SPACES Amsterdam opent powernap kamer voor professionals

23 september 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

SPACES Amsterdam, een kantoorlocatie waar veel consultancybureaus gevestigd zijn, heeft sinds kort een powernap kamer. In deze kamer kunnen managers, consultants en andere professionals tussen de 30 tot 90 minuten doorbrengen om hun spreekwoordelijke batterij weer op te laden, wat volgende de initiatiefnemers vervolgens leidt tot een effectievere werkdag. 

Dat slaap belangrijk is voor mensen, voor een gezond, energiek leven, daar is iedereen het over eens. Tal van onderzoeken tonen aan dat een goede nachtrust van ten minste acht uur leidt tot een betere gezondheid, zowel fysiek als mentaal. De effecten van een wel of niet gezonde nachtrust kunnen op het werkleven van professionals een enorme impact hebben, en vice versa. Uit recent onderzoek van Zilveren Kruis en TNS Nipo blijkt dat 1 op de 6 werknemers kampt met slaapproblemen en dat bijna twee derde van de mensen met slaapproblemen om die reden soms minder goed op het werk functioneren. De impact van te weinig slaap wordt vaak nog onderschat en gevolgen worden niet altijd overzien.

Werknemers die hinder ondervinden van slaapproblemen hebben veelal last van concentratieproblemen (59%) en zelfs het maken van fouten (25%), blijkt uit het onderzoek. De beïnvloeding lijkt ook omgekeerd sterk te zijn; ons werk kan er ook toe leiden dat we slechter slapen. Vaak worden privéomstandigheden als oorzaak aangevoerd. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit net zo vaak werk gerelateerd is (49%). Oorzaken zijn een teveel aan werk en het niet kunnen loslaten van het werk. ’s Avonds laat nog een mail versturen of blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega kunnen grote invloed hebben op onze nachtrust.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 1 op de 7 mensen met slaapproblemen zich wel eens ziek meldt op het werk. Daarmee heeft slaapproblematiek een belangrijke impact op bijvoorbeeld de productiviteit van medewerkers of op het verzuim in organisaties. Ondanks dat slaapproblemen nadelige effecten hebben op het dagelijks functioneren, maken medewerkers dit maar zelden bespreekbaar op hun werk. Mensen kunnen bijvoorbeeld bang zijn om raar aangekeken te worden door collega’s of de werkgever, wanneer ze de wens uiten om op het werk een ‘dutje’ te willen doen of anderszins tussendoor willen ontspannen.

Powernapkamer van SPACESGelukkig leven we in een tijd waarin er steeds meer aandacht is voor onderwerpen als burn-outs, een gezonde work-life balance of ‘het nieuwe werken’, en ontstaan er ook op het gebied van slaap, rust en ontspanning steeds meer voorzieningen die inspelen op dit vraagstuk. Flexibele werktijden om een voorbeeld te noemen, maar ook de mogelijkheid tot het nemen van zogeheten ‘powernaps’, korte dutjes variërend van enkele tot soms 20 tot 30 minuten.

Want het zijn niet alleen de lange perioden van voldoende slaap die er voor zorgen dat mensen zich beter voelen. Ook van deze powernaps is bewezen dat ze een stimulerend effect kunnen hebben op onder meer de concentratie, de creativiteit of op hoe relaxed mensen zich voelen. Bij een powernap maakt iemand niet een volledige slaapcyclus door maar krijgt wel de voordelen van rust. En die voordelen kunnen er weer toe leiden dat de output van werknemers verbetert, of dat hun fysieke en mentale gesteldheid wordt versterkt, wat weer kan leiden tot minder stress, fouten of verzuim.

Ook bij SPACES Amsterdam, een modern kantoorpand gelegen aan de Amsterdamse Zuidas dat huisvesting biedt aan een breed scala aan (advies)organisaties en startups (SPACES is bijvoorbeeld de thuisbasis van BlinkLane Consulting, Bakkenist en Efeso Consulting), ziet men de voordelen van de korte periodes slaap. Het kantoorpand zet in op innovatieve, moderne faciliteiten gericht op het creëren van optimale omstandigheden om in te werken. Zo heeft SPACES onlangs zijn krachten gebundeld met COCO-MAT, een fabrikant van moderne bed- en slaapmeubelen en accessoires, gemaakt uit natuurlijke materialen. Samen hebben de twee partners de zogeheten COCO-MAT Recharge room gecreëerd, een kamer die is voorzien van luxe COCO-MAT bedden, bedlinnen en kussens, die allemaal gemaakt zijn van natuurlijke materialen. In deze kamers kunnen adviseurs en andere professionals tussen de 30 tot 90 minuten doorbrengen, voor bijvoorbeeld een dutje, om te mediteren of om gewoon te ontspannen.

Rond de Zuidas, die geldt als de belangrijkste financiële hub van ons land – duiken overigens steeds vaker nieuwe concepten op, die het leven van hardwerkende professionals een stukje aangenamer maken. Zo lanceerde Doctors Inc. er recentelijk een cosmetische kliniek, waar volgens de oprichter vooral mannen verwacht worden, die bijvoorbeeld hun wallen of rimpels laten wegwerken, ooglidcorrecties laten doen of hun love handles willen aanpakken. In de buurt zijn er verder tal van sport of yoga faciliteiten bijgekomen, die het fysieke en mentale welbevinden van hardwerkende professionals ondersteunen.