Studenten relatief tevreden met leefbaarheid Utrecht Science Park

07 juli 2016 Consultancy.nl

Het Utrecht Science Park is een populaire woonplek voor studenten, maar een uitbreiding van het voorzieningenaanbod zou de leefbaarheid van het terrein aanzienlijk verbeteren. Met het oog op het groeiende aantal bewoners en werknemers op het universiteitsterrein wordt de behoefte aan een grote supermarkt en meer groenvoorzieningen steeds groter. Dat blijkt uit recent onderzoek van onderzoeks- en adviesorganisatie Ecorys.

In 2011 werd besloten om het universiteitsterrein De Uithof in Utrecht om te dopen tot Utrecht Science Park (USP). Onder deze nieuwe naam zou het terrein van 300 hectare aan de oostkant van de stad verder worden ontwikkeld tot een ecosysteem van bedrijven, onderzoeksbureaus en kennisinstellingen. Door deze partijen samen te brengen willen USP, de Universiteit Utrecht en de gemeente Utrecht de onderlinge samenwerking tussen de partijen stimuleren bij de opbouw van kennis en expertise, die kan bijdragen aan een gezondere en duurzamere maatschappij.

Binnen het USP werken anno 2016 zo’n 22.000 mensen – een aantal dat naar verwachting in vijf jaar tijd zal stijgen naar circa 27.000 medewerkers. Naast een broedplaats voor kennis en innovatie is het USP echter ook de woonplaats van ruim 1.700 studenten. Dit aantal is recentelijk flink toegenomen door de realisatie van het nieuwe studentenwooncomplex Johanna, waar zo’n 655 studenten wonen. De verhuizing van alle Hogeschool Utrecht faculteiten naar het USP zal dit aantal de komende periode verder doen stijgen.

Utrecht Science Park

Onderzoek leefbaarheid en voorzieningen

Vijf jaar na de start van de ontwikkeling van het Utrecht Science Park was er behoefte aan een onderzoek naar de waardering en wensen op het gebied van leefbaarheid en voorzieningen op het park. USP, Universiteit Utrecht, woonbesturen SSH en USP, en de gemeente Utrecht hebben Ecorys en Dimensus Beleidsonderzoek de opdracht gegeven om via een onderzoek de mogelijkheden tot optimalisatie van het functioneren van het USP – als werk- en woonplaats – in kaart te brengen. Voor het onderzoek namen de onderzoekspartners enquêtes af onder ruim 3.800 respondenten, onder wie vaste bewoners, werknemers, en studenten en bezoekers die naar het USP komen.

Uit het onderzoek blijkt dat bewoners graag op het USP wonen vanwege de korte afstand tot hun studielocatie. Ook de kwaliteit van de woningen scoort hoog, zeker met het oog op de prijzen. De ligging in een groen gebied met veel rust en ruimte zorgen ervoor dat in De Uithof regelmatig wordt gerecreëerd en gesport, zowel door bewoners als omwonenden en bezoekers. Dat er een markt is voor wonen op en rondom het USP is duidelijk. Ruim 40% van de bewoners geeft aan in De Uithof te willen blijven wonen, en nog eens circa drie op de tien van de bezoekers zou zeker of misschien in de Uithof willen wonen.

Maar ondanks deze goede punten is er zeker ook ruimte voor verbetering, zo blijkt uit het onderzoek. Zo kampt het terrein volgens de respondenten met een ernstig gebrek aan voorzieningen. Vooral het ontbreken van een grote supermarkt heeft een grote impact op de leefbaarheid van het USP – nu is er alleen een klein Spar University-filiaal gevestigd op het Science Park. 98% van de bewoners geeft aan zeker gebruik te maken van een grote supermarkt op het universiteitsterrein. Naast een grote supermarkt geven de respondenten ook aan behoefte te hebben aan meer horeca en meer groenvoorzieningen om in te studeren of te recreëren. Tot slot zou ook een meerderheid van de bewoners van de Uithof zeker gebruik maken van een winkel met huishoudelijke producten – het onderzoek gebruikt Blokker als voorbeeld – en andere kleine detailhandels.

“Het Utrecht Science Park (USP) is een belangrijk knooppunt voor de economische ontwikkeling van de stad en de regio Utrecht en is nog volop in ontwikkeling. Vanwege de aanwezige dynamiek en toename van het aantal bedrijven, het aantal instellingen en bewoners wordt ook de behoefte aan goede voorzieningen en een aantrekkelijke leefomgeving steeds groter”, concluderen de onderzoekers.


Profiel

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup