Arcadis en Fokkema & Partners renoveren NS-kantoor in Utrecht

02 december 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Het kantoor van de Nederlandse Spoorwegen (NS) in Utrecht gaat op de schop. Met de hulp van Arcadis en Fokkema & Partners wil NS het bestaande kantoor omturnen tot een modern en duurzaam kantoor voor NS medewerkers, maar ook voor verhuurders van buitenaf. Ingenieursbureau Arcadis wordt verantwoordelijk voor installatieadvies en ontwerpcoördinatie, architectenbureau Fokkema & Partners neemt het ontwerp van het vernieuwde kantoor voor zijn rekening.

Sinds 1990 is De Nederlandse Spoorwegen (NS) gevestigd in het kantoor aan de Laan van Puntenburg 100 in Utrecht. Na ruim vijfentwintig jaar is het kantoor toe aan een grondige renovatie. Hiermee wil de NS het kantoor geschikter maken voor de wensen van de huidige tijd, waarbij elementen zoals technologie en een open werkomgeving centraal staan. Ook wil de treinvervoerder de verbouwing aangrijpen om de duurzaamheidsafdruk van het kantoor – in lijn met de concernbrede duurzaamheidsambities – fors op te schroeven. “Het huidige pand is verouderd en minder geschikt voor flexwerken en andere moderne kantoorconcepten. Door deze renovatie dalen de huisvestingskosten (huurprijs, energiekosten etc.) structureel met minimaal €1 miljoen per jaar”, aldus NS in een persverklaring.

Een andere belangrijke doelstelling is om het gebouw, dat ongeveer 30.000 vierkante meter beslaat (en 18 verdiepingen telt), geschikt te maken voor zogenoemd ‘multi-tenant’ verhuur. Door concepten als ‘Het Nieuwe Werken (HNW) heeft de NS behoefte aan minder vloeroppervlakte, en om kosten te besparen wil de vervoerder diverse ruimtes gaan verhuren aan andere partijen. Hoeveel ruimte er precies beschikbaar wordt gesteld voor externe huurders is niet bekendgemaakt door de vervoerder. 

NS kantoor in Utrecht

De NS geeft aan dat het de optie heeft overwogen om naar een ander gebouw te verhuizen, maar dat het er snel en bewust voor heeft gekozen om toch in het huidige gebouw (eigendom van het Ontwikkelingsfonds Stationslocaties) in Utrecht te blijven. “Hiermee wordt ook voorkomen dat eigen kantoorruimte mogelijk leeg zou komen te staan.” De renovatie zou volgens plan in 2018 moeten starten, met in 2019 de verwachte oplevering.

Europese aanbesteding

Om het renovatietraject te ondersteunen besloot NS om de expertise van ingenieursbureau Arcadis en architectenbureau Fokkema & Partners aan boord te halen. Beiden kwamen als winnaars uit de bus bij de Europese aanbesteding die de NS had uitgeschreven. “We zijn heel blij met deze opdracht”, geeft marktgroepdirecteur Frank Houben van Arcadis aan. “Het NS kantoor is sinds ingebruikname in 1990 de afgelopen jaren incidenteel aangepakt. Nu kunnen we structureel aan de slag en dat maakt dat we in het totaalontwerp een keur aan duurzame elementen kunnen verwerken”, vult hij aan. 

Volgens Houben mikt NS op een hoge duurzaamheidsbeoordeling (aan de hand van de BREEAM methodiek). Pijlers die daarvoor moeten zorgen zijn onder meer zeer energie efficiënte LED verlichting, zonnepanelen en een groene daktuin voor de medewerkers.

Marieke van Schaaijk en Twan Steeghs, die vanuit Fokkema & Partners de belangrijkste verantwoordelijken waren voor het nieuwe ontwerp, vertellen: “Het doel van ons ontwerp is om een gebruiksvriendelijk en gastvrij gebouw te creëren met een positieve uitstraling naar de directe omgeving, op één van de drukste hoog stedelijke bouwlocaties van het land, grenzend aan spoor, station en binnenstad.”

NS kantoor in Utrecht – Atrium

Arcadis wordt verantwoordelijk voor het installatieadvies en ontwerpcoördinatie. Fokkema & Partners neemt het ontwerp voor zijn rekening. De NS laat weten dat er de komende drie jaar “alles aan gedaan wordt” om de hinder voor medewerkers en bezoekers te beperken. In het kader hiervan worden de werkzaamheden stapsgewijs uitgevoerd en zullen de verdiepingen gefaseerd in gebruik worden genomen.

Social Impact Factory Utrecht

Eerder dit jaar werd een ander iconisch gebouw in Utrecht grondig onder handen genomen: het Staffhorstpand, een groot pand aan het Vredenburg 40 in Utrecht, dat in eigendom is van de Gemeente Utrecht. Volgende maand opent Social Impact Factory Utrecht haar deuren in het pand. Doelstelling van de nieuwe stichting – een initiatief van Seats2Meet.com en Kirkman Company – is om uit te groeien naar een hotspot voor sociaal ondernemen.