Interview met Thomas van het Kaar, Manager bij A.T. Kearney

21 september 2016 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Kun je wat meer over jezelf vertellen?
Mijn naam is Thomas van het Kaar en ik werk nu ongeveer twee jaar bij strategie consultant A.T. Kearney. Hiervoor heb ik vijf jaar in de industrie gewerkt. Zelf heb ik altijd een passie voor de techniek gehad. De keuze om werktuigbouw te studeren in Delft was daarom een logische keuze. Na deze studie ben ik eerst begonnen bij een grote speler in de olie & gas. Mijn verantwoordelijkheid was het optimaliseren van de chemische fabrieken vanuit telkens weer een andere rol. Maar na vijf jaar merkte ik dat mijn interesse breder ligt en ik daarom mijn horizon wilde verbreden. Toen ben ik overgestapt naar strategie consulting. 

Waarom heb je gekozen voor strategie consultancy?
Tijdens mijn studie heb ik een periode een eigen bedrijf gehad samen met anderen. De niet-technische elementen hiervan vond ik ook erg interessant. Direct na mijn studie heb ik daarom al wel kort getwijfeld, maar ik vond dat ik eerst een paar jaar in de techniek moest werken. Hier lag immers mijn eerdere interesse.

Tijdens het werken merkte ik snel dat ik een sterke drive heb om ook de niet-technische zaken te begrijpen. Mijn interesse ging meer naar de werking van bedrijven; hoe werken ze, hoe verdienen ze hun geld en waarom functioneren de organisaties zoals ze functioneren. Dit wil ik begrijpen! Binnen de strategie consultancy ben je met dit soort vragen bezig. Het geeft me een beter inzicht in hoe een bedrijf opereert tot op het hoogste niveau.

Als ik nu terugkijk op de stap die ik heb gezet, dan voelt het als een hele logische. Op het moment dat je de keuze hebt gemaakt om je eerste werkgever te verlaten, dan voelt het in eerste instantie bijna als een gebrek aan loyaliteit. Maar na mijn eerste gesprekken met A.T. Kearney voelde ik dat ik de juiste stap aan het zetten was!

Thomas van het Kaar over 'Werken bij A.T. Kearney'

Strategy consulting staat bekend als een van de meest exclusieve segmenten om binnen te komen. Hoe is het jou gelukt om strategy consultant te worden en jezelf van andere kandidaten te onderscheiden?
Als ik erop terug kijk, dan heb ik het behoorlijk planmatig aangepakt. Ik moest toch na vijf jaar werk mezelf weer instellen op het sollicitatieproces. Dit terwijl ik zelf ook al sollicitatie interviews af nam. Een goede voorbereiding is belangrijk om jezelf in te stellen op de case interviews. Maar het helpt je ook om er achter te komen of je de stap neemt met de juiste motivatie. Ik heb in deze fase veel gehad aan gesprekken met vrienden die al in de consulting werken.

Waar ik uiteindelijk geen rekening mee had gehouden was de marktwaarde die je hebt met je ervaring en specifieke kennis uit de industrie. Bij mijn vorige baan was ik hier niet mee bezig. Maar na de eerste rondes ben ik dit wel in gaan zien; partners maken tijd vrij om met je te praten. Ik werd serieus genomen in mijn plan en dat gaf me de bevestiging om door te gaan. 

Kun je ons iets meer vertellen over het type projecten waaraan je hebt gewerkt?
Het is natuurlijk eigen aan strategie consulting, maar ik heb in de kleine twee jaar nu al meer bedrijven en werkomgevingen gezien dan in de vijf jaar hiervoor; variërend van pure strategie opdrachten in de financiële sector tot aan een post-merger integratie project in de wereld van duurzame energie. En dit was verspreid over verschillende landen in Europa. Dit is toch waarvan je leert. 

In de tussentijd heb ik samen met mijn vriendin ook nog een nieuw huis gekocht en volledig verbouwd. Een mooi project om te combineren met een nieuwe uitdagende baan. Soms is dit wel zwaar, maar de beloning als het allemaal lukt, maakt de totale ervaring wel heel waardevol. 

Wat zijn jouw belangrijkste verantwoordelijkheden bij klantopdrachten? En met het oog op interne taken?
Binnen mijn nieuwe functie als Manager vervul ik de rol van projectleider bij de klant. De voortgang en richting van het project bewaken is een belangrijke verantwoordelijkheid. Je moet de verschillende stakeholders tevreden en betrokken zien te houden. Hierbij vind ik het belangrijk dat je aanvoelt hoe de klant in het project staat. Het herkennen, maar ook erkennen van de uitdagingen die horen bij een lijnfunctie is naar mijn mening essentieel. Uiteindelijk kun je beter verbinden als je je inleeft in de uitdagingen die horen bij de baan van iemand anders. Ik merk dat mijn werkervaring in de industrie hier goed bij helpt.

Wat zijn tot dusver jouw belangrijkste hoogtepunten bij A.T. Kearney geweest?
De afgelopen twee jaar begon met het tekenen van het contract. Na een intensieve periode van voorbereiding en sollicitaties was dit toch wel het eerste hoogtepunt. Van toen tot nu, voeren de hoogtepunten langs succesvolle projecten waar je veel van leert, via een fantastische ski-reis tot aan mijn recente promotie.

Strategy consulting staat erom bekend professionals een steile leercurve te bieden. Welke vaardigheden heb jij bij A.T. Kearney met name ontwikkeld?
Bij mijn vorige werkgever werkte ik voornamelijk samen met mensen die ongeveer dezelfde achtergrond delen. Jouw manier van denken sluit dan snel aan bij hun manier van denken. In mijn huidige werk zit je samen met collega’s die een volledig andere achtergrond hebben en ook bij elke klant merk je weer verschil. Ik merk dat dat me een stuk veelzijdiger en creatiever heeft gemaakt in het gezamenlijk vinden van een antwoord of oplossing. Mijn EQ wordt hier meer uitgedaagd, terwijl ik hiervoor voornamelijk op analytisch vlak werd gewaardeerd.

Cultuur bij A.T. Kearney

Welke formele training en ondersteuning heb je tot dusver ontvangen? En in de komende jaren? In welke mate kun je je eigen zelfontplooiing sturen?
Je zit zelf in de driver seat van je zelfontplooiing. Grip krijgen op je carrière; weten waar je heen wilt en daar ook komen blijft de uitdaging. De begeleiding die je krijgt, helpt bij zowel de inhoudelijke als de persoonlijke ontwikkeling. Dit gebeurt door training en coaching on-the-job, met behulp van een mentor en een uitgebreid evaluatiesysteem waarbij je na afloop van elk project feedback ontvangt. De trainingen vinden internationaal plaats samen met collega’s uit tal van andere landen. Op deze manier heb ik in de korte tijd al een breed, internationaal netwerk opgebouwd.

Hoe zou je jouw collega’s bij A.T. Kearney omschrijven? En de bedrijfscultuur?
De cultuur is er een van hard werken, veel plezier maken en snel een intern netwerk opbouwen. Iedereen is bereid elkaar hierbij te helpen. Uiteraard is iedereen competitief ingesteld, maar je bent meer in competitie met jezelf dan onderling. Dit bevalt erg goed. De werkdruk is hoog en er moet geleverd worden. Het is belangrijk om je grenzen hierbij te bewaken en je eigen persoonlijkheid vast te houden. Authenticiteit is belangrijk in dit vak en ik zie om me heen dat het juist degenen die erin slagen authentiek te blijven succesvol zijn.

Tot slot, er wordt vaak gezegd dat binnen (strategy) consulting hard gewerkt moet worden. Hoe is dit bij A.T. Kearney? En hoe ziet jouw work-life balance eruit?
‘Work-life balance’ suggereert dat het een het andere in de weg zit. Ik zie dit toch anders; het een vult het andere aan. Het loopt meer in elkaar over. Als ik me een tijd kan overgeven aan een bepaalde flow in het werk, geniet ik ook meer van mijn privé leven. Het is ook niet binair in de zin dat je óf aan het werk bent óf privé bezig bent. Af en toe open je in het weekend de laptop, maar een andere keer ben je doordeweeks ‘burgerlijk ongehoorzaam’ door een ochtend iets voor jezelf te doen. Je moet het goed voor jezelf organiseren en jezelf niet bij voorbaat beperkingen opleggen. Ik geloof dat de nieuwe term ‘worklife fluency’ is; ik kan me hier wel in vinden.