Deloitte, Oaklins en Roland Berger begeleiden overname van Unica

14 augustus 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Investeringsmaatschappij Triton heeft een meerderheidsbelang van 51% genomen in technische dienstverlener Unica. Onder meer specialisten van Roland Berger, Big Four kantoor Deloitte en M&A kantoor Oaklins Netherlands hebben de transactie begeleid.

Unica heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt, zowel wat betreft omzet als winst. Het bedrijf mag zich – met veertien vestigingen, tien gespecialiseerde bedrijven, drie regionale projectenbedrijven en meer dan 2.000 medewerkers – de grootste zelfstandige technisch dienstverlener in ons land noemen. Het afgelopen jaar beleefde Unica een omzetstijging van ruim 20%, waarmee de omzet uitkwam op €375 miljoen, ten opzichte van €292 in 2015. De nettowinst verdubbelde zelfs ruim van €5,2 miljoen naar €12 miljoen.

De dienstverlener zegt met het oog op de toekomst goed gepositioneerd te zijn om de komende jaren in te spelen op de nieuwste vraagontwikkelingen binnen de markt, waar steeds meer behoefte is aan duurzaamheid en slimme ICT. De komende jaren verwacht Unica een omzetniveau van €500 miljoen te zullen realiseren en denkt dat de overname hieraan kan bijdragen. De huidige aandeelhoudersfamilie Van Vliet en de directie van Unica zijn er dan ook beiden van overtuigd dat het bedrijf met investeerder Triton als aandeelhouder naar een volgend niveau gebracht kan worden.

Ook heeft de familie Van Vliet te kennen gegeven minder afhankelijk te willen zijn van het bedrijf, waar zij de laatste jaren al niet meer operationeel betrokken waren. Er wordt dan ook graag gebruik gemaakt van de positieve vooruitzichten om “een verbreding van de aandeelhoudersstructuur te realiseren”. Wel zal de familie Van Vliet ook na de overname een aanzienlijk belang houden in het bedrijf. Zowel de familie als de directie heeft gesproken met verschillende geïnteresseerde partijen en beiden zijn van mening dat Triton het beste aansluit op de cultuur, werkwijze, identiteit en bedrijfsfilosofie van Unica.
Investeringsmaatschappij Triton neemt meerderheidsbelang in technische dienstverlener UnicaAan Triton de taak om de positief ingezette koers van Unica verder voort te zetten. Triton is een investeerder in middelgrote, industriële ondernemingen die hun hoofdkantoor in Europa hebben, en richt zich verder op ondernemingen die actief zijn in ‘Business Services’ en de sector consumenten/gezondheid. Hierbij streeft de investeerder ernaar op langere termijn bij te dragen aan de opbouw van betere bedrijven.

Momenteel heeft Triton een belang in 31 bedrijven die een gecombineerde omzet van €14,8 miljard genereren en samen zo’n 90.000 werknemers in dienst hebben. De fondsen worden overzien door ervaren teams van professionals uit Duitsland, Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, China, Luxemburg en Jersey.

Al met al lijkt de continuïteit van Unica een belangrijk aspect geweest te zijn tijdens het zoeken naar een geschikte overnamekandidaat: “Met de komst van Triton als nieuwe en financieel sterke aandeelhouder denken wij Unica verder te kunnen laten groeien volgens de enkele jaren geleden ingezette strategie. Onze nieuwe aandeelhouder sluit volgens onze overtuiging perfect aan bij onze identiteit, waarden en lange termijnvisie”, aldus John Quist, CEO van Unica. Hij vervolgt: “Daarnaast hebben wij een goede klik met de personen achter Triton. Zij hebben veel ervaring in innovatieve bedrijven en kunnen ons op veel relevante terreinen helpen. Belangrijk hierbij is dat Unica herkenbaar blijft en onder dezelfde naam blijft opereren in de markt. Daarnaast prijzen wij ons gelukkig met het feit dat de familie Van Vliet als grootaandeelhouder betrokken blijft.”
Roland Berger - Deloitte - Oaklins Netherlands - Loyens & Loeff - ABN AMRO

Dealmakers

Bij het overnametraject waren diverse adviesbureaus betrokken. Oaklins Netherlands, het voormalige Holland Corporate Finance, leverde zowel M&A Advisory als Debt Advisory. Aan eerstgenoemde traject hebben meegewerkt: Arjen Kostelijk, Maarten Wolleswinkel, Casper Oude Essink en Jan-Pieter van Doorn. Bas Stoetzer en Niels de Jong namen Debt Advisory voor hun rekening. ABN Amro leverde ook M&A-advies. Namens de grootbank waren Robbert Claassen, Maarten Meurs, Pauline Spaan en Maxim Gobbers betrokken bij de overname.

Big Four-kantoor Deloitte was verantwoordelijk voor het leveren van Transaction Support, waarvoor het een team afvaardigde bestaande uit Lennart Veldhuizen, Maurice Dercks, Evelyne Rasmussen, Rick Kamphuis, Rieuwert Hammerstein en Maarten van Doorn. Advocatenkantoor Loyens & Loeff verzorgde het Legal-advies. Hiervoor stuurde het een team bestaande uit Herman Kaemingk, Klaas Wiersma, Marco de Lignie, Maurits Hofman, Narda Kooij, Louis Lutz, Pauline Waalkens en Katharina Bottenberg. Ten slotte was ook strategy consultancykantoor Roland Berger betrokken bij de deal.

Naar verwachting gaat de nieuwe aandeelhoudersstructuur in het najaar van 2017 in, na goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. Rond de deal zijn geen financiële details naar buiten gebracht.