Den Haag kiest negen partijen voor technische en IPM inhuur

06 februari 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd

De gemeente Den Haag heeft drie raamovereenkomsten afgesloten voor het inhuren van extern personeel op het gebied van technische en IPM diensten. Yacht, Solyne, Movares, Solyne, Burdock en Antea Group zijn geselecteerd om diensten te leveren aan het Ingenieursbureau Den Haag, terwijl Dienst Stadsbeheer gebruik gaat maken van de expertise van Palladio Groep (in samenwerking met Nebest en p2), Intechraal en Balance.

Met ruim een half miljoen inwoners (~520.000) is Den Haag qua inwoneraantal, na Amsterdam en Rotterdam, de derde gemeente van ons land. Om haar ambtelijke organisatie te ondersteunen met technische en projectmanagement vraagstukken schakelt de gemeente regelmatig de expertise van externe partijen in. Met de ondersteuning van deze experts wil de gemeente zorgen voor een betere en optimale aansturing en beheersing van grote, complexe projecten – thema’s die de laatste jaren onder grote politiek-bestuurlijke belangstelling staan. 

In de zomer van 2016 startte de gemeente Den Haag een aanbestedingstraject om – vanuit hun behoefte aan technische en (integrale) projectmanagement ondersteuning – de meest geschikte partners te vinden. De aanbesteding bestond uit drie percelen. Het eerste perceel omvatte de inhuur van ingenieurs bedoeld voor het Ingenieursbureau Den Haag (IbDH), met het oog op ontwerpwerkzaamheden in de openbare ruimte in de vakgebieden Verkeer, Landschap en Architectuur. Perceel nummer twee verwees naar de inhuur van technisch personeel voor de vakgebieden Constructies, Bouwkunde, Cultuurtechniek, Civiele techniek, Milieutechniek en Installatietechniek. Onder het derde perceel – gericht op de Dienst Stadsbeheer – valt de inhuur van IPM rollen ten behoeve van de realisatie van inrichtings-, beheer- en onderhoudsprojecten in de openbare ruimte van de gemeente Den Haag. 

Drie voorkeursleveranciers per perceel

De belangstelling voor de opdracht was groot – elk perceel ontving zeven inschrijvingen. Op basis van een uitgebreid selectietraject, dat onder meer keek naar prijs (‘economisch meest voordelige inschrijving’), maar vooral naar kwaliteit van de dienstverlening en het personeel, kondigde de gemeente afgelopen week aan dat ze voor elk perceel drie voorkeursleveranciers had geselecteerd

Den Haag kiest negen partijen voor technische en IPM inhuurPalladio Groep, een bureau uit Den Haag dat haar naam ontleent aan de Italiaanse architect Andrea Palladio (1508-1580), is geselecteerd voor perceel 3. Het bureau gaat hierbij samenwerken met partners Nebest (technisch management) en p2 (omgevingsmanagement). In een reactie op de gunning zegt Albert Kraak, algemeen directeur van Palladio Groep: “We kijken uit naar de samenwerking met de Gemeente Den Haag waarmee wij natuurlijk een bijzondere band hebben, gezien onze kantoorlocatie in het hartje van de stad.” Ook Karsten Schipperheijn, partner bij p2, laat weten uit te kijken naar “weer een goede samenwerking tussen Palladio en p2.” De twee bureaus werkten eerder al samen aan opdrachten in Nijmegen en de regio Zuid-Holland.

Twee andere partijen die raamcontracten hebben binnengesleept bij Dienst Stadsbeheer – een entiteit van gemeente Den Haag die onder meer verantwoordelijk is voor reiniging, afvalinzameling of bijvoorbeeld bodem- en rioolbeheer – voor perceel 3 zijn Intechraal en Balance. Intechraal is een ingenieurs- en adviesbureau uit Voorburg en Balance is een dienstverlener gespecialiseerd in projectmanagement vraagstukken met 350 consultants verspreid over kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Arnhem.

In alle gevallen staat de toepassing van Integraal Projectmanagement* – ook wel het IPM-model of ‘vijfrollenmodel’ genoemd – centraal.

Solyne, een projectbureau uit Amsterdam, Burdock Bouw en Infra, een specialist in projectmanagement, consultancy en recruitment voor technische professionals uit Rijswijk, en Antea Group, een advies- en ingenieursbureau (onder meer actief in waterbouw, infrastructuur en vastgoed) zullen onder perceel 2 voor het IbDH in diverse rollen voorzien, waaronder Ontwerpleider, Architect, Landschapsarchitect, Verkeerskundige, Ontwerper openbare ruimte en Tekenaar. 

Den Haag kiest negen partijen voor technische en IPM inhuurHet Ingenieursbureau Den Haag zal onder perceel 1 expertise krijgen van Yacht** (een zakelijke dienstverlener en onderdeel van Randstad), Solyne en advies- en ingenieursbureau Movares (het voormalige Holland Railconsult). Onder dit perceel vallen rollen als Projectmanager, Assistent projectmanager, Omgevingsmanager, Contractmanager, Manager projectbeheersing en Technisch manager.

De raamovereenkomsten voor alle drie de percelen zijn afgesloten met een initiële looptijd van één jaar, met optie tot verlenging van maximaal driemaal één jaar.

* IPM weerspiegelt vijf terreinen waarop projectorganisaties in de civiele bouw willen professionaliseren. Dit zijn: projectmanagement, contractmanagement, technisch management, omgevingsmanagement en projectbeheersing.

** Yacht heeft zich samen ingeschreven met ingenieursbureau Sweco als onderaannemer.