First Consulting 1 jaar actief in Financiële Sector, Marc Boumans blikt terug

18 november 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd

In zijn studententijd combineerde Marc Boumans zijn sportcarrière met zijn studie Bedrijfseconomie. Na zijn studie rolde hij direct de financiële sector in en wisselde in de afgelopen achttien jaar regelmatig tussen consulting en lijn rollen. Marc specialiseerde zich daarbij in het leiden van transformaties van zowel business als IT-organisaties. De afgelopen jaren was hij werkzaam in diverse leiderschapsrollen bij o.a. ABP, IBM en Achmea. Begin dit jaar trad hij toe als partner bij First Consulting om met zijn ervaring de Financiële Services (FS) sector op te zetten. Aan Marc zijn vier vragen gesteld over zijn ervaring tot nu toe en kijkend naar de toekomst.

Hoe is je beginperiode bij First Consulting bevallen?

De eerste maanden zijn voorbij gevlogen! Het afscheid nemen bij Achmea was geen keuze die over een nacht ijs ging, maar wel een hele bewuste. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging waarin ik mijn ervaring kon inzetten bij en voor andere organisaties in een setting waar ik ondernemer kon zijn. Toevallig kruiste daarbij First Consulting mijn pad en dat bleek een schot in de roos. Vanaf het eerste gesprek met mijn collega partners was er een klik. Op alle gebieden vonden we elkaar; of het nu over de manier van adviseren ging waarin succes van de klant centraal staat, de focus op leveren van kwaliteit met hoge snelheid of het werken vanuit mouwen opstropen principe. Verder vond ik het gaaf dat ik vanaf de start meteen merkte dat we bij First een enthousiaste en getalenteerde groep aan consultants hebben. 

Wat waren je doelstellingen voor dit jaar?

Voor het opzetten van de praktijk had ik drie simpele doelstellingen: team bouwen, creëren van bekendheid in de markt en start maken met advies activiteiten. Ik prijs me gelukkig dat ik met o.a. Roel van Overdam en een groep aan First consultants aan de slag kon gaan om deze doelstelling waar te maken. Terugkijkend is deze start ambitieus, en voortvarend verlopen. We hebben een sterk team staan met bewezen trackrecord in FS en zijn groeiende.

Marc Boumans, partner bij First Cnsulting

Was het eerst “First Consulting? “, dan zie je nu dat we bij klanten steeds vaker worden ontvangen met “ja ik heb van jullie gehoord”. Met gepaste trots stel ik na bijna een jaar vast dat we voor een aansprekende groep van nieuwe klanten goede resultaten hebben kunnen boeken. Opdrachten waar je hierbij aan moet denken zijn o.a. agile business transformaties, procesoptimalisatie met inzet van process mining en digitalisering van kernprocessen. Het feit dat al deze klanten ons hierop ook vervolgopdrachten hebben gegund is voor mij de grootste blijk van waardering die we van onze klanten kunnen krijgen en een bevestiging dat we op de goede weg zitten.

Wat onderscheidt First Consulting van haar concurrenten in de Financiële Sector?

Dat is een vraag die ik vaker krijg. Voor mij zit ons onderscheidend vermogen in het sneller dan anderen een doordachte oplossing te bieden voor operationele uitdagingen waar onze klanten mee stoeien. Hierin zitten een hoop aspecten waarbij er voor mij een aantal uitspringen. Wij leveren geen dik rapport, maar geïmplementeerde en werkende oplossingen. Dit kan omdat onze analyses scherp zijn en het werk centraal staat bij onze oplossingen. Daarnaast zijn wij in staat snel te bewegen omdat we geloven in kleine compacte teams die nauw samenwerken met de klant. Het feit dat wij geen kantoor hebben, betekent dat we altijd bij en met onze klanten aan de slag zijn. Last but not least, we leveren kwalitatief hoogwaardige oplossingen tegen een fair-price.

Kun je wat meer vertellen over de ontwikkelingen naar de toekomst?

Het zal je niet verbazen als ik zeg dat we stoutmoedig blijven doorgaan en onze hoge ambities en doelstellingen blijven handhaven. Voor onze huidige klanten gaan we ons volgend jaar weer elke dag inzetten om het maximale voor ze eruit te halen. Onze nieuwe klanten gaan we verrassen met oplossingen voor hun uitdagingen die we op een no-nonsense manier samen met de klant neerzetten. De oplossingen gaan we realiseren door in te spelen op ontwikkelingen in de sector. Dit vraagt van mij en het team om onze kennis continu te blijven ontwikkelen en onze ervaringen verder uit te bouwen. Om een klein tipje van de sluier op te lichten kan ik vertellen dat we komend jaar ons gaan richten op het verder ontwikkelen op gebieden als algoritmisch optimaliseren van processen, doorvoeren van digitalisering in de core processen door toepassing van Artificial Intelligence en Machine Learning, en het toekomst klaarmaken van organisaties. We zijn nog maar net gestart, maar ik zie nu al dat er een prachtige toekomst voor ons ligt.

Bekijk de rubrieken – First Consulting | Nieuws | Banken en First Consulting | Nieuws | Verzekering – voor meer informatie over de projecten van First Consutling in de Financiële Sector.