McKinsey & Company nadert 1.000 werknemers in Costa Rica

27 oktober 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

McKinsey & Company heeft plannen aangekondigd om haar kantoor in Costa Rica met 250 professionals uit te breiden. De nieuwe personeelsleden sluiten zich aan bij de ongeveer 700 mensen die nu al voor het Amerikaanse advieskantoor werkzaam zijn in de hoofdstad San José. Ze zullen aan de slag gaan in een pand dat onlangs nog werd bezocht door de president van het land, Luis Guillermo Solís.

Costa Rica heeft de afgelopen jaren een gestage opmars beleefd en het land, dat wordt gezien als een van ’s werelds beste plekken om te wonen, liet vorig jaar een economische groei van 4,2% zien. Ook weet Costa Rica de laatste jaren blijvend de aandacht te trekken van internationale adviesbureaus. Zo breidde accountants- en adviesorganisatie BDO recentelijk zijn activiteiten binnen Costa Rica uit met de overname van Grupo Camacho. En het in zwaar weer verkerende IBM speculeerde vorig jaar dat het mogelijk banen naar India en Costa Rica zou verplaatsen, nadat er in 2016 ongeveer 5.000 banen bij het IT-bedrijf waren weggesaneerd.

Ook McKinsey & Company, s’ wereld grootste strategisch consultancybureau, speelt in op de groei van het land en heeft plannen aangekondigd om zijn activiteiten in hoofdstad San José uit te breiden met circa 250 nieuwe werknemers. Het bedrijf is sinds 2010 actief in het land, en vorig jaar opende het bureau nog een modern designcentrum, waarbij het zijn personeelsbestand fors uitbreidde door maar liefst 550 nieuwe arbeidsplaatsen te creëren. De Costa Ricaanse organisatie richt zich voornamelijk op het ondersteunen van internationale McKinsey kantoren, ook fungeert het kantoor als een belangrijke hub voor de design- (‘Visual Graphics & Media’), onderzoeks- (‘Research Analytics’) en digitale (‘Technology & Digital’) diensten van het adviesbureau.

Momenteel telt McKinsey Costa Rica meer dan 700 werknemers – door de rappe organische uitbreiding vormt het advieskantoor een steeds geduchtere concurrent voor de Big Four en Accenture, dat zo’n 900 professionals in dienst heeft in het land. Ter vergelijking, wereldwijd heeft McKinsey ongeveer 14.000 medewerkers, terwijl de Nederlandse tak in Amsterdam zo’n 200 consultants huisvest.

McKinsey breidt personeelsbestand in Costa Rica uit met 250 arbeidsplaatsen

Om de 250 nieuwe vacatures in de regio te vullen, zal McKinsey grotendeels een beroep doen op lokaal talent. De uitbreiding maakt onderdeel uit van de langetermijn plannen van McKinsey voor de regio, waaronder de verhuizing begin 2018 naar een nieuw kantoor met plek voor 1.300 mensen, waardoor het een duidelijk signaal afgeeft dat het ook voor 2018 ambitieuze groeidoelstellingen heeft.

Na een bezoek van de Costa Ricaanse president Luis Guillermo Solís – die onlangs een staatsbezoek bracht aan de Verenigde Staten om Amerikaanse bedrijven te overtuigen te investeren in de regio – zei Andrés Cadena, Senior Partner bij McKinsey: “We zijn erg blij dat president Solís onze faciliteiten bezoekt en onze plaatselijke collega’s ontmoet. Het zijn de toewijding en het talent van de Costa Ricanen die ons centrum tot een succes maken voor onze klanten en we kijken ernaar uit om mensen te blijven werven en opleiden en boeiende carrièrepaden te creëren voor onze collega’s.”

President Solís toonde zich tijdens zijn bezoek enthousiast over de voortdurende impuls aan de werkgelegenheid, die wordt verschaft door het snelgroeiende kantoor: “Dit is het resultaat van de inspanningen van Costa Rica om de concurrerende voorwaarden te scheppen die het land nodig heeft om investeringen aan te trekken. Hierdoor en dankzij de samenwerking met de productiesector en het bedrijfsleven, kunnen we banen creëren en bijdragen aan een solide regeringsbeleid om de economie groeiende te houden.

Vliegveld van Costa Rica

Ondertussen is ook bekendgemaakt dat het Britse ingenieurs- en adviesbureau Mott MacDonald de opdracht heeft gekregen om de langverwachte nieuwe internationale luchthaven in Orotina, Alajuela te ontwikkelen. Het bureau zal een twaalf maanden durende haalbaarheidsstudie uitvoeren om een prognose te maken van de toekomstige vraag naar vliegreizen in het Midden-Amerikaanse land. Op termijn zal de luchthaven in Orotina als vervanging moeten gaan dienen van Costa Rica’s Santamaria International Airport, dat naar verwachting de groeiende passagiersstromen na 2026 niet meer zal kunnen verwerken.