Australische regering onder vuur vanwege 5 miljard aan adviesuitgaven

01 september 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De Australische regering heeft veel kritiek te verduren gekregen nadat bekend is geworden dat er de afgelopen jaren maar liefst vijf miljard Australische dollar (zo’n €3,3 miljard) is uitgegeven aan externe bureaus. Ook zijn er beschuldigingen van belangenverstrengeling, aangezien een deel van de ingehuurde adviseurs bestond uit prominente, voormalige politici. Er werd zelfs een voormalig premier ingehuurd met belastinggeld.

Uit de naar buiten gebrachte cijfers (door News Corporation) blijkt dat de Australische regering de afgelopen tien jaar consequent meer dan 370 miljoen Australische dollar per jaar kwijt was aan consultancycontracten, met als uitschieter het jaar 2008-2009, waarin zelfs 588 miljoen Australische dollar werd uitgegeven. Mathias Cormann, minister van financiën, verdedigt de hoogte van de uitgaven door te wijzen op het belang van adviesbureaus voor de modernisering van publieke diensten en de garantie dat de Australische belastingbetaler waar krijgt voor zijn geld. Hij weigert echter een gedetailleerd antwoord te geven op de vraag wat er precies is gebeurd met het geld. Na berichtgeving in de media dat een deel van het geld bij ex-politici – waaronder een ex-premier – zou zijn beland, werd uiteindelijk besloten tot een parlementaire enquête.

Belastingbetaler de dupe

Sam Dastyari, senator van New South Wales, beklaagt zich erover dat het uitbestede werk niet ‘gewoon’ is verricht door overheidspersoneel: “De mensen zijn boos als ze zien dat enorme hoeveelheden geld worden uitgegeven aan adviseurs, maar er niet achter kunnen komen waar het geld in hemelsnaam aan wordt uitgegeven. Dit zou geen geheim genootschap moeten zijn. Dit is een ‘grap’ die ten koste gaat van families die met tegenzin belasting moeten afdragen.”

Australische regering onder vuur vanwege 5 miljard aan adviesuitgaven

Het betreft niet de eerste keer dat de Australische overheidsuitgaven aan externe experts aanleiding vormen voor kritiek. Eind 2015 werd bekend dat de Finance Department tien miljoen Australische dollar had uitgegeven aan zakelijke dienstverleners, terwijl de regering net duizenden fulltime ambtenaren had ontslagen wegens bezuinigingsmaatregelen. En in 2014 werd bekend dat de staat South Australia adviseurs inhuurde om te zorgen voor besparingen in het gezondheidszorgstelsel van de staat, waarvoor zo’n 6,5 miljoen Australische dollar werd betaald.

Nederland

Het is niet enkel aan Australië voorbehouden dat de overheidsuitgaven aan externe adviseurs tot ophef hebben geleid. Ook in ons land kregen nog niet zo lang geleden de Noord-Hollandse veiligheidsregio’s veel kritiek te verduren vanwege de – in de ogen van velen – ‘hoge bedragen’ die werden neergeteld voor externe inhuur. De afgelopen drie jaar bleek hiervoor in de verschillende regio’s in totaal voor maar liefst €25 miljoen te zijn betaald, wat tot veel verontwaardiging leidde in verband met de gelijktijdige bezuinigingen bij de politie en brandweer.

Ook vanuit de landelijke overheid wordt steeds meer neergeteld voor ondersteuning van buitenaf. Het afgelopen jaar werd hier een recordbedrag van ~€1,3 miljard aan gespendeerd, zo’n €200 miljoen meer dan een jaar eerder. Van dit totale bedrag kwam zo’n €29 miljoen terecht bij accountants en financiële adviesbureaus, waarmee de overheidsuitgaven op dit gebied tegen de bredere trend ingaan, door al enkele jaren een daling te laten zien.