Financial services kwart van wereldwijde adviesmarkt

05 januari 2015 Consultancy.nl

De wereldwijde consultancymarkt voor de financiële sector groeide het afgelopen jaar met meer dan 7%, naar een waarde van bijna $24 miljard, goed voor 26% van de gehele sector. Opdrachten op het gebied van werk- en regelgeving, waaronder risk, compliance en gerelateerde IT-diensten vallen, zijn goed voor maar liefst 80% van alle adviesactiviteiten in de sector.

De afgelopen jaren is de financiële sector kende de sector flinke ups en downs, van de sterke jaren voor 2008 tot de sombere financiële crisisjaren en de herstelperiode waarin de sector zich momenteel bevindt. Synchroon aan de grillen van de branche is de adviesmarkt voor banken, verzekeraars en andere financiële spelers wispelturig gebleken. Toch is de markt inmiddels weer teruggekeerd naar een gezonde groei, onder meer als gevolg van enorme transformatieprogramma’s die zijn doorgevoerd. Een recent onderzoek van Source Information Services (Source) laat zien dat de wereldwijde markt $23,96 miljard waard is (2013), een stijging van 7% sinds vorig jaar ($22,4 miljard).

Financiele Diensten Consultancymarkt

De grootste adviesmarkt ter wereld, de VS, vormt – niet verrassend – de grootste consultingmarkt voor financiële diensten, ter waarde van zo'n $8,58 miljard. De Duitssprekende DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland) volgt met $2,8 miljard, en op de derde plek komt de UK met $2,2 miljard. De snelste groei is echter te vinden in de opkomende markten, die erg snel kunnen groeien, ondanks hun kleine omvang. Consultancybureaus in de Golfstaten met een focus op Financial Services en de snelgroeiende markten van Oost- en West-Afrika* groeiden allen met zo’n 20% en zullen ook het komende jaar naar verwachting sterk blijven groeien.

'Banking' ($9,39 miljard) was de grootste gebruiker van management consulting diensten, met 'Insurance' ($6,77 miljard), 'Private Equity' ($4,21 miljard) en 'Capital Markets' ($3,08 miljard) als de overige significante afnemers.

Vanuit een functioneel perspectief was risk & compliance verreweg de belangrijkste dienstverlening binnen de financiële sector, volgens Source goed voor 80% van alle consultancyopdrachten. Echter, ook al kan compliance in de meeste gevallen gezien worden als de bron van adviesopdrachten, in de praktijk wordt het mandaat van projecten verbreed met andere zakelijke doelen, waardoor het functionele domein van inhuuractiviteiten ook wordt vergroot.

Alison Huntington, Senior Analist bij Source, legt uit: “Financiële instellingen worden geforceerd zichzelf te transformeren, niet alleen om aan de juiste kant van de wet te blijven, maar ook om nieuwe manieren te vinden om winstgevend en concurrerend te zijn. Terwijl veel van het advieswerk gecentreerd is rondom het zorgen voor compliance, is het niet ongewoon dat deze compliance-initiatieven gezien worden als een kans om grotere veranderingen binnen de business te realiseren.”

Regulatie in Banking Drijft Groei in FS Consultancymarkt op

Vooruitzichten
Naar verwachting zal de consulting markt voor Financial Services verder groeien in 2014 en daarna, zegt Huntington. “De sector vertoont geen signalen dat het zijn status als de motor van de adviesmarkt aan het verliezen is, en het lijkt erop dat deze zich blijft uitbreiden.” De uitbreiding zal zichtbaar zijn in alle belangrijke industriesegmenten, waarbij 'Banking' en 'Technology' naar verwachting de best presterende segmenten zullen vormen.

* Zie het artikel ‘Afrikaanse consultancymarkt groeit 5% tot 1,5 miljard’ voor meer informatie.

Nieuws