Wouter ten Have geinaugureerd tot hoogleraar Organisatieverandering

27 januari 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Vandaag vindt de inauguratie plaats van Wouter ten Have, medeoprichter van adviesbureau TEN HAVE Change Management, tot hoogleraar Organisatieverandering aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ten Have treedt hiermee formeel in de voetsporen van zijn oudere broer, Steven ten Have. 

In september vorig jaar maakte de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) bekend dat het voornemens was om Wouter ten Have (47) te promoveren tot hoogleraar Organisatieverandering. In zijn oratie ‘Waardevol organiseren en veranderen. Van hebben naar zijn’, die hij vanmiddag uitspreekt aan de academische instelling, pleit Ten Have dat de toegevoegde waarde van mensen centraal moet staan bij de inrichting van organisaties. “Organisaties ‘hebben’ geen mensen, mensen zijn van 'value added' voor organisaties. Hoe mensen van toegevoegde waarde kunnen zijn voor klanten, cliënten of patiënten, moet centraal staan.” 

De professor ziet het als zijn morele plicht om als wetenschapper én practitioner wetenschappelijke kennis en inzichten naar de praktijk over te dragen en waar nodig in de plaats te stellen van heersende valse overtuigingen, mythes en onjuiste aannames – met als doel het vakgebied organisatieverandering op te schonen en volwassener te maken. Dat is ook een van de belangrijkste boodschappen van het boek ‘Reconsidering Change Management’ dat hij eind vorig jaar uitbracht samen met drie andere consultants van TEN HAVE Change Management.

Wouter ten Have - Vrije Universiteit Amsterdam

“Waar het gaat om veranderen is er geen ‘Haarlemmerolie, er zijn meestal geen quick fixes. Wél zijn er principes en praktijken die vaak werken en dikwijls het verschil maken”, aldus Ten Have. Managers moeten volgens de VU-hoogleraar vooral kijken naar de essentie van modellen en concepten. “Wat zijn de deugdelijke, effectieve bestanddelen of mechanismen? In welke context werkt het wel en waar niet? Als we deze vragen durven te stellen en oprecht zoeken naar antwoorden, dan komen we tot een steeds betere verzameling inzichten, praktijken en wetenschap op het gebied van verandering.”

Ten Have – die zich specialiseert in strategie-implementatie, organisatieverandering, organisatieontwerp en leiderschapsontwikkeling – is sinds 2002 verbonden aan de VU. Hij geeft les aan studenten van de Postgraduate Opleiding Verandermanagement en heeft een leidende rol in het parttime MSc programma Verandermanagement. Familielid Steven ten Have is al wat langer hoogleraar Strategie & Verandering aan de Amsterdamse universiteit.