One size fits all arbeidsvoorwaarden zijn verleden tijd

17 mei 2017 Consultancy.nl

Afgelopen maand organiseerde Willis Towers Watson een seminar over de toekomst van gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers. In de zaal: meer dan honderd HR en health-managers van uiteenlopende bedrijven. Sander Kwint, consultant health and group benefits bij het consultancykantoor, zag hoe collega’s Ralf Vranken en Maikel van der Breggen een alternatief presenteerden voor de klassieke aanpak van duurzame inzetbaarheid van medewerkers: persoonlijke benefits op basis van behoeftes en issues. Kwint licht toe.

Bijna iedereen die vandaag aanwezig is houdt zich dagelijks bezig met de vraag: hoe verhoog ik de duurzame inzetbaarheid van medewerkers? De vraag is hetzelfde, maar de aanpak van bedrijven verschilt. Soms wordt die aanpak voorgeschreven door een CAO, soms komt die tot stand op basis van eigen inzichten en overtuigingen. Saillant detail daarbij: uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de bedrijven het beleid en de maatregelen rondom de duurzame inzetbaarheid van werknemers niet als effectief beschouwt.

Arbeidsvoorwaarden

Inzetbaarheid van medewerkers

En dus is er werk aan de winkel. Het seminar van vandaag gaat over health en benefits. De logische ondertitel: de toekomst van gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers. Prestaties van een bedrijf vallen immers nauw samen met de inzetbaarheid van mensen. Dat gezondheid op de werkvloer een hot topic is, blijkt wel uit de volle zaal vandaag. Alle stoelen zijn bezet.

Als Ralf en Maikel beginnen te praten zit de talk van Lucien Engelen, innovatiegoeroe en directeur van het Radboudumc Reshape Center, er net op. Hij heeft zojuist laten zien dat de hele zorgsector de komende jaren op de schop gaat. Wat betekent dat voor de werkvloer? Met die prangende vraag kijken meer dan honderd HR-managers naar mijn collega’s.

Gezondheid en vitaliteit

Maar in plaats van het antwoord te geven op die vraag, schijnen Ralf en Maikel een ander licht op de zaak. Want is het terecht dat we health zien als dé knop om aan te draaien om het werkvermogen van een organisatie positief te beïnvloeden? Het antwoord is nee. Maikel laat het zien aan de hand van een grafiek.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat gezondheid en vitaliteit een relatief kleine aanjager is van werkvermogen. Bovendien is het aanjager waar werkgevers relatief weinig controle over hebben. In tegenstelling tot bijvoorbeeld werkomstandigheden, sociale werkomgeving en opleiding en ontwikkeling. Deze aanjagers van werkvermogen zijn veel beter te sturen door werkgevers. Het is dus slim om verder te kijken en je als organisatie niet blind te staren op health-gerelateerde arbeidsvoorwaarden.

Persoonlijke benefits

Individuele behoeftes

In de tweede helft van de presentatie breken Ralf en Maikel dan ook een lans voor een nieuw model, ontwikkeld door Willis Towers Watson. Het model stelt bedrijven in staat om arbeidsvoorwaarden op maat aan te bieden op basis van homogene groepen en hun behoeftes. De spaar module, de opleiding module en de gezondheid module worden als voorbeeld gegeven. Elke module vertegenwoordigt dezelfde waarde voor een werknemer, maar heeft een andere focus. De gedachte is dat bedrijven het werkvermogen positief kunnen beïnvloeden door naar individuele behoeftes te kijken.

Als consultant binnen de health divisie van WTW ben ik groot voorstander van deze methodiek. Het stelt bedrijven in staat om af te stappen van de ‘one size fits all’ aanpak. Veel HR-afdelingen hebben de mond vol van health, maar hoe verder je focust op een aanpak rondom health, hoe groter het risico dat je andere zaken over het hoofd ziet. Door te meten en individuele behoeftes te vervullen, worden arbeidsvoorwaarden een instrument om werkvermogen te vergroten.

Gerelateerd: Duurzame inzetbaarheid is een gedeelde verantwoordelijkheid.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup