Singularity University Nederland opent deuren in Eindhoven

08 april 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Singularity University opent volgende maand zijn deuren in Nederland. De eerste buitenlandse vestiging van het prestigieuze Amerikaanse instituut is gevestigd op het voormalige Philips-terrein Strijp-S in Eindhoven. De Nederlandse tak wordt geleid door Yuri van Geest, Jim Stolze en Deloitte Fast Ventures medeoprichter Diederick Croese, alle drie alumni van het originele instituut in Silicon Valley.

Singularity University is een kennisinstituut uit Silicon Valley dat zowel onderwijsprogramma’s aanbiedt als een business incubator. Het instituut werd in 2008 opgericht door Ray Kurzweil en Peter Diamandis, en is gevestigd op het NASA Research Park. De naam is gebaseerd op de ‘technological singularity’ theorie van medeoprichter Kurzweil, die stelt dat er een moment gaat komen waarop artificial intelligence de intelligentie van mensen zal overstijgen. Sinds de oprichting is Singularity University uitgegroeid tot een prestigieus kennisinstituut en wordt deze als pionier gezien voor baanbrekende technologische innovaties.

Vorig jaar april werd bekend dat de eerste vestiging van Singularity University buiten de VS zal worden gerealiseerd in Eindhoven. De eerste planning was dat de Nederlandse vestiging zou worden geopend in november 2015, maar de opening staat inmiddels gepland voor 26 mei 2016. Drijvende kracht achter SingularityU Nederland zijn Yuri van Geest, Jim Stolze en Deloitte-er Diederick Croese. Alle drie de initiatiefnemers zijn alumni van Singularity University in de VS.

Van Geest is partner van het Amerikaanse instituut en ambassadeur voor Nederland. Daarnaast is hij coauteur van management bestseller ‘Exponential Organizations’, waar ook Diamandis aan heeft meegeschreven. Stolze is een ervaren professional uit de mediasector en heeft in 2009 TEDxAmsterdam opgezet. Daarnaast is hij actief als zelfstandig innovatie consultant en spreekt vaak op conferenties en congressen als trendwatcher. Croese heeft een juridische achtergrond, onder meer als legal consultant voordat hij zich in 2011 aansloot bij business incubator Deloitte Innovation. Sinds 2012 is hij als medeoprichter verbonden aan Deloitte Fast Ventures. Croese zal dienst doen als CEO van SingularityU The Netherlands.

Elf uitdagingen
Singularity University heeft wereldwijd elf grote uitdagingen vastgesteld: armoede, bestuur, duurzaamheid, energie, gezondheid, onderwijs, rampenbestendigheid, ruimtevaart, veiligheid, voedsel en water. De Nederlandse vestiging zal zich voornamelijk richten tot de managers van grote bedrijven, en kijkt samen met hen naar vraagstukken omtrent gezondheid, mobiliteit, water en agrifood. Via onderwijsprogramma’s en tech-bijeenkomsten wordt verder ingezet op het toekomstbestendig maken van bedrijven. Ook zal SingularityU The Netherlands een eigen Innovation Hub opzetten en wordt op 12 en 13 september 2016 een SingularityU Summit georganiseerd in Amsterdam.

Om de Nederlandse versie van het instituut tot een succes te maken hebben zich reeds meerdere partners gemeld, waaronder gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, RadboudUMC en HealthValley Netherlands. Vanuit de zakelijke dienstverlening hebben onder meer Clifford Chance en Deloitte zich als partner aan het initiatief verbonden.