Terugblik op Magtalks, jaarlijks inspiratie event van Magnus

30 september 2016 Consultancy.nl

Op dinsdag 20 september, op Prinsjesdag, vond de Magtalks plaats, het jaarlijkse inspiratie event van consultancybureau Magnus. Tientallen relaties en klanten van Magnus werden gedurende de middag meegenomen in diverse inspirerende succesverhalen en cases van onder meer CED, Google en Van Bommel, en stonden ook stil bij de Amerikaanse verkiezingsstrijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Consultancy.nl blikt samen met organisator Magnus terug op het event.

Dit jaar stond de MagTalks in het teken van Amerika en de aanstaande verkiezingen. Na de aftrap van Magnus managing partner Peter-Jan Simons, kwam dagvoorzitter Tom van ’t Hek ten tonele, die de eerste spreker aankondigde: Lourens Schouwink, CFO bij schadespecialist CED. Voor veel mensen onbekend, is CED een schadespecialist die in 14 landen actief is als bemiddelaar tussen verzekerde en verzekeraar. “Van ‘Kassa’ tot blije klanten”, heette zijn verhaal. Want een paar jaar geleden belandde het bedrijf in TV-programma Kassa, omdat een bejaard echtpaar een schamele schadevergoeding werd aangeboden nadat de inboedel van hun portiekflatje door een gasexplosie was geruïneerd. “Criminelen zijn het”, aldus de bewoner. Het was aanleiding voor CED om zich achter de oren te krabben. “Wat doen wij eigenlijk om klanten blij te maken? Niet de hoogte van de schadevergoeding maakt gelukkig, maar het snel en adequaat verhelpen van de schade”, vertelde Schouwink.

Schouwink legde uit hoe het bedrijf een landelijk netwerk van ZZP schadeherstellers opzette, “die razendsnel bij een schademelding kunnen zijn. Plus een handige app voor verzekerden
 om schade te melden, te communiceren over het herstelproces en over de hersteller.” Verzekerden kunnen daarin ook ratings & reviews geven over de ZZP’ers, wat CED de kans biedt om het kaf van het koren te scheiden. “De verzekeraars (de uiteindelijke klanten van CED) zijn blij, want hun verzekerden zijn erg tevreden. De Net Promotor Scores van verzekeraars die op deze manier werken, zijn enorm gestegen”, aldus Schouwink. Ook zal CED op deze manier gaan werken in het Groningse aardbevingsgebied.

Magnus Magtalks

In de pauze werd, onder leiding van Samara Minnema en Henk-Jan van Henten van Magnus een verkorte Agile Cooking workshop gegeven, waarbij 14 deelnemers volgens de Scrum methode twee gerechten klaarmaakten. “Letterlijk een voorproefje van Agile werken”, aldus Minnema, die de deelnemers tijdens de workshop de beginselen van de Agile filosofie en Scrum methode bijbracht.

Vervolgens was James Lee, Head of Sales Google voor Glass@Work bij de zoekmachinegigant, aan de beurt om over de toekomst van Google Glass te vertellen. James legde uit dat Google denkt dat Glass de nieuwe werkrevolutie kan betekenen voor werknemers die met hun handen werken. “Nadat de desktop het administratieve en financiële werk heeft gedigitaliseerd, en mobile commercieel en ander ‘deskless’ werk heeft verbeterd, is het nu aan Glass om ‘hands-on’ workers te faciliteren”, gaf hij aan.

Hij vertelde dat tijdens de eerste introductie van Google Glass, er onder consumenten nogal wat weerstand bleek te zijn (“wie kent de term “Glasshole” nog, voor mensen die ongevraagd filmen?”), maar onder bedrijven juist veel enthousiasme. James: “Samen met partners als Magnus zijn er tal van toepassingen gerealiseerd
: artsen gebruiken Glass om studenten te laten meekijken bij het uitvoeren van bepaalde procedures, een producent van high-end landbouwvoertuigen geeft via Glass werkinstructies tijdens het bouwen en een beveiligingsbedrijf ondersteund beveiligers tijdens sluitrondes met Glass.” Hij geeft aan dat het uiteindelijk doel van Google is om via Glass iedereen van een ‘virtual assistant’ te voorzien. “Want”, benadrukte Lee, “het is geen ‘science project’, uiteindelijk moeten de innovaties waarin Google investeert wel schaalbaar zijn.” Want dat is hoe Google haar geld verdient: met het opschalen van innovaties.

Vervolgens was het tijd voor de volgende spreker: Reynier van Bommel, algemeen directeur van de gelijknamige schoenenfabrikant, kwam aan het woord. Van Bommel is samen met zijn twee broers de negende generatie die aan het roer staat van de schoenenfabriek. Hij nam de aanwezigen mee in de geschiedenis van het Brabantse familiebedrijf, dat zo’n 515.000 paar schoenen verkoopt waarvan 35% geëxporteerd wordt en dat sinds de tweede wereldoorlog nooit verlies heeft gedraaid. Hoe dat kan? De broers noemen dat “het managen van toeval”: veel wordt op buikgevoel besloten.

Magtalks 2016

In 1735 begonnen als schoenenfabriek, is het merk Van Bommel uitgegroeid tot een eigentijds schoenenmerk. Een merk dat niet alleen via schoenenretailers wordt verkocht, maar inmiddels ook via eigen brandstores en webshop. De dynastie van de drie broers begint eigenlijk eind jaren negentig. Voor die tijd profileerde Van Bommel zich als een internationaal, Engels en tikje oubollig merk. Het maakte wel moderne schoenen, maar die werden simpelweg niet besteld door de retailers. Totdat broer Floris van Bommel zijn naam verbond aan die serie. En dat leek te werken. Want de hoeveelheid verkochte schoenen is sindsdien meer dan verdubbeld.

Slimme publiciteitsstunts vormden volgens Reynier van Bommel de beste marketinginstrumenten. “Een grunge-video met Floris’ eigen bandje, een Bollywood dans-show tijdens een retailerbeurs. Humor en onverwachte combinaties werken het beste. En zo bevat de zool van elke Floris van Bommel schoen altijd een grapje: een rebus, expres een taalfoutje, een puzzel. Via social media maakt het een hoop los en zo maakt je klant reclame voor jou”, vertelde de directeur. De nieuwste stap is het openen van brand stores – er zijn er nu acht in Nederland en Duitsland en dat aantal is groeiende. Ook een eigen webshop hoort er volgens Van Bommel bij, die aangaf dat de volgende stap het openen van een eigen ‘experience centre’ in de Moergestelse schoenenfabriek zal zijn. “Om consumenten nog beter het verhaal van Van Bommel te kunnen vertellen en enthousiast te maken.” Tot slot zei hij: “Wij geloven alledrie namelijk dat als je vanuit je hart opereert, je er goede dingen voor terugkrijgt.”

Tot slot was de beurt aan oud-Washington correspondent Charles Groenhuijsen en vormden de Amerikaanse presidentsverkiezingen het centrale thema. Aan het begin van de middag konden bezoekers een poll invullen hierover. De overgrote meerderheid gaf de voorkeur aan Hillary Clinton als de nieuwe president, maar tegelijkertijd gaf de meerderheid ook aan haar geen goede kandidaat te vinden.

Magtalks 2016

Groenhuijsen was het daarmee eens. “De beste presidentskandidaat is Donald Trump, niet Hillary. Terwijl Hillary de meest competente president zal zijn, is zij niet de beste campaigner. Donald Trump doet dat veel slimmer: hij weet keer op keer free publicity te genereren. Met extreme en beledigende uitspraken, dat wel. Dat doet hij doelbewust en is ook onderdeel van zijn filosofie ‘overdrijf, overdrijf, overdrijf’”, lichtte Groenhuijsen toe. Hij legde uit dat nooit eerder de verkiezingscampagne zo negatief was en dat dat een grote groep boze Amerikanen aanspreekt. “En terecht, want een grote groep Amerikanen is verwaarloosd op het gebied van onderwijs, loon en infrastructuur.”

“Ook de weerzin tegen het establishment is groot. Trump heeft goed geanalyseerd dat hier de onvrede zit bij veel mensen”, aldus Groenhuijsen, die aanvulde: “Dat, samen met zijn gevoel voor humor (want grappig is hij wel), maakt van Trump toch de meest waarschijnlijke winnaar van de volgende verkiezingen. Want elke keer verrast hij de gevestigde orde. En blijkt Clinton zich te defensief op te stellen.” En zo is het maar net: innovatie komt uit onverwachte hoek. En dan moet je je tactiek aanpassen. Of dat nou zelf schoenenfabrieken openen is. Of dat nu schadeherstellers in plaats van geld sturen is.

Simons kijkt met een tevreden gevoel terug op het Magtalks evenement en geeft aan: “Het was een mooie energieke middag, met een enthousiast publiek, en een goede sfeer, erg waardevol om op deze manier met je relaties bij te praten en samen na te denken over innovatie.”