M&A adviseurs begeleiden overname van LISMAR Engineering

04 september 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

LISMAR Engineering is in handen gekomen van Burke Porter Group. Het Nederlandse bedrijf wordt na afronding van de transactie samengevoegd met Kleinknecht, een Duitse dochteronderneming van het Amerikaanse conglomeraat. Het overnametraject werd in goede banen geleid door M&A adviseurs en advocaten van vier bureaus.

Met de deal krijgt het Amerikaanse Burke Porter Group* alle aandelen in handen van branchegenoot LISMAR Engineering, een firma dat zich specialiseert in ‘non-destructive testing’ (NDT), software, elektronica en mechanismen. Met behulp van het dertig ingenieurs tellende LISMAR hoopt Burke Porter Group zijn technologie expertise en geografische bereik in Europa te vergroten.

LISMAR Engineering werd in 1988 opgericht in Abcoude. Na een management buy-out zette het bedrijf in 1992 ook de werkzaamheden van de automatiseringsafdeling van Asko voort. Sindsdien houdt LISMAR zich ook bezig met het produceren en verkopen van zogenaamde ‘roll inspection systems’ voor de staal- en aluminiumindustrie.

In 1994 verhuisde het bedrijf naar zijn huidige locatie in Oudekerk aan de Amstel en in 2000 volgde een uitbreiding naar de VS, met de opening van een kantoor in North Carolina. Hiermee wilde het bedrijf de responstijd voor reparaties en onderhoud flink naar beneden brengen.

Kleinknecht neemt branchegenoot LISMAR Engineering over

Kleinknecht, dat zelf vorig jaar werd overgenomen door de Burke Porter Group, werd in 1946 in Duitsland opgericht als een ingenieursbedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van controlesystemen. In de daaropvolgende decennia heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een ‘software based’ systeemintegrator. Inmiddels genereert Kleinknecht jaarlijks zo’n €40 miljoen aan omzet en telt het meer dan 200 werknemers, verspreid over vier Duitse filialen.

Dealmakers

Tijdens het overnametraject werden LISMAR en Kleinknecht bijgestaan door verschillende adviesbureaus en advocatenkantoren. Zo leverde een team van accountants- en advieskantoor Grant Thornton, bestaande uit Wilfred van der Lee, Kim Leistra, Adam Azulai en Killian ten Kroode, transaction support. Ook verzorgde het kantoor juridisch advies, dat werd verschaft door een team bestaande uit Jurgen van Hattum, Henk Brinks en Inge Wouters.

Grant Thornton, AKD, CMS and Rembrandt Fusies en Overnames

Verder leverden advocatenkantoren AKD en CMS juridische ondersteuning. Namens AKD gebeurde dit door Lennart Crain, Erwin Rademakers, Remco Bosveld, Edith Hendriks, Michiel Melief, Natalja van Hofwegen, Henrike van de Laar, Ivo Vreman, Yvonne van Pol, Pascal van Schaik en Annette Zwart. Het advocatenteam van CMS bestond uit Herman van Aerts, Reinoud Imhof en Dena Mokhberolsafa. Tot slot droeg ook Rembrandt Fusies & Overnames bij aan de totstandkoming van de deal, door M&A-advies te leveren. Rond de overname zijn geen verder financiële details naar buiten gebracht.

* Burke Porter Group is een internationaal opererend conglomeraat op het gebied van het ontwerp en de productie en verkoop van geavanceerde technologische test- en assemblageoplossingen. Het bedrijf bedient klanten in de sectoren automotive, luchtvaart, landbouw en geothermische energie.