First Consulting digitaliseert tekeningenverwerking bij netbeheerder

06 januari 2017 Consultancy.nl

First Consulting helpt momenteel een netbeheerder (zoals Alliander, Enexis en Stedin) met het inrichten van de digitale revisieverwerking van huisaansluitingen, vanaf het ontwerp van de oplossingsrichtingen, het faciliteren van de besluitvorming tot aan de implementatie binnen de organisatie.

Aanleiding

Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het managen van correcte assetgegevens van hun gas- en elektranetwerken. Het beheer hiervan wordt gedaan in het geografisch informatiesysteem (GIS). Wijzigingen aan het net dienen door de uitvoerders te worden aangeleverd, zodat er altijd correcte en actuele data beschikbaar is. De kwaliteit en tijdigheid van deze asset registratie is essentieel bij het voorkomen van graafs­chade, het opsporen en verhelpen van storingen en bij het inschatten van risico’s in het net. De veiligheid van uitvoerders en omgeving is daarmee direct afhankelijk van een juiste registratie van asset gegevens.

De uitdaging voor netbeheerders is om de informatieketen “van buiten naar binnen” zo efficiënt en eenduidig mogelijk in te richten voor al haar verschillende uitvoerders. Aangezien alleen de monteur weet wat hij achterlaat in het veld, moet hij in staat worden gesteld om een kwalitatief hoogwaardige registratie uit te voeren. Als dat niet gebeurt, bestaat het risico voor interpretaties binnen de keten, ongewenste dataverrijking en daarmee een minder juiste registratie in het GIS.

Digitalisering en standaardisering van de asset registratie van huisaansluitingen maakt het mogelijk om de kwaliteit en tijdigheid van de informatiestroom en revisieverwerking te vergroten.

Aanpak

De introductie van digitale revisieverwerking raakt alle aspecten en stakeholders van de operationele keten, startend met de opdrachtverstrekking en eindigend bij registratie in het GIS. Om samen de route naar de eindoplossing te kunnen bepalen wordt er gestart met een pilotfase met alternatieve procesondersteuning.

First Consulting digitaliseert tekeningenverwerking bij netbeheerder

Pilot
Doel van de pilot is om de nieuw ontworpen processen en systemen van de informatieketen te toetsen. Tijdens de pilot wordt samengewerkt met een aannemer die ervaring heeft met de digitale registratie. De netbeheerder heeft de uitdaging om deze registratie in te passen in het complete proces en de digitale revisieverwerking mogelijk te maken. De pilot zorgt ervoor dat processen en systeemeisen nog flexibel kunnen worden aangepast om vervolgens een stevige fundatie te kunnen neerzetten voor de brede implementatie.

Implementatie
De definitieve processen worden ingericht in doelsystemen, waardoor zowel voor aannemers als eigen monteurs de digitale opdrachtverstrekking en revisieverwerking mogelijk wordt. Hierbij worden de wensen van alle ketendeelnemers meegenomen, zodat de oplossing door de hele keten gedragen wordt.

Voor aannemers wordt gewerkt naar een landelijke standaardisatie van informatie-uitwisseling om uniformiteit te vergroten. Hiernaast wordt zowel de operationele als financiële impact meegenomen bij het vaststellen van hernieuwde marktafspraken.

Voor monteurs van de netbeheerder is de verandering in werkwijze het grootst, aangezien nu digitaal ingetekend wordt in plaats van op papier. In de keuze voor een applicatie die dit mogelijk maakt staat gebruikersvriendelijkheid centraal. De kwaliteit van de asset registratie wordt bepaald door de monteur in het veld.

Resultaat

Digitalisering van het huidige papieren proces gaat gepaard met een grote verandering in de werkwijze van monteurs, tekenaars en andere interne ketendeelnemers. Door dit vanaf de start te onderkennen en hen te betrekken bij het ontwerp van de nieuwe werkwijze is er toegewerkt naar een breed gedragen en gezamenlijke oplossing. De stap naar digitale revisieverwerking wordt met vertrouwen tegemoetgezien.

Deze case is een goed voorbeeld van projecten die First Consulting uitvoert op het snijvlak van de thema’s Process, Technology en Implementation. Bekijk het profiel van First Consulting voor vacatures, events en overige informatie.


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup