Werken bij adviesbureau Vintura: een kijkje in de keuken

18 maart 2016 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Zorg en Life Sciences adviesbureau Vintura is volgens Bas Amesz, partner bij het bureau uit Baarn, “altijd op zoek naar top consultants”. Maar wat doet Vintura precies? En hoe onderscheidt het bureau zich van de legio aan andere consultancybureaus in de markt? Consultancy.nl ging op onderzoek uit en peilde de meningen van enkele consultants over hoe het is om te werken bij Vintura.

Vintura werd opgericht in 2000 en werkt voor (inter)nationale klanten uit de gezondheidszorg en life sciences sector. Tot de klantenkring behoren onder meer organisaties als het Albert Schweitzer ziekenhuis, Isala, MST, het Radboudumc, UMCU, Abbvie, Amgen, Janssen, Medtronic en Sanofi. De opdrachten lopen uiteen van strategiebepaling tot implementatietrajecten.

De afgelopen jaren heeft het bureau uit Baarn, dat volgens NRC behoort tot de top-30 beste kleine werkgevers van Nederland, een gemiddelde groei van 15% laten zien. “We zijn er trots op dat Vintura sinds de oprichting is gegroeid tot een zeer gewaardeerd en onderscheidend adviesbureau met zo’n 25 stuk voor stuk ervaren professionals”, vertelt Gérard Klop, oprichter van het bureau. De uitbreiding van de afgelopen jaren is niet onopgemerkt gebleven in de markt: zowel in 2014 als 2015 mocht Vintura zich in de regio Utrecht een FD Gazelle noemen. 

Samen met Vintura partner Bas Amesz heeft Klop voor de volgende jaren ambitieuze groeiplannen voor het bureau, hoewel hij direct aangeeft dat “groei geen doel op zich” is. Klop stelt: “Samen met de klant zijn we continu op zoek naar slimme oplossingen die ook echt werken in de praktijk. Niet voor niks is onze missie: ‘creating meaningful impact in healthcare together’.” Dat deze aanpak werkt, blijkt niet alleen uit de groei van het kantoor, zegt Klop, maar is ook terug te zien in de beoordelingen van klanten. Volgens de oprichter kan het adviesbureau “bogen op een gemiddelde klanttevredenheid van een 8,7”. Als onderdeel van de strategie, is het vinden van het juiste talent essentieel, en dat is waarom Amesz aangeeft dat Vintura altijd op zoek is naar “top consultants”, die hij omschrijft als “academici die zich hebben bewezen in de consultancybranche of met projectmatige ervaring binnen de zorg- of life sciences sector.”

Het vinden van top talenten is een echte uitdaging, omdat Vintura in dezelfde vijver vist als alle overige gerenommeerde bureaus. Daarnaast ligt de lat erg hoog. Klop en Amesz erkennen dat Vintura er een strenge selectieprocedure op nahoudt, die kijkt naar diverse factoren waaronder analytische vaardigheden, creativiteit, sociale vaardigheden en passie voor het vakgebied. Consultancy.nl legde de twee de volgende vraag voor: waarom zouden adviseurs van bijvoorbeeld de grotere strategie consultancybureaus, Big Four, tier-1 niche kantoren of interne adviseurs buiten consultancy een baan bij Vintura moeten overwegen?

Amesz steekt een vurig betoog af, dat in het kort hierop neerkomt: “Werken bij Vintura draait om veel meer dan alleen werken. Onze waarden staan centraal in alles wat we doen. We investeren veel in het creëren van een inspirerende en ambitieuze werkomgeving en goede samenwerking binnen het team. Consultants bouwen mee aan de ontwikkeling van Vintura, het kan namelijk altijd beter. We dagen mensen uit zich continu te verbeteren en om moed te tonen.” En tot slot, work-life balance, een van de meest gehypte woorden binnen het HR domein van management consulting. Hoewel er nog altijd nare verhalen over 70-urige werkweken klinken binnen de markt, vormt dit bij Vintura echt een uitzondering, stelt Amesz. En nog belangrijker: “We praten niet alleen over een goede work-life balance, maar zetten dit ook om in daden.”

In het gesprek met de twee Vintura partners vliegen de positieve geluiden over werken bij Vintura rijkelijk door de lucht. Om een compleet beeld te krijgen van hoe het is om bij Vintura te werken, is het belangrijk om ook de mening te polsen van de diverse bij Vintura werkzame consultants. Klop geeft aan dat ook intern de thermometer regelmatig in de organisatie wordt gestopt om het sentiment te peilen. Ook Consultancy.nl peilde de meningen van drie consultants die beschrijven hoe het is om te werken bij het adviesbureau uit Baarn. 

Bart-Jan van Hasselt (Principal Consultant) werkt sinds 2012 bij Vintura en is onder meer afkomstig van Doc Morris, A.T. Kearney en Monitor Company. Gevraagd waarom hij voor Vintura heeft gekozen en hoe hij het werken ervaart, geeft hij aan: “Vintura is voor mij meer dan mijn 'werk'. Ten eerste is het voor mij ook een manier om samen met anderen mijn steentje bij te dragen om de zorg in Nederland beter te maken.” Van Hasselt benadrukt de goede samenwerking met zijn collega’s: “Ik krijg heel veel energie van het intensief samenwerken met mijn collega’s en klanten om ingewikkelde puzzels te ontrafelen. Hasselt besluit: “Ik heb bij Vintura fantastische collega’s! Zowel om mee te werken, omdat ik veel van hun ervaringen en kennis kan leren, als ook om lol mee te maken. Gelukkig gaan die twee bij ons vaak samen.”

Ewoud Ravenshorst (Senior Consultant) is sinds 2012 bij Vintura actief, en komt van adviesbureau &samhoud en werkte onder meer voor Stork. Hij geeft aan: “Voor mij is Vintura het beste van twee werelden. De evenwichtige combinatie van change management en consulting zoals ik die hier zie heb ik nog niet eerder meegemaakt.” Daarnaast waardeert hij de kansen die er zijn om te werken aan de interne organisatie van Vintura: “Wat mij erg aanspreekt is dat alle collega’s meehelpen om Vintura nog mooier en beter te maken. Je krijgt volop vrijheid en kansen om te bouwen aan de interne organisatie.”

Sharon Koenen (Senior Consultant), werkt sinds 2013 bij Vintura en heeft hiervoor als Associate gewerkt bij The Boston Consulting Group. Ook Koenen benadrukt de goede samenwerking binnen het team en met klanten: “Bij Vintura zijn we gedreven om de klant te helpen en lossen we vraagstukken samen met de klant op. Dat geeft me energie: samen sparren, creatieve oplossingen bedenken, een organisatie in beweging brengen en mensen echt vooruit helpen.” Ook waardeert ze de openheid en persoonlijke ontwikkeling binnen het bureau: “Binnen Vintura  zijn we open naar elkaar en hebben we veel plezier in wat we doen. Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en genoeg gelegenheid om samen mooie feestjes te bouwen.” Ze besluit: “Juist deze combinatie van inhoud, werkwijze en sfeer zorgt ervoor dat ik me volledig op mijn plek voel binnen Vintura.”