Interview met duurzaamheidsadviseur Noor Huitema-Hellemans

10 november 2010 Consultancy.nl

Kun je iets vertellen over je achtergrond?
Ik groeide op in Amersfoort en was, naast huiswerk maken en op stap gaan met vriendinnen, altijd intensief met sporten bezig. Schaatsen, zwemmen, tennis, hockey: in mijn jeugd heb ik het allemaal in competitieverband gedaan. Na een tussenjaar in Frankrijk ben ik Civiele Techniek gaan studeren aan de Technische Universiteit in Delft. Dat leverde niet alleen analytische vaardigheden op, maar gaf me ook de mogelijkheid om een aantal inspirerende projecten in het buitenland te doen. 

Na je studie ben je in juni 2005 begonnen bij ICS Adviseurs, destijds onderdeel van Deloitte. Waarom consultancy en waarom daar?
Ik hou erg van de projectmatige karakter van het consultancyvak. Je werkt aan vraagstukken van verschillende opdrachtgevers en krijgt daarmee een kijkje achter de schermen van hun organisaties. Ook werk ik graag in teams. Het is stimulerend om vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te benaderen en met elkaar tot een goede uitkomst te komen. 

In de zoektocht naar mijn eerste baan ben ik bij verschillende adviesbureaus op gesprek gegaan. De reden om voor Deloitte te kiezen was tweeledig; de goede klik met de mensen en de unieke combinatie van strategische advies binnen de bouwwereld (specifiek de ontwikkeling van maatschappelijk vastgoed).

Na ongeveer vier jaar verruilde je ICS Adviseurs voor Squarewise. Op dit moment richt je je op het thema maatschappelijke en duurzame huisvesting. Waar komt de interesse en passie voor “duurzaam bouwen” vandaan? 
Als kind deed ik niets liever dan met Lego spelen en ingewikkelde constructies in elkaar zetten. De passie voor de bouw was dus zat er dus al van jongs aan in. Tijdens mijn studie volgde ik een vak over duurzaamheid dat grote indruk maakte. Ik had me nooit gerealiseerd dat de belasting van de bouwactiviteiten op het milieu zo groot was. Vanaf dat moment wist ik dat het ook anders kan.

Steden spelen een belangrijke rol in wereldwijde duurzaamheid. Onderzoek door KPMG laat zien dat grote steden gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor 80% van de energieconsumptie en voor 50% van de CO2-emissies. Bovendien laat een studie door Booz & Company zien dat er in de komende 30 jaar €270 miljard (of 7 x het huidige wereldwijde BBP) zal worden besteed aan wereldwijde stedelijke infrastructuur. Met andere woorden, de komende jaren zal duurzaamheid als thema een steeds grotere rol gaan spelen. Vind jij dat de overheid en private beslissers in Nederland genoeg op deze potentie inspelen?
Je merkt absoluut dat het thema duurzaamheid bij veel partijen de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. Omdat het zo’n breed begrip is, is het belangrijk dat duurzaamheid een inhoudelijke betekenis krijgt waaraan daadwerkelijke acties verbonden zijn. Er moet gewaakt worden voor ‘Greenwashing’. De overheid kan nog veel meer inspelen op de potentie van duurzaamheid, voornamelijk door duurzame energieopwekking te stimuleren.


Nederland behoort Europees gezien tot de subtop van duurzaam bouwen en wonen. Welke innovatieve oplossingen kunnen de overheid en de vastgoedsector doorvoeren zodat Nederland nóg beter presteert op gebied van duurzaamheid?
De grootste innovatieoplossing in de Nederlandse bouw ligt niet zozeer op het technische, maar vooral op het procesmatige vlak. Er gaan miljarden aan faalkosten verloren in de bouw, wat betekent dat de grote uitdaging ligt in het beter laten aansluiten van de bouwketen. Voor een woningbouwcorporatie in Amsterdam maken we dit momenteel concreet door een wijk van 350 woningen klimaatneutraal en budgetneutraal te slopen, bouwen en bewonen (project CO-GREEN). Procesoptimalisatie maakt het mogelijk om, zelfs in tijden van crisis, duurzaamheid voorop te stellen en een nieuwe manier van werken te introduceren.  

Via Squarewise besteed je ook (belangenloos) tijd aan de Stichting Creative City Lab en InnovatieLab. Kun je iets meer vertellen over de stichting en haar doelstellingen?
Innovatie realiseren en samen werken aan een duurzame samenleving kan alleen wanneer wordt voldaan aan een aantal kritische succesvoorwaarden. Deze voorwaarden vormen het uitgangspunt van de unieke open innovatieformule van Stichting Creative City Lab. Het Innovatielab is de ‘innovation playground’ van Creative City Lab. In het Lab werken vijfentwintig topstudenten met verschillende studieachtergronden vijf maanden lang aan een maatschappelijk vraagstuk, onder begeleiding van onder andere adviseurs van Squarewise. Ze maken gebruik van nieuwe werkvormen, bijzondere technieken en inspirerende locaties. Uitgangspunt is dat de studenten zonder een vooraf gedefinieerd eindresultaat op zoek gaan naar vernieuwingsmogelijkheden en creatieve oplossingen.

Een aantal maanden geleden publiceerde het InnovatieLab 'De woonwijk van morgen, duurzame innovatie binnen handbereik'. Zijn er al concrete resultaten?
Belangrijkste resultaat is dat zeventien van de vijfentwintig Lab-deelnemers een afstudeeronderzoek, vervolgstage of eerste baan binnen het thema duurzaamheid hebben gevonden. Daarmee zijn we er als stichting in geslaagd om een groep mensen op te leiden en te enthousiast te maken om vanuit hun eigen visie en overtuiging met het onderwerp aan de slag te gaan. 

Voor de tweede keer in haar tienjarige bestaan sleepte Squarewise de ROA impact prijs in de wacht. Wat is jullie succesgeheim? 
De combinatie van ondernemerschap, activisme, analytische vaardigheden en creativiteit maakt dat er samen met de opdrachtgever altijd een uniek proces of product wordt gecreëerd. Bij Squarewise houdt het niet op bij het schrijven van een advies; juist de implementatie ervan zorgt voor een unieke toegevoegde waarde.

Als student volgde je traineeships in India en de Nederlandse Antillen, en in de tijd van ICS Adviseurs beklom je succesvol drie gebergtes - waaronder de Ben Nevis, met 1344 meter de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Brengt het consultancyvak voldoende uitdaging en voldoening?
Bij Squarewise dagen we elkaar volop uit. Tijdens brainstorms gaan we altijd nét een stapje verder dan verwacht. Het geeft steeds weer een kick om op die manier met elkaar tot een unieke strategie voor de opdrachtgever te komen. Daarnaast sport ik nog steeds regelmatig. Die combinatie van mentale en fysieke uitdaging werkt voor mij perfect. 

Nieuws

Meer nieuws over