Watt Connects en Magnus Red organiseren event voor energie-startups

20 september 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Magnus Red en Watt Connects organiseren op 22 september een workshop voor startups in de energiebranche. Diverse startups zullen zich aan een groep energieprofessionals presenteren en krijgen uitgebreid de gelegenheid om met hen te sparren en te netwerken. Sawan Bruins en Ruud Bouwhuis, respectievelijk Manager en Consultant bij Magnus Red, zullen een inhoudelijke bijdrage leveren aan het programma.

De energiemarkt verandert in een hoog tempo. De energietransitie zorgt ervoor dat de energiewereld zich moet aanpassen aan de volatiliteit van hernieuwbare energiebronnen. Hierdoor is er altijd voldoende elektriciteit beschikbaar om aan de vraag te voldoen. Startups spelen een belangrijke rol bij deze transitie, doordat vooral deze organisaties veel nieuwe ideeën en initiatieven bedenken. De gevestigde bedrijven binnen de energiesector erkennen deze verandering en omarmen startups steeds vaker.

Vier energie startups

Om startups een platform te bieden om hun ideeën te presenteren en een antwoord op hun vragen te vinden door met de aanwezige kennisdragers te sparren en contacten te leggen vindt op donderdag het evenement ‘Startups in de energietransitie’ plaats. Het event wordt gehouden op het kantoor van Watt Connects*, een kennis- en ontwikkelplatform voor energieprofessionals, dat samen met Magnus Red en Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV, het evenement mede-organiseert.

Oost NV ontwikkelt en begeleidt innovatieprojecten en helpt tevens met de financiering ervan, met als doel het versnellen van internationaliseringsactiviteiten en de groei van (MKB) bedrijven, bedrijvenparken en ICT-infrastructuur. Magnus Red is een adviesbureau dat complexe adviesprojecten en veranderingstrajecten uitvoert, uitgebreide kennis heeft van de Europese elektriciteitsmarkt en startups helpt bij toetreding tot de energiesector. Het bureau is daarnaast ook betrokken bij het Rockstart Smart Energy Accelerator Program, een programma dat startups op het snijvlak van IT en energie ondersteunt.

Volgens de organisatoren belooft het een interactieve bijeenkomst te worden. Na een korte introductie en toelichting over financieringsmogelijkheden zullen diverse startups zich aan een groep energieprofessionals presenteren en krijgen uitgebreid de gelegenheid om met hen te sparren, te netwerken of bijvoorbeeld mogelijkheden van samenwerking te zoeken. Onder meer de volgende startups staan morgen op het podium: Ecovat, Crownstone, Condugo en Sympower. Na hun drie minuten durende pitches kunnen in kleine groepen vervolgens antwoorden, ideeën en contacten uitgewisseld worden. Aansluitend volgt er een plenaire discussie, met het aanwezige panel** en de starters. De overige deelnemers in de zaal mogen ook meedoen aan deze discussie.

Ruud Bouwhuis, Sawan Bruins - Magnus Red

Verder zal Ruud Bouwhuis, Consultant bij medeorganisator Magnus Red de bevindingen van zijn onderzoek naar startups in de Nederlandse energiesector*** en zal Magnus Red Manager Sawan Bruins zijn ervaringen als Rockstart-mentor delen. “Een leerzame middag voor zowel startups als gevestigde energieprofessionals”, aldus Magnus Red.

* Watt Connects is een kennis- en ontwikkelplatform waar professionals uit de energiewereld, de overheidssector en kennisinstellingen terecht kunnen. Centraal staat het faciliteren, motiveren en stimuleren van de energietransitie in Nederland door een actief platform te bieden voor energieprofessionals, beleidsmedewerkers, leveranciers en (toekomstige) studenten die willen werken in de energiesector. Initiatiefnemers achter Watt Connects zijn: DNV GL, Liander, TenneT en HAN.

** De panelleden zijn (onder voorbehoud): Sawan Bruins (Magnus Red), Christiaan Brester (Lens Energie) en Michael Fraats (Greenspread).

*** Magnus Red voerde een exploratief onderzoek uit naar het startup ecosysteem van de Nederlandse energiesector. De studie geeft inzicht in de 100 belangrijkste startups, wat hen van elkaar onderscheidt en voor welk type uitdagingen zij staan.