Gezondheidszorg is in de toekomst 'digital first, physical next'

05 mei 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Afgelopen maand organiseerde Willis Towers Watson een Health Seminar. Tijdens het event gaf Lucien Engelen van het Radboudumc een presentatie over de nieuwste technologische gezondheidstoepassingen en de (mogelijke) impact daarvan op werkgevers en werknemers. Een terugblik op de belangrijkste inzichten.

De seminar van Willis Towers Watson, een internationaal opererende consultant en broker, vond plaats in Kasteel De Hooge Vuursche en ging over de toekomst van gezondheid en de inzetbaarheid van medewerkers. In de zaal: meer dan honderd health-managers van uiteenlopende bedrijven.

Lucien Engelen, directeur van het Radboudumc Reshape Center en binnen de zorg algemeen erkend als een innovatiegoeroe (Engelen is verbonden aan Singularity University), gaf tijdens het event de aanwezigen inzicht in verschillende technologische innovaties in de gezondheidszorg. Engelen liet zien hoe innovatie in de zorg versnelt – zo snel als veranderingen in de medische wereld op het moment gaan, zo snel schoten de slides met innovatieve medische producten voorbij. 

De moraal van het verhaal van Engelen: in de zorg wordt alles in de komende jaren geherdefinieerd. De locatie, de kosten, de structuur, alles. De gezondheidszorg verschuift met behulp van data deels van genezen naar voorkomen. Engelen: “De slogan van het Radboudumc is ‘To make a significant impact on healthcare.’ Ik pleit er al jaren voor om het woordje care weg te laten. Het is een kwestie van tijd voordat ziekenhuizen veel meer preventief te werk gaan.”

Gezondheidszorg is in de toekomst  ‘digital first, physical next’

Dan toverde Engelen twee minuscule draadloze hightech oordopjes uit zijn zak. “Deze heb ik twee jaar geleden gekocht via een crowdfunding-project. Geloof het of niet maar deze oordopjes zitten vol met sensoren. Stappen, hartslag, zuurstoflevels, energieverbruik, alles wordt gemeten. Mijn smartphone zit daardoor vol met data over mijn gezondheid. Dát is de toekomst.”

Thuis diagnose stellen

“Voor een echo moet een patiënt nu nog naar een ziekenhuis rijden”, ging Engelen verder. “Inclusief brandstof, parkeerplek zoeken, gangen door, naar een wachtkamer en een half uur wachten.” Hij toverde een klein apparaat uit zijn binnenzak zo groot als een computermuis. “In de toekomst maak je een echo thuis met dit apparaat van Philips. “Nou, dat is zo slecht nog niet”, zei een hoogleraar bij het Radboudumc laatst. Dan weet je dat het indrukwekkend is.”

De gezondheidszorg is in de toekomst ‘digital first, physical next’. We hoeven volgens de innovatiegoeroe niet meer naar een ziekenhuis of dokter om een bepaalde diagnose te stellen of een waarde te meten. De apparatuur komt naar ons toe of komt zelfs in onze telefoon. Het betoog van Engelen sluit aan bij recent onderzoek van Gupta Strategists, waarin het bureau becijferde dat bijna de helft van alle care activiteiten die vandaag de dag in een ziekenhuis worden verzorgd binnen tien jaar op afstand geleverd zouden kunnen worden. Volgens de Radboudumc expert gaat de transitie wat hem betreft nog niet snel genoeg – hij gebruikte dit filmpje op zijn stelling kracht bij te zetten. 

Zorg op de werkvloer

Engelen voegde toe dat veranderingen in de zorg ook zal herdefiniëren hoe gezondheid op de werkvloer wordt vormgegeven. Zo zal de opkomst van digitale consulten via onder meer video ertoe leiden dat werknemers hun zorgbehoeftes ook gewoon op het werk kunnen inwilligen. Een halve middag vrij nemen voor een doktersbezoek zal dus in de toekomst minder vaak voorkomen – naast het gemak voor de werknemer (tijdsbesparing) kan dit ook de werkgever geld besparen.

Voor health-managers levert deze transitie veel vragen op. Hoe maak je daar als werkgever een strategie voor? Welke impact heeft dit op de organisatorische en werkplek inrichting? Volgens Lex Moerings, adviseur bij Willis Towers Watson, is het voor werkgevers van belang om tijdig in te spelen op het veranderende landschap. Nieuwe zorgvraagstukken zouden, naast bestaande thema’s als arbeidsvoorwaarden, gezondheid en welzijn, onderdeel moeten zijn van een breder HR-beleid. 

Gerelateerd:Technologie kan zorgsector naar hoger niveau tillen’ en ‘Zes best practice case studies voor innovaties in de zorgmarkt’.