Quint en ITpreneurs lanceren nieuwe ITSM en DevOps training

09 maart 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Managementadviesbureau en opleider Quint Wellington Redwood introduceert samen met ITpreneurs de nieuwe, eendaagse cursus IT Service Management (ITSM) en DevOps. Met de nieuwe training willen beide bedrijven professionals helpen om beter de brug te kunnen slaan tussen de rol van de traditionele ITSM-wereld en de rol van de nieuwe, moderne wereld van DevOps.

Mede door de enorme technologische vooruitgang van de afgelopen jaren volgen nieuwe manieren van werken met IT elkaar vandaag de dag ook steeds sneller op. Een van de modernste werkwijzen is DevOps, afgeleid van de combinatie tussen Development en Operations, aangezien deze zich richt op het snijvlak tussen de twee domeinen. DevOps is een agile werkwijze voor de levering van IT-services, waarbij de verantwoordelijkheid voor zowel ontwikkeling (Development) als beheer (Operations) bij een en hetzelfde team ligt.

Volgens de bedenkers van de nieuwe cursus, sluit DevOps naadloos aan op ITIL (‘Information Technology Infrastructure Library’), een gestructureerde aanpak voor het leveren van een gewenste kwaliteit van IT services. “Beide concepten vullen elkaar perfect aan. De best practices van ITIL voegen waarde toe aan DevOps”, aldus Quint en ITpreneurs in een gezamenlijke persverklaring.

Uitgangspunt bij zowel ITIL als DevOps is de levering van stabiele IT-services, snelle identificatie van de oorzaken van incidenten en vlotte incidentafhandeling. Het succes van ITIL is te danken aan best practices voor taken, processen en prioriteiten. Het gebied waar DevOps de meeste waarde kan leveren is in de manier waarop het snel en efficiënt kan organiseren. “Tegenwoordig is er een toenemende vraag naar snelle en flexibele IT, waaruit de opkomst van DevOps verklaard kan worden.” Sukhbir Jasuja, CEO van ITpreneurs, over de blijvende impact van DevOps: “DevOps is geen hype. Het is een duurzame verandering die je niet ongemerkt kunt laten passeren.”

Quint en ITpreneurs lanceren nieuwe ITSM en DevOps training

Het gaat hierbij niet alleen om snelheid, maar ook om consistentie met de tijd en de stabiliteit in de uitrol van innovatieve features. Dit wordt goed bewaakt door ITIL. “Nieuwe features mogen niet leiden tot chaos of onderbrekingen. Het is juist op dit punt dat de best practices en de strakke procedures van ITIL hun waarde bewijzen.”

Op basis van de synergiën tussen de twee gebieden, besloten Quint en ITpreneurs de handen ineen te slaan en een cursus te ontwikkelen waarmee IT-professionals het beste uit beide methodieken kunnen halen en, belangrijker nog, kunnen leren hoe ze binnen beide domeinen kunnen opereren. Jasuja vervolgt: “ITSM en DevOps passen heel goed bij elkaar. Maar om hiervan te profiteren, moeten de ITSM-specialisten in een organisatie bereid zijn zich te verdiepen in de principes van DevOps. Als ze dit nalaten, doen ze hun organisatie (en zichzelf) tekort.” Maurice Boon, CEO van Quint Wellington Redwood, voegt toe: “ITSM-professionals die bereid zijn buiten hun comfortzone te stappen, zullen zich realiseren dat hun ITIL-expertise nog altijd heel relevant is en zelfs waarde toevoegt aan het huidige DevOps-concept.” 

De nieuwe cursus geeft de deelnemers onder andere inzicht in de belangrijkste principes van DevOps, waaronder het werken in autonome multidisciplinaire teams en het benutten van de mogelijkheden voor voortdurende verbetering. Ook leren deelnemers hoe de disciplines van ITSM en DevOps schouder aan schouder kunnen samenwerken en elkaar kunnen aanvullen. Na het afronden van de training, die past binnen het kwalificatieprogramma van de DevOps Agile Skills Association (DASA)*, kunnen de deelnemers volgens de initiatiefnemers een beschrijving geven van DevOps en kennen ze het belang van ITSM-processen voor het functioneren van DevOps-teams.

De nieuwe cursus is bestemd voor professionals die werken in IT Service Management.

Gerelateerd: DevOps: van hype naar mainstream in het IT-landschap.

* In maart 2016 hebben Quint Wellington Redwood, ITpreneurs en Xebia de DevOps Agile Skills Association (DASA) opgericht om een universeel kwalificatieprogramma voor DevOps te ontwikkelen. In deze context fungeert de nieuwe DevOps-cursus voor ITSM-professionals als een platform voor de driedaagse cursus DASA DevOps Fundamentals.