Baker Tilly Berk Corporate Finance begeleidt TecLub | MKB Fonds deal

04 april 2016 Consultancy.nl

Investeerder MKB Fonds heeft een meerderheidsbelang verworven in TecLub, een private label producent voor de automotive industrie. “Onze beleggers verwachten dat we investeren in goedgeleide en winstgevende ondernemingen, die een mooie toekomst tegemoet gaan. TecLub valt precies in die categorie”, stelt Thomas Wals, partner van MKB Fonds. De transactie – financiële details zijn niet vrijgegeven – werd begeleid door een dealteam van Baker Tilly Berk Corporate Finance.

Technical Lubricants International (‘TecLub’) werd in 1988 opgericht door Jaap Waal en is een private label producent en exporteur van automotive-producten zoals motoroliën, vetten, rem- en koelvloeistoffen. Hiernaast concentreert TecLub zich op aftermarket additieven die reinigen, brandstof besparen, performance verbeteren of problemen zoals lekkages, motorstoringen en uitstoot oplossen of verminderen.

De afgelopen veertien jaar werd het familiebedrijf geleid door René Waal (de zoon van oprichter Jaap Waal) en onder zijn hoede wist het bedrijf aanzienlijk te groeien. Momenteel heeft de producent een omzet van een kleine €10 miljoen, gerealiseerd door verkoopactiviteiten in meer dan 35 afzetmarkten. Ook wist Waal de onderneming met zijn visie om te bouwen van een traditionele olie- en vettenleverancier naar een hightech private label leverancier van innovatieve chemisch-technische oplossingen voor de automotive aftermarket. Het bedrijf onderscheidt zich hierbij volgens Waal door het slim en flexibel inspelen op de specifieke (lokale) marktwensen van afnemers, bestaande uit onder meer toeleveranciers van de garage-industrie, OEM’s, handelaren, benzinestations en hypermarkets.

Gestuwd door de succesvolle formule en de groeiende vraag naar zijn producten, met name vanuit de internationale hoek, stippelden Waal en zijn mede-management team leden vorig jaar een groeistrategie uit. “De ambitie van TecLub is om de handelsactiviteiten versneld internationaal verder uit te bouwen”, aldus Waal. De focus ligt daarbij met name op Azië en Afrika, regio’s die Waal ziet als groeimarkten, waarin de mogelijkheden “vrijwel onbegrensd zijn”. Momenteel zijn Europa en Azië goed voor bijna twee derde van de omzet, en als alles goed gaat zal het aandeel van Europa, in het licht van de groeiende omzet, gaan afnemen.

Een ander groeigebied waarop de focus ligt is duurzaamheid. “Het milieu speelt een steeds belangrijkere rol, hierdoor stijgt de vraag naar duurzamere en innovatieve chemische oplossingen. Onze producten sluiten daar uitstekend op aan en wij zijn absoluut voornemens ons marktaandeel in deze markten te vergroten”, vertelt Waal.

Om de groeiambities te realiseren en de snelheid van de executie van de plannen te versnellen, besloot Waal op zoek te gaan naar extern kapitaal. Voor dit vraagstuk schakelde hij de hulp in van Baker Tilly Berk Corporate Finance, de M&A praktijk van accountants- en adviesorganisatie Baker Tilly Berk. Lorijn van Leersum en Felix Leenarts, respectievelijk partner en consultant bij het bureau, ondersteunden Waal onder meer bij het opstellen van randvoorwaarden voor de financiering, en gingen namens Teclub de markt op om geschikte investeerders te vinden. Na zo’n zeven maanden is de deal uiteindelijk tot een succesvolle close gebracht, met het MKB Fonds* als uiteindelijke partner. “Na contact met verschillende (internationale) strategische partijen en participatiemaatschappijen zagen we in het MKB-fonds de beste partner. Een mooie deal structuur, waarin verder gewerkt kan worden aan de internationale groei van TecLub”, aldus Leenarts.

“Met het MKB Fonds hebben we een partner, die met dezelfde ambitie als TecLub duurzame groei nastreeft”, geeft Waal aan. En hoewel er geen verdere details zijn vrijgegeven, is het bekend dat MKB fonds een meerderheidsbelang heeft genomen in de automotive speler. Behalve het bieden van een kapitaalinjectie, zal MKB Fonds de uitbreidingsplannen overzien door strategisch advies te geven en Waal in contact te brengen met een netwerk van experts en investeerders. “Onze beleggers verwachten dat we investeren in goed geleide en winstgevende ondernemingen, die een mooie toekomst tegemoet gaan. TecLub valt precies in die categorie”, geeft Thomas Wals aan, partner van MKB Fonds.

Terugkijkend op het dealproces spreekt Waal van een “uitstekende en plezierige samenwerking” met Baker Tilly Berk Corporate Finance en voegt bovendien toe: “Met name het geduld van Felix met het beantwoorden en uitwerken van mijn vele opmerkingen en vragen - ook op detailniveau - waardeer ik zeer. Zeker omdat ik nooit het gevoel heb gehad onder druk te staan om ergens mee akkoord te gaan als dat voor mij niet goed voelde. Daarnaast was Felix’ bereikbaarheid - ook ’s avond en in het weekend - natuurlijk erg fijn gedurende het hele proces. Tenslotte verliepen alle contacten, in het begin met Lorijn en later met Felix, altijd relaxed en is ook de juridische uitwerking en afwikkeling naar mijn volle tevredenheid.”

Ook Van Leersum kijkt met een goed gevoel terug op het dealtraject. Van Leersum: “Het is mooi dat we TecLub hebben kunnen bijstaan in dit proces. Een familiebedrijf dat internationaal actief is en hard groeit. Met de nieuwe setting en partner blijft deze familie cultuur intact en zal groei verder versnellen.”

* Met een totaal beheerd vermogen van circa €35 miljoen richt het in Amsterdam gevestigde MKB Fonds zich op het investeren en participeren in volwassen (familie)bedrijven in het Nederlandse Midden-en Kleinbedrijf (MKB).


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup