg Groep begeleid door Marktlink Fusies & Overnames. Koper Midwich werd tijdens het traject bijgestaan door Grant Thornton. Een team bestaande uit Wilfred van der Lee, Adam Azulai, Kim Leistra, Killian ten Kroode en Joël Ramzan verzorgde namens het adviesbureau transaction support, terwijl Jurgen van Hattum en Inge Wouters namens het kantoor verantwoordelijk waren voor de Tax due diligence. 

Eerder begeleidde Grant Thornton ook al de beursgang van Midwich en kortgeleden was het kantoor betrokken bij de overname van Lismar Engineering. Marktlink, dat zijn team de afgelopen maanden uitbreidde met vijf nieuwe professionals, kwam recentelijk uit de bus als een van de meest actieve dealmakers van de eerste helft van 2017.