Capco splitst van FIS en gaat weer onafhankelijk verder

17 augustus 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Management en IT-consultancybureau Capco is teruggekeerd naar onafhankelijkheid na jarenlang onder de vleugels van FIS te hebben geopereerd. De carve-out van FIS wordt mogelijk gemaakt door Clayton, Dubilier & Rice (CD&R), dat een meerderheidsbelang van 60% heeft genomen in Capco. Voortbouwend op zijn nieuwe onafhankelijke status richt Capco zich nu op het vergroten van zijn wendbaarheid en op verdere groei.

Capital Markets Company, beter bekend als Capco
, werd in 1998 opgericht in België door ondernemer Rob Heyvaert. In korte tijd opende het consultancybureau kantoren in Antwerpen, Londen, New York en Frankfurt, gevolgd door een kantoor in Parijs het jaar daarop. Het consultancybureau onderscheidt zich van andere grote spelers in de adviesbranche door zich volledig te richten op de financiële dienstverleningssector – een sector die wereldwijd goed is voor een groot deel van het consultancywerk.

In 2010 trok het adviesbureau de aandacht van Fidelity National Information Services (FIS), een leverancier van banksystemen en betaaltechnologie. Capco zou in dat jaar naar verwachting een omzet draaien van $225 miljoen, waarvan ongeveer de helft afkomstig uit de Noord-Amerikaanse activiteiten. Het overnamebedrag bedroeg $292 miljoen inclusief een voorwaardelijke vergoeding op basis van de toekomstige bedrijfsresultaten.

Onder vleugels van FIS lukte het Capco om zijn groei voort te zetten, vandaag de dag telt het bureau meer dan 3.000 consultants, verspreid over 23 kantoren. Ook in ons land is Capco actief, in 2010 werd een kantoor geopend in Amsterdam. Om het kantoor te leiden had Capco twee partners van Capgemini Consulting aangetrokken en later ook enkele senior executives. Sindsdien heeft de Nederlandse vestiging verschillende klanten in het financial services segment ondersteund. De footprint van Capco Nederland blijft echter relatief klein in vergelijking tot de operaties in de UK en Duitsland.

Capco behaalt mijlpaal in bestaansgeschiedenis met vernieuwde onafhankelijkheid

Om meer wendbaar te worden en zijn footprint binnen de industrie verder te vergroten, heeft Capco onlangs besloten om weer terug te keren naar onafhankelijkheid. In mei 2017 kwam Capco met private equity investeerder Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) overeen dat CD&R 60% van de aandelen zou overnemen van FIS. De deal maakt onderdeel uit van een groeiende trend in de markt voor Private Equity-gebaseerde M&A. Uit onderzoek van Equiteq, een M&A bureau dat zich op deals in de adviesbranche richt, blijkt dat durfinvesteerders steeds vaker op zoek zijn naar deals in het management consultancylandschap. De toegenomen aandacht is voornamelijk het gevolg van de verwachte toename in opdrachten voor management consultants, doordat veel bedrijven zich gedwongen zien om verder te digitaliseren en potentieel disruptieve technologie te implementeren.

Zo nam private equity investeerder The Carlyle Group in 2015 een meerderheidsbelang van 51% in PA Consulting Group, terwijl in het najaar van 2016 drie investeringsmaatschappijen flink investeerden in consultancybureau AlixPartners. Beide deals werden gevolgd door ambitieuze groeidoelstellingen die met het nieuw verworven kapitaal konden worden bekostigd, terwijl de investeerders hopen om mee te profiteren van de winstgevendheid van de bureaus in de groeiende management consultancymarkt.

Onafhankelijkheid

Met de verkoop van een meerderheidsbelang aan CD&R is Capco na jaren onder de vlag van FIS weer een onafhankelijk bedrijf. CD&R heeft een bedrag van $477 miljoen neergelegd voor de Capco-aandelen, wat voor FIS een aanzienlijke winst betekent ten opzichte van de aanschafprijs zeven jaar geleden. Naar verwachting zal Capco dit jaar een omzet van $445 miljoen realiseren.

Met zijn herwonnen onafhankelijkheid - de deal werd afgelopen week formeel afgerond - hoopt Capco wendbaarder te worden, zodat beter kan worden ingespeeld op belangrijke trends in de markt, waaronder disruptie en innovatie in de financiële sector. De steun van CD&R stelt Capco in staat om zich te richten op snelle investeringen in uiteenlopende groei-inspanningen, waaronder het werven van nieuw talent en het vergroten van de FinTech-vaardigheden en kennis van professionals. Lance Levy behoudt zijn functie als CEO van Capco, terwijl CD&R Operating Partner Russ Fradin, voormalig CEO van SunGard, als onderdeel van de deal de rol van Chairman of the Board op zich neemt.

Levy vertelt in een reactie op het afronden van de deal: “In de financiële dienstverleningssector zijn technologische en disruptieve innovatie in ongekend tempo aan het versnellen. Wij hebben de vaardigheden, het leververmogen en de diepgaande domeinexpertise om klanten te helpen deze verandering in goede banen te leiden. Onze aankondiging vandaag stelt ons in staat om onze inspanningen rondom het differentiëren van onze proposities te versnellen en nog beter uitgerust te zijn om de oplossingen te bieden waar onze klanten behoefte aan hebben.”

Fradin voegt toe: “We kijken ernaar uit om samen te werken met het Capco team gedurende deze spannende periode in de ontwikkeling van hun bedrijf. De hoogwaardige consultants van Capco hebben een passie voor het oplossen van problemen en het leveren van waarde aan onze klanten. Hun reputatie voor uitzonderlijke dienstverlening biedt een solide basis voor langdurig succes.”