Adviesbureaus dragen bij aan Cyber Security Week 2017
Tegelijkertijd met de Europol-INTERPOL Cybercrime Conference, vindt in Den Haag volgende maand ook de ‘Cyber Security Week’ plaats. Van 25 tot 29 september zullen op verschillende locaties door de stad activiteiten worden georganiseerd rondom het thema cybersecurity. Aan het evenement zijn meer dan 90 bedrijven verbonden als partner, waaronder ook zakelijke dienstverleners Deloitte, EY en KPMG, Capgemini en Fox-IT.
In 2013 werd The Hague Security Delta (HSD) opgericht met als doelstelling om de regio Den Haag te ontwikkelen tot een vooruitstrevende Europese hub voor veiligheidsvraagstukken. De stichting heeft als taak het landelijke cluster van bedrijven, overheidsorganisaties en kennisinstellingen in het veiligheidsdomein te versterken, de internationale concurrentiepositie te vergroten en innovatie in veiligheid te stimuleren. In 2013 werd ook voor het eerst de Cyber Security Week georganiseerd.
Cyber Security Week 2017
Als gevolg van de vele cyberaanvallen waar bedrijven de laatste maanden onder te lijden hebben, lijkt het evenement dit jaar relevanter dan ooit. De 2017 editie van de Cyber Security Week wordt georganiseerd door HSD, Deloitte, Gemeente Den Haag, Innovation Quarter en The Conference The Hague. Naast de organisatoren zijn vanuit uiteenlopende branches ook nog 89 andere bedrijven aan het evenement verbonden – zoals de Kamer van Koophandel, Philips, Rabobank, KPN, Politie, NRC Live, PostNL, Schiphol en IBM.
"Talloze toonaangevende organisaties in binnen- en buitenland werken mee. Het belooft een groot succes te worden", zegt Ivo Nederpelt van Marketing en PR adviesbureaus Winkelman en Van Hessen, dat deze editie de coördinatie, planning, social media campagne en het contact met internationale media op zich neemt.
Bijdragen adviesbureaus
Gedurende de week zullen de verschillende deelnemende bedrijven uiteenlopende workshops, demonstraties, presentaties en debatten verzorgen, allemaal rond het thema cybersecurity. Onder de organiserende partnerbedrijven bevinden zich naast Deloitte ook Big Four branchegenoten KPMG en EY en ICT-dienstverleners Capgemini en Fox-IT.
Deloitte levert verschillende inhoudelijke bijdragen aan het evenement. Op maandag 25 september organiseert het consultancykantoor drie sessies. Op het ‘Hacklab Kids’ worden jonge kinderen in aanraking gebracht met de wereld van hacking en cybersecurity. Diezelfde dag organiseert het Big Four-kantoor in samenwerking met Fox-IT, SecureLink en Hogeschool Leiden het evenement ‘Are you the next cyber securitytalent?’. Hier staat de steeds lastiger wordende zoektocht naar jong cybersecurity-talent centraal. Tot slot verzorgt Deloitte die dag nog de ‘Student Hacking Contest, a CyberLympics Event WTC’, waarin studententeams het tegen elkaar opnemen bij het oplossen van ingewikkelde uitdagingen.
Op de tweede dag van het evenement – dinsdag 26 september – vindt de bedrijveneditie van dezelfde competitie plaats, oftewel de ‘Company Hacking Contest, a CyberLympics Event’. Op donderdag 28 september organiseert Deloitte in samenwerking met de VN tot slot ook nog de ‘Global Non-Profits CyberLympics’, waarbij de nadruk meer komt te liggen op internationale samenwerking.
Accountants- en advieskantoor EY zal ook een sessie verzorgen, getiteld ‘Cyber War Game - Experience the Unexpected’. Hierin wordt gekeken naar het continu veranderende cyberlandschap en hoe het voor bedrijven mogelijk is in te spelen op het onverwachte. De sessie vindt twee keer plaats, zowel op maandag 25 als woensdag 27 september.
Verder zal ook KPMG een inhoudelijk programma verzorgen, getiteld de ‘Cyber Crisis Simulation Game’, waarin er aandacht is voor de toegenomen risico’s die kleven aan de verregaande digitalisering van het bedrijfsleven. Hiervoor werd een simulatie ontwikkeld waarin klanten worden geholpen met het omgaan met zulke gevaren. De sessie zal twee keer worden gegeven, beide keren op woensdag 27 september.
ICT-dienstverlener Capgemini levert een bijdrage aan de Cyber Security Week met zijn sessie ‘Fact vs. Fiction: The Experience of Being Hacked’. Hierin ervaart het publiek hoe het is om echt gehackt te worden. Geïnteresseerden hebben twee kansen om bij de sessie aanwezig te zijn, zowel op maandag 25 als op woensdag 27 september. Ten slotte zal ook IT beveiligingsbedrijf Fox-IT meewerken aan het evenement door op donderdag 28 september de zogenaamde ‘Cyber Crisis Workshop’ te organiseren, waarin bedrijven worden geadviseerd over de beste manier om te reageren op een cybercrisis binnen hun bedrijf. Ook kunnen deelnemers tijdens de sessie ervaring opdoen en oefeningen doen, die hen voorbereiden op eventuele cyberproblemen.
Verder wordt er op woensdagavond 27 september - tijdens een netwerkborrel in het Haagse stadhuis - een mini innovation room gehouden, verzorgd door Fox-IT, Thales, Deloitte en Cybersprint, waarbij deze bedrijven verschillende cybersecurity-oplossingen zullen presenteren. .
Op de vierde en laatste dag van het programma zullen er geen sessies worden verzorgd door de adviesbureaus en dienstverleners. Bij de voorgaande editie van de Cyber Security Week, in 2015, waren Deloitte, EY, PwC en Douw&Koren betrokken.