Marnick Boerland over procesoptimalisatie en zijn keuze voor First Consulting

22 september 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Wat betekent het nou écht om consultant te zijn bij First Consulting? Wie zijn de mensen die dit bedrijf zo succesvol maken? Wat maakt dat zij met zoveel plezier, ambitie en trots het bedrijf dagelijks naar een hoger niveau tillen? Marnick Boerland, Business Consultant bij First Consulting, over zijn overstap van een interne operationele functie, naar een rol als externe consultant.

Kun je een korte introductie geven van jezelf?

“Ik ben 31 jaar oud en woon, na een aantal jaren in Deventer te hebben gewoond, sinds kort in Utrecht. Ik werk inmiddels alweer drie jaar met erg veel plezier bij First Consulting. Tijdens mijn studie Technology Management in Groningen was consultancy voor mij niet de meest logische keuze. Ik wilde altijd intern aan de slag bij een productiebedrijf. Toen er een mogelijkheid voorbijkwam om bij een groot productiebedrijf in Almelo te gaan werken, was dit dus ook een logische keuze. Ik heb hier altijd met plezier gewerkt en veel geleerd over techniek en productieprocessen. Toch was ik na drie jaar toe aan een nieuwe uitdaging, al wist ik nog niet precies wat dit moest zijn. Na veel gesprekken met bedrijven en recruiters kwam ik in aanraking met First Consulting. Toen pas ben ik eigenlijk serieus over consultancy na gaan denken. Vanaf het eerste gesprek was ik enthousiast en dat ben ik nu, ruim drie jaar later, nog steeds.”

Marnick Boerland - Business Consultant bij First Consulting

Wat zijn de grote verschillen tussen jouw vorige baan en jouw huidige baan bij First Consulting?

“In mijn vorige functie werkte ik als Sales Engineer bij een productiebedrijf. Een belangrijk verschil was dat ik elke dag naar ons kantoor reed en daar alleen met mijn eigen collega’s samenwerkte. Iets wat bij First Consulting natuurlijk totaal anders is. De afwisseling is nu veel groter. Ik werk met mijn collega’s van First Consulting samen, maar ook met collega’s van de klant. 

Een ander belangrijk verschil is dat ik in mijn vorige baan bijdroeg aan de realisatie van een fysiek product. Samen met mijn collega’s moest ik ervoor zorgen dat producten geproduceerd werden die exact aan de klantwens voldeden. Bij First Consulting zijn we gericht op het verbeteren van processen, iets waar in mijn vorige baan niet echt de ruimte voor was. Tijdens mijn studie ben ik hier veel mee bezig geweest; procesoptimalisatie was één van mijn grootste interesses. Ik kwam er na drie jaar achter dat ik dit toch echt miste, en ben daarom op zoek gegaan naar een baan waar ik dit wel volop kon doen. 

Ook qua cultuur zie ik grote verschillen, mijn vorige werkgever heeft een sterke regionale aantrekkingskracht. Mensen die gestudeerd hebben in de omgeving Twente komen hier graag werken. Tegenwoordig werk ik samen met mensen uit heel Nederland, die overal gestudeerd hebben en bovendien diverse studieachtergronden hebben. Verschillen die maken dat we elkaar aanvullen. Het mooiste is dat we ondanks deze verschillen veel met elkaar gemeen hebben. We zijn allemaal aanpakkers en houden ervan om samen tot mooie resultaten te komen. Er is zo een hecht team ontstaan. Eigenlijk is dit voor mij de belangrijkste reden waarom ik elke dag met zoveel plezier naar mijn werk ga.”

Wat is het leukste project dat je tot nu toe bij First hebt gedaan?

“Dat is het project waar ik op dit moment mee bezig ben. Met een collega help ik de logistieke afdeling van een netbeheerder (zoals Stedin, Enexis of Liander) om het primaire proces opnieuw in te richten. Als gevolg van een uitbesteding van een deel van het werk moeten zowel het proces als het systeem opnieuw ingericht worden. Wat dit zo leuk maakt is een combinatie van het onderwerp en de mensen waar ik mee samen mag werken. Ik heb een sterke interesse in logistieke processen, waarbij ik het leuk vind om de logistieke beweging van materialen zo efficiënt mogelijk in te richten, dus met zo min mogelijk verspillingen. Dit doe ik niet alleen met een collega maar ook met een team van de klant. Dit team bestaat uit een mix van mensen die in de operatie werken en IT’ers die helpen met het realiseren van de benodigde systeemaanpassingen. Ik ben dus samen met de klant bezig om de operatie draaiende te kunnen houden en zo echt een verschil te kunnen maken.”