Afrikaanse consultancymarkt groeit 5% tot 1,5 miljard

28 oktober 2014 Consultancy.nl

De Afrikaanse consultancymarkt groeide afgelopen jaar met 5% tot bijna $1,5 miljard, volgens een nieuw onderzoeksrapport van analistenbureau Source Information Services. Een groei met dubbele cijfers in West-Afrika, voornamelijk Nigeria, en Oost-Afrika waren de belangrijkste drijfveren. Het vooruitzicht voor 2014 en verder in de toekomst ziet er goed uit, waarbij het belangrijkste focusgebied voor adviesbureaus zal zijn hoe zij het aanwezige marktpotentieel succesvol kunnen kapitaliseren.

De afgelopen jaren toonde de adviesbranche van Afrika een sterke groei, in zowel grootte als volwassenheid. In 2011 werd de sector door Source Information Services (Source) gewaardeerd op $1,28 miljard, en als gevolg van 9% groei in 2012 en 5% groei het afgelopen jaar, wordt de sector momenteel geschat op $1,48 miljard, iets groter dan de Indiase consultancymarkt en bijna 6x kleiner dan de Britse markt (~$8,8 miljard). West-Afrika en Oost-Afrika genoten spectaculaire groei-percentages, met 26% naar $123 miljard en 18% tot $89 miljard respectievelijk. Beide regio’s profiteerden van de toenemende vraag naar hun natuurlijke grondstoffen, een groeiende middenklasse, buitenlandse investeringen en een verbeterende industriële productiviteit.

African Consulting Market

Daarentegen vond het rapport dat Zuid-Afrika – de onbetwiste zwaargewichtkampioen van de Afrikaanse consultancymarkt – een moeilijk jaar kende. Een vertraagde BNP-groei, een hiaat in de voorbereidingen van de verkiezingen in mei 2014, en instabiliteit die getriggerd werd door een golf van stakingen in de mijnsector, hebben allemaal hun tol geëist. Zowel binnenlandse als buitenlandse investeringen leden als gevolg, wat ertoe leidde dat consultancy in Zuid-Afrika slechts met 2,5% groeide tot $1,1 miljard.

Positieve vooruitzichten
Naar de toekomst kijkend zijn de analisten positief over de vooruitzichten, waarbij buitenlandse investeringen worden beschouwd als de belangrijkste aanjager van groei. “In 2014 zullen buitenlandse investeringen naar verwachting eindelijk de niveaus van voor de crisis voorbijstreven. Dit geld – erg belangrijk voor de Afrikaanse ontwikkeling – zal van een aantal bronnen komen, met hulporganisaties, grote multinationals, institutionele investeerders, en private equity belangen als de belangrijkste bronnen. Deze trend kan naar verwachting een grote en positieve invloed hebben op de consultancy-markt”, schrijft Source.

Voor adviesbureaus zal de sleutel tot het succesvol kapitaliseren van het potentieel in de Afrikaanse markt liggen in het verder kijken dan hun initiële Afrikaanse hubs en het realiseren van een bredere aanwezigheid, zegt Source. Zo opende bijvoorbeeld McKinsey & Company onlangs een kantoor in Nairobi, Kenia – zijn 7e in het Afrikaanse continent. Daarnaast, met zoveel business die moet worden verdeeld, wordt de concurrentie groter, en zullen grotere bureaus de juiste balans zien te vinden tussen tegen elkaar concurreren versus samenwerken met kleinere bureaus om te voldoen aan de lokale vraag.

Nieuws

Meer nieuws over